ΕΡΩΤΗΣΗ

 

ΙΩΑΝΝΗΣ ΛΑΓΟΣ                          

Βουλευτής Β’ ΠΕΙΡΑΙΩΣ

ΠΡΟΣ:

1) ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ

2) ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ

 

ΘΕΜΑ: «Σχετικά με την προκλητική επίσκεψη του Ερντογάν στην Θράκη»   

 

Είναι σαφές ότι η επικείμενη επίσκεψη του Ερντογάν στην Ελλάδα, αποτελεί αφενός μεν πρόκληση, αφετέρου δε μια ακόμη λανθασμένη διπλωματική επιλογή εκ μέρους της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Πέραν τούτου όμως, δημιουργούνται περαιτέρω προβλήματα μείζονος Εθνικής σημασίας που αποδεικνύουν την αδυναμία των αρμοδίων υπουργείων να θέσουν τα απαραίτητα θεσμικά όρια στην τουρκική αποστολή, δεδομένων των γνωστών αιτιάσεων που εγείρει η τουρκική κυβέρνηση αναφορικά με τους Έλληνες μουσουλμάνους που κατοικούν στη Θράκη.

Ειδικότερα, ενώ οι πληροφορίες που αρχικώς διέρρευσαν στο Τύπο, επιβεβαίωναν ότι καμία τουρκική εκδήλωση δεν θα πραγματοποιηθεί επ’ ευκαιρία της επισκέψεως Ερντογάν, στην πραγματικότητα θα συμβεί το αντίθετο.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα των τοπικών ΜΜΕ της Θράκης, η τουρκική πλευρά αποφάσισε τη μεταφορά χιλιάδων οπαδών του AKP από Αδριανούπολη, Προύσα και Κωνσταντινούπολη, προκειμένου να παραστούν στην επίσκεψη του “Σουλτάνου” στη Θράκη. Τον συντονισμό έχουν αναλάβει οι τοπικοί μηχανισμοί του κυβερνώντος κόμματος και η είσοδος στη χώρα αναμένεται να γίνει νωρίς το πρωί της Παρασκευής,  ώστε οι Τούρκοι υπήκοοι να προσευχηθούν μαζί με τον Ερντογάν στο Κιρμαχαλέ.

Επιπλέον,  σε αρκετά από τα Πομακοχώρια της ορεινής Ξάνθης οι Ιμάμηδες ανακοίνωσαν μέσα από τα μεγάφωνα των τζαμιών πως θα υπάρχουν λεωφορεία για να πάρουν τους κατοίκους της περιοχής και να τους μεταφέρουν δωρεάν στην Κομοτηνή. Αίσθηση μάλιστα προκαλεί το γεγονός πως όχι μια αλλά δυο φορές ανακοινώθηκε πως καλεσμένες στην υποδοχή του ‘’Σουλτάνου’’ είναι και οι γυναίκες των οικισμών, πράγμα που δεν έχει συμβεί ποτέ κατά το παρελθόν κι από αυτό και μόνο το γεγονός καταλαβαίνει κανείς για τι μεγέθους φιέστα μιλάμε.

Ακόμη, σύμφωνα με το ανακοινωμένο πρόγραμμα, κατά την διάρκεια της προσευχής του στο τέμενος θα προΐσταται χατίπης που ανήκει στην ψευδομουφτεία Κομοτηνής και όχι στο νόμιμο μουφτή. Επίσης, όπως αναφέρουν τοπικές πηγές θα πραγματοποιηθεί  εκδήλωση σε κεντρικό ξενοδοχείο της Κομοτηνής με κεντρικό ομιλητή τον Ερντογάν, ενώ αυτό δεν αναφέρεται στο επίσημο πρόγραμμα.

 

Ερωτώνται οι  αρμόδιοι υπουργοί:

1) Τι θα πράξουν τα αρμόδια υπουργεία,  ώστε να μην επιτραπεί στους Τούρκους ‘’μισθοφόρους’’ του Ερντογάν να μετατρέψουν την πόλη της Κομοτηνής σε φεστιβάλ ανθελληνικής προπαγάνδας και κίβδηλων αλυτρωτικών επιδιώξεων;

2) Για ποιο λόγο  και με ποιο δικαίωμα η Ελληνική κυβέρνηση  εμπαίζει τον Ελληνικό Λαό, δεδομένου ότι κατά την επίσημη ενημέρωση δεν προέκυπτε η διεξαγωγή ανοιχτής εκδήλωσης του Τούρκου Προέδρου, ενώ στην πραγματικότητα όπως αναφέρουμε θα διεξαχθεί εκδήλωση σε κεντρικό ξενοδοχείο της Κομοτηνής;

3) Υπάρχει η πολιτική βούληση εκ μέρους των αρμοδίων αρχών να αποτραπεί έστω και την ύστατη ώρα η παράνομη συγκέντρωση οπαδών του ΑΚΡ, που αποτελεί αναμφισβήτητα Εθνική πρόκληση;

 

 

Αθήνα, 06/12/2017

Ο ερωτών Βουλευτής

 

 

Ιωάννης Λαγός

Βουλευτής Β’ Πειραιώς

ΛΑΪΚΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ – ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ