Ταξίδι (20-23 Σεπ.2018)-Προσκύνημα στους Άταφους Ήρωες του Έπους 1940/41

Αξιότιμοι Κυρίες και Κύριοι,

Σας πληροφορούμε ότι διοργανώνουμε 4-ημερο Προσκυνηματικό Ταξίδι, από 20 έως23 Σεπ.2018, στη Β. Ήπειρο (3 διανυκτερεύσεις). Σκοπός του είναι η απότιση της οφειλόμενης ελάχιστης Τιμής στη Μνήμη των ηρωικών μας προγόνων, στα Ελληνόπουλα αυτά που στο Έπος του 1940/41 πολέμησαν γενναία για την Ελευθερία της Πατρίδος μέχρι τελευταίας ρανίδας του αίματός τους και έπεσαν ηρωϊκά «τοις κείνων ρήμασι πειθόμενοι».

Είναι δυστυχώς μια άγνωστη στους πολλούς πτυχή της σύγχρονης Ιστορίας μας, αφού σε κανένα σχολικό βιβλίο δεν γίνεται σχετική αναφορά, ότι από τους 12.500 ηρωϊκούς νεκρούς πολεμιστές του Ελληνοϊταλικού Πολέμου κατά το Έπος 1940 – 41, οι 7976 πού ‘’έπεσαν υπέρ Πατρίδος’’, πιστοί στο Καθήκον και τον Όρκο τους, συνεχίζουν να παραμένουν άταφοι ή προσωρινά θαμμένοι, σε ομαδικούς τάφους ή με διάσπαρτα τα οστά τους στα πεδία των μαχών της Β. Ηπείρου ή σε οστεοφυλάκια περιμένοντας την έγκριση για την ταφή τους!!!!!.

Είναι απορίας άξιον πώς είναι δυνατόν στη σύγχρονη Ελλάδα, σε κάθε επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, να εκφράζεται η περηφάνια για τους γενναίους, να εκφωνούνται πανηγυρικοί λόγοι για την Επέτειο του «ΟΧΙ», να γίνονται τελετές και παρελάσεις και οι ήρωες αυτοί να είναι εκεί ξεχασμένοι και άταφοι, επί 76 χρόνια !!!!.

Τα οστά των ηρωικώς πεσόντων, κατά την περίοδο του Ελληνοϊταλικού Πολέμου 1940-41,στο έδαφος της Αλβανίας, επιβάλλεται, από τους ηθικούς-θρησκευτικούς κανόνες να παραμείνουν στον τόπο της θυσίας τους και επιτέλους να ενταφιαστούν, στα Στρατιωτικά Νεκροταφεία που κατασκευάστηκαν από το 1998-2006, όπως εξάλλου εφαρμόζεται παγκοσμίως π.χ. Καλλίπολη, Βατερλώ, κ.α (Η Χώρα μας μόνο, έχει στο εξωτερικό, συνολικά 27 στρ. νεκροταφεία, σε 13 χώρες, από τον Α και Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, κ.α.). Είναι χρέος της Πολιτείας να ασκήσει τις διπλωματικές της ενέργειες προς την Αλβανία, για να επιλύσει το θέμα των άταφων νεκρών, αλλά και ηθικό χρέος του καθενός μας, είναι να μην τους ξεχνάμε.

Η δική μας προσδοκία είναι, από τα Προσκηνυματικά αυτά ταξίδια, να αναδειχθεί το θέμα Πανελλαδικά και έτσι να διοργανώνονται αντίστοιχες εκδρομές, από την ΕΑΑΣ και τα Παραρτήματα της, από άλλους Συλλόγους/ Ενώσεις, από κάθε γωνία της Χώρας μας. Ευελπιστούμε ότι οι παραπάνω δραστηριότητες, θα επηρεάσουν τα αρμόδια Υπουργεία Εθνικής Αμύνης και Εξωτερικών, να εντείνουν περαιτέρω τις προσπάθειές τους προς την Αλβανία, αφενός για τον ενταφιασμό των οστών που είναι στα οστεοφυλάκια, αφετέρου δε για τη συνέχιση των ερευνών ανεύρεσης, σύμφωνα με τις συμφωνίες που έχουν υπογράψει.

Πέρασαν ήδη 9 χρόνια από την υπογραφή Συμφώνου μεταξύ Ελλάδας – Αλβανίας, τόσο για την έρευνα-περισυλλογή των οστών, όσο και τον ενταφιασμό στα Στρατιωτικά Κοιμητήρια (Βουλιαράτες- Κλεισούρα- Κορυτσά -κ.α), χωρίς όμως μέχρι σήμερα αυτό να έχει εφαρμοστεί. Η Μεικτή Επιτροπή Ελλάδος – Αλβανίας συνεδρίασε μέχρι σήμερα μόνο μια φορά, τον Απρίλιο του 2012, ωστόσο δεν υλοποιήθηκε καμία από τις αποφάσεις από μέρους της Αλβανίας.

Το Παράρτημα, αρχής γενομένης από το 2015, τιμώντας τη μνήμη τους πραγματοποιεί πολλαπλά Προσκυνηματικά Ταξίδια. Το παρόν θα είναι το 5ο συνεχές και περιλαμβάνει επίσκεψη στους ιερούς τόπους της θυσίας τους στα Στρ. Νεκροταφεία ή μνημεία :ΒΟΥΛΙΑΡΑΤΕΣ-ΑΡΓΥΡΟΚΑΣΤΡΟ-ΚΛΕΙΣΟΥΡΑ -Υψ.731 – ΤΕΠΕΛΕΝΙ-ΧΙΜΑΡΑ- ΑΓ. ΣΑΡΑΝΤΑ-ΔΕΛΒΙΝΟ, όπως και τον Τάφο του ΚΟΣΜΑ του ΑΙΤΩΛΟΥ. Το ταξίδι μας είναι ανοιχτό σε όλη την Κοινωνία και θα πραγματοποιηθεί με δύο(2) λεωφορεία με ταυτόχρονες αναχωρήσεις από ΞΑΝΘΗ και ΑΘΗΝΑ. Το σημείο συνάντησης τους θα είναι το Καλπάκι Ιωαννίνων και στη συνέχεια εφαρμόζεται κοινό πρόγραμμα.

Το Παράρτημα ΕΑΑΣ Ν. Ξάνθης, για την ενημέρωσή σας, ανακοινώνει έγκαιρα, ότι :

Έχει ήδη κάνει προ-κρατήσεις για 110 άτομα σε ξενοδοχεία 4*, καθόσον υπάρχει περιορισμένος αριθμός δωματίων, ιδιαίτερα στο Αργυροκάστρο, την περίοδο που οι καιρικές συνθήκες επιτρέπουν την επίσκεψη σε όλες τις περιοχές, και ιδιαίτερα στοΥψ.731.( από τέλος Μαΐου – τέλος Οκτωβρίου/αρχές Νοεμβρίου).

Δηλώσεις Πρόθεσης Συμμετοχής, από όσους και όσες επιθυμούν, γίνονται δεκτές από τώρα.: Τηλέφωνα : 6937100910 & 6937409943.Λοιπές λεπτομέρειες στο Πρόγραμμα (σελ.4).

Θα προσφέρει, ευχαρίστως, σε κάθε ενδιαφερόμενο Ταξιδιωτικό Γραφείο, Παράρτημα ΕΑΑΣ, Σύλλογο/Ένωση, κ.α, που επιθυμεί να διοργανώσει αντίστοιχο ταξίδι, σε διαφορετική ημερομηνία, κάθε πληροφορία από την αποκτηθείσα εμπειρία. Δύναται επίσης να διαθέσει και αρχηγό /διοργανωτή, από τα μέλη μας, εφόσον ζητηθεί.

Διαρκής πληροφόρηση θα υπάρχει στην ιστοσελίδα μας www.eaasxanthis.gr.

  Για το Παράρτημα ΕΑΑΣ Ν. Ξάνθης

Υποστράτηγος ε.α.Γεώργιος Γεωργιάδης

 

 

Πρόεδρος ΤΣ

 (κιν: 6937100910)

 

 

ΣΥΝΗΜΜΕΝΑ

Πρόγραμμα Προσκυνηματικής Εκδρομής 20-23 Σεπ.2018