Πολιτική πάνω στις λάσπες και τα αποκαΐδια

Ο πρώτος κανόνας επικοινωνιακής διαχείρισης μιας φυσικής καταστροφής θέλει τους πολιτικούς να δίνουν το παρών επιτόπου. Για να δίνουν την εντύπωση της άμεσης αντίδρασης του κρατικού μηχανισμού.

Στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, παρά τις εργατοώρες που έχουν ξοδέψει προκειμένου να διαχειριστούν μιντιακά οποιαδήποτε κρίση προκύπτει, φαίνεται πως όταν έρχονται αντιμέτωποι με την – κατά το κλισέ – οργή της φύσης, πέφτουν σε επικοινωνιακά λάθη. Τα σφάλματα αυτά αποτυπώνονται με τον πιο παραστατικό τρόπο στα παρακάτω ενσταντανέ.

Ο πρωθυπουργικός χρόνος αντίδρασης στις πλημμύρες της Δυτικής Αττικής ήταν βελτιωμένος σε σύγκριση με το παρελθόν. Χρειάστηκε μια μέρα για να κάνει διάγγελμα και δυο για να βρεθεί επιτόπου. Μόνο που η αυτοψία ήταν υπερβολικά σκηνοθετημένη. Για την ακρίβεια το σκηνικό ήταν τέτοιο που εμφανώς απέκλειε τα απρόοπτα. Στο φόντο υπήρχαν μόνο λάσπες και κατεστραμμένα αυτοκίνητα. Όχι πληγέντες.

Όταν πια αποφάσισε να αφήσει στην άκρη τα τιτιβίσματα και να «πετάξει με ελικόπτερο πάνω από τις περιοχές της Ανατολικής Αττικής που επλήγησαν από την πυρκαγιά», στις πυρκαγιές του Αυγούστους, να «επισκεφθεί πυροσβέστες στο πεδίο των επιχειρήσεων» και να συγκαλέσει σύσκεψη στο Μαξίμου είχαν περάσει τρεις μέρες και δεν υπήρχε ούτε ένα ενεργό μέτωπο. Εύλογα, λοιπόν, δημιουργήθηκε το hashatag #εξαφανισμένος_πρωθυπουργός

Η περιφερειάρχης Αττικής τον Αύγουστο κι ενώ καίγεται η ανατολική περιφέρεια της εμφανίζεται στην τηλεόραση μια ολόκληρη ημέρα μετά το ξέσπασμα της πυρκαγιάς. Και σαν να μην έφτανε αυτό η απευθείας σύνδεση ήταν από την Πεντέλη, όχι από το πύρινο μέτωπο Καλάμου, Καπανδριτίου και Βαρνάβα. Αν προσθέσει κανείς και το στάιλινγκ, το επιμελώς ατημέλητο σινιόν και την υπερβολική δόση τερακότας στα μάγουλα έχει την συνταγή για το τέλειο λάθος.

Στον αντίποδα της συριζαϊκής προσέγγισης της διαχείρισης των φυσικών καταστροφών υπάρχει και το παράδειγμα του Γερμανού καγκελάριου Γκέρχαρντ Σρέντερ. Τον Αύγουστο του 2002, όταν η μισή Γερμανία πλημμύρισε εξαιτίας της υπερχείλισης του Έλβα, του Δούναβη και του Μούλντε, ο καγκελάριος φόρεσε τις γαλότσες του και βούτηξε κυριολεκτικά στη λάσπη. Χάρη στην αντίδραση του αυτή ένα μήνα μετά ξανακέρδισε τις εκλογές, που όλοι οι αναλυτές περίμεναν ότι θα χάσει επειδή υπολειπόταν στα γκάλοπ.

Καρολίνα Παπακώστα

in.gr