Επαναστάτες χωρίς αιτία

ΔΕΝ ΚΑΤΕΣΤΕΙ ΔΥΝΑΤΗ Η ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΝ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΤΗΣ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

Σε επαναστάτες χωρίς αιτία έχουν μετατρέψει την κατάληψη τους οι μαθητές του 2ου Λυκείου Ξάνθης επί της Τζαβέλα.

Κατά την διάρκεια του ρεπορτάζ προσπαθήσαμε μάταια να πληροφορηθούμε του λόγους που ένας αριθμός μαθητών κλείδωσε το μεγαλύτερο μέρος των μαθητών έξω από το σχολείο, αλλά δεν καταφέραμε να μάθουμε τον ακριβή λόγο της κατάληψης αφού ο διευθυντής του σχολείου δεν θέλησε να μιλήσει με τον δημοσιογράφο προφασιζόμενος εργασία, ενώ ο διευθυντής της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ήταν σε «μίτινγκ» όλη την ημέρα και παρά την δέσμευση των συνεργατών του ότι θα επικοινωνήσει μαζί μας σε μισή ώρα αυτό δεν πραγματοποιήθηκε.  Το ίδιο συνέβη και με το 15μελες. Τελικά δεν καταφέραμε να πληροφορηθούμε επακριβώς τι συνέβη και το σχολείο τελεί υπό κατάληψη. Προφανώς είναι τα σημεία των καιρών όπου ο κάθε ένας μπορεί να κλείνει το σχολείο και οι υπεύθυνοι να μην δίνουν εξηγήσεις στην κοινωνία που στέλνει τα παιδιά της για να μάθουν γράμματα.

Από σκόρπιες κουβέντες μάθαμε ότι η κατάληψη είχε σαν σκοπό να «συνετίσει» τους καθηγητές για κάποια άδικη ποινή λόγω κακής συμπεριφοράς σε κάποιον μαθητή.

Επίσης καταγράψαμε από μερίδα μαθητών την θέση που λέει ότι κάποιοι έκλεισαν το σχολείο λόγω της κακής συμπεριφοράς των μαθητών, αλλά δεν αναφέρουν την πολύ κακή συμπεριφορά κάποιων μαθητών απέναντι στους καθηγητές.

Η ουσία είναι ότι το σχολείο είναι κλειστό και η πλειονότητα των μαθητών που συμμετέχει έχει άγνοια για τους λόγους που έγινε η κατάληψη. Κάποιοι είπαν για κάποιο χαρτί κάπου ήταν κρεμασμένο κάπου, που γράφει κάτι, που  όμως κανένας από τους μαθητές δεν διάβασε,  αλλά …  συμμετέχουν στην κατάληψη.

Και οι γονείς πληρώνουν το κράτος για να μάθει γράμματα στα παιδιά τους.