Ερωτήματα για τον σκουπιδότοπο που εδώ και χρόνια υπάρχει πίσω από την παλιά χωματερή του δήμου Ορεστιάδας, έθεσε στην τελευταία (07/11) συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου η επικεφαλής της παράταξης “Δήμος Ορεστιάδας/Τόπος να Ζω”, Μαρία Γκουγκουσκίδου.

Για “σκουπιδότοπο που συντηρούν οι δημότες”, έκανε λόγο ο δήμαρχος, Βασίλης Μαυρίδης, που δεν αρνήθηκε την ύπαρξή του ενώ τόνισε κατηγορηματικά πως, ο δήμος Ορεστιάδας, όλα του τα απορρίμματα τα μεταφέρει στην Κομοτηνή.

“Τη χωματερή αυτή την έχω δει, έχω βγάλει και φωτογραφίες. Κάτοικοι που έχουν στη συγκεκριμένη περιοχή τις δραστηριότητές τους, βλέπουν εδώ και χρόνια τι συμβαίνει εκεί”, κατήγγειλε η κα. Γκουγκουσκίδου, ενώ, μεταφέροντας μαρτυρίες κατοίκων, ανέφερε ότι στην παράνομη αυτή χωματερή πηγαίνουν και απορριμματοφόρα του δήμου. “Πηγαίνουν επίσης από το σφαγείο και ρίχνουν υπολείμματα και αίματα, με αποτέλεσμα να συγκεντρώνεται εκεί μια μεγάλη αγέλη σκύλων που τρέφεται από τα υπόλοιπα αυτά, και το αποτέλεσμα είναι ότι έχουν αγριέψει. Έχουν κατασπαράξει ζώα που υπάρχουν σε μαντριά της περιοχής”, πρόσθεσε η δημοτική σύμβουλος. Υπενθύμισε ακόμα πως εξαιτίας μίας παράνομης χωματερής που υπήρχε στην Άβαντος, στην Αλεξανδρούπολη, έχει επιβληθεί πρόστιμο στον δήμο Αλεξανδρούπολης, το οποίο θα παρακρατηθεί από την τακτική του επιχορήγηση.

“Πού πηγαίνουν τελικά τα σκουπίδια μας; Γιατί υπάρχει ακόμα αυτή η παράνομη χωματερή, όταν εσείς είπατε ότι δεν υπάρχει. Είναι εκεί, υπάρχει, τη γνωρίζουν οι κάτοικοι και βλέπουν καθημερινά απορριμματοφόρα να κινούνται εκεί…”, υποστήριξε η κα. Γκουγκουσκίδου.

Απαντώντας στις καταγγελίες, ο δήμαρχος Ορεστιάδας, Βασίλης Μαυρίδης, επανέλαβε “κατηγορηματικά”, όπως είπε, ότι “ο δήμος Ορεστιάδας, όλα του τα Αστικά Στερά Απορρίμματα (Α.Σ.Α.) τα μεταφέρει σε καθημερινή βάση (τονάζ 45 τόνων) στην Κομοτηνή. Αυτή είναι η παραγωγή των ΑΣΑ του δήμου Ορεστιάδας, τα οποία πρέπει να μαζέψει μέσω της ανταποδοτικότητας, στα γεωγραφικά όρια που έχει αρμοδιότητα”.

Δεν αρνήθηκε, πάντως, την ύπαρξη του συγκεκριμένου σκουπιδότοπου, τον οποίο “συντηρούν” δημότες, όπως ανέφερε, οι οποίοι αποθέτουν σκουπίδια εκεί, αλλά και σε άλλα σημεία, στα χωριά.  “Ο δήμος Ορεστιάδας δεν μολύνει το περιβάλλον ούτε κινδυνεύει από τέτοιες καταγγελίες. Εκείνοι που κινδυνεύουν, και αυτό πρέπει να μας προβληματίσει, είναι όσοι πετάνε τον παλιό καναπέ τους και τα κλαδιά τους σε αυτά τα σημεία”, δήλωσε ο κ. Μαυρίδης και προανήγγειλε προσφυγή στη δικαιοσύνη. “Οι ελεγκτικοί μηχανισμοί μας παρακολουθούν. Από αύριο πολλοί συνδημότες μας θα αναγκαστούν να αντιμετωπίσουν μια δυσάρεστη πραγματικότητα, όντας αντιμέτωποι με τον δήμο. Ο δήμος προχωρά σε μηνύσεις κατ’ αγνώστων, που ρίχνουν σε διάφορους χώρους σκουπίδια…”, ανέφερε χαρακτηριστικά.