Η ανάπτυξη στην Ξάνθη με … άλλο τρόπο

Στα πλαίσια του αυριανού συνεδρίου Παραγωγικής ανασυγκρότησης ΑΜΘ κλιμάκιο των ΑΝΕΛ νε τον αντιπρόεδρο του κόμματος Παναγιώτη Σγουρίδη στο ξενοδοχείο Έλενα την Κυριακή το μεσημέρι, παρουσίασε το πρόγραμμα – προτάσεις του κόμματος -παρουσία Ανδρέα Καραγιώργη Περιφερειάρχη των ΑΝΕΛ στην ΑΜΘ και τον Κ. Γκίκα μέλος της εκτελεστικής επιτροπής των ΑΝΕΛ και η  Μαρτίνα Δεκαρίστου από την συντονιστική της Ξάνθης για την παραγωγική ανασυγκρότηση της ΑΜΘ.

Στο πάνελ ήταν η Χρύσα Ούτση μέλος του πολιτικού γραφείου και παρόντες οι πολιτευτές των ΑΝΕΛ Σκουλαρίκης Διαμαντής και Ιρφάν Μεμεταλή.

Τον λόγο πήρε ο αντιπρόεδρος του κόμματος Π. Σγουρίδης ο οποίος και παρουσίασε τις προτάσεις για το πρόγραμμα παραγωγικής ανασυγκρότησης.

Στην εισήγηση του ο κ. Σγουρίδης σε μία προσπάθεια να δικαιολογήσει το σύνθημα «αναγκαίο καλό» μιλώντας για την συμμετοχή του κόμματος του στην κυβέρνηση που διέλυσε την ανάπτυξη στην χώρα, σημείωσε ότι η συγκυβέρνηση των ΑΝΕΛ με την κυβέρνηση των αιθεροβαμόνων του ΣΥΡΙΖΑ, είναι το «αναγκαίο καλό» για την χώρα. Σίγουρα είναι ένας όρος αδόκιμος αφού πάρα την καλή διάθεση  των ΑΝΕΛ, ο τόπος βιώνει την δυστυχία, λόγω των επιλογών του ΣΥΡΙΖΑ, ιδιαίτερα στην ΑΜΘ που είναι η φτωχότερη περιφέρεια της Ευρώπης.

Όπως ανέφερε ο Π. Σγουρίδης, η πρόταση τελειοποιήθηκε αφού προηγήθηκαν συνέδρια σε άλλες Περιφέρειες και μετά από κοινωνική διαβούλευση.

Ένα κατακλείδι το πρόγραμμα παραγωγικής ανασυγκρότησης για την Περιφέρεια ΑΜΘ προβλέπει την ενίσχυση της σιδηροδρομικής Εγνατίας, την άρδευση του κάμπου από τα νερά του Νέστου, αναβάθμιση των λιμανιών Αλεξανδρούπολης και Καβάλας σημειώνοντας ότι η τελική πρόταση αφορά την κάθε Περιφερειακή Ενότητα ξεχωριστά.

Μιλώντας γενικά για την ΑΜΘ σημείωσε ότι λόγω του μικρού καλοκαιριού στην ΑΜΘ γίνονται προτάσεις για εναλλακτικές μορφές τουρισμού όπως Θρησκευτικού, Ιαματικού, Εξτρίμ όπως μοτοσυκλέτες στα μονοπάτια της Ροδόπης που εφαρμόζετε με επιτυχία στην Ήπειρο.

Επίσης στην πρόταση παραγωγικής ανασυγκρότησης προτείνεται από τους ΑΝΕΛ ο καθορισμός Π.Ο.Π. του μπασμά της ορεινής Ροδόπης, σημειώνοντας ότι αυτό θα προσδώσει ιδιαίτερη προστιθέμενη αξία. Στην συνέχεια μίλησε για να ανάπτυξη της γεωθερμίας τηλεθέρμανσης, ηλεκτροκίνηση των τραίνων της ΑΜΘ με Βουλγαρία (Μπουργκάς) και συμπλήρωσε λέγοντας ότι πρέπει να αναπτυχθεί η agrologisticks και έφερε σαν παράδειγμα την Ιταλία η οποία διακινεί τα αγροτικά της προϊόντα συσκευασμένα και οργανωμένα στην Ευρώπη.

Αναφέρθηκε στην ανάπτυξη της Ελληνικής Μεσογειακής κουζίνας συμπληρώνοντας ότι τα δανεικά της Χώρας δεν ξεπληρώνονται με δανεικά πράγμα που όπως εξήγησε, πρέπει η Χώρα να στραφεί στην παραγωγή πλούτου για να πάψει να δανείζεται και να μειώσει το χρέος της.