Κατάργηση τώρα όλων των Διοδίων

Η ελεύθερη, ασφαλής και δωρεάν μετακίνηση

του λαού έχει μετατραπεί σε εμπόρευμα

Πρόσφατα ολοκληρώθηκαν νέοι βασικοί οδικοί άξονες. Αυτά τα έργα, που θα έπρεπε να του αποδίδονται αδάπανα, ο λαός καλείται να τα πληρώσει, μέσω των διοδίων, διπλά και τριπλά. Η ίδια η ζωή επιβεβαιώνει ότι το κριτήριο για την κατασκευή τους δεν είναι η κάλυψη των λαϊκών αναγκών.

Ένα ακόμα κοινωνικό αγαθό, αυτό της ελεύθερης, ασφαλούς και δωρεάν μετακίνησης έχει μετατραπεί σε εμπόρευμα. Έχει μετατραπεί σε εμπόρευμα στην καπιταλιστική κοινωνία που ζούμε όπως δεκάδες άλλα κοινωνικά αγαθά: Η Υγεία , η Παιδεία, η Κοινωνική Πρόνοια, οι διακοπές κ.ά. Έχει μετατραπεί σε πανάκριβο εμπόρευμα γεμίζοντας τα ταμεία των κατασκευαστικών και άλλων ομίλων και αδειάζοντας τις τσέπες των εργαζομένων. Αλήθεια! Σε ποια λογική στηρίζουν την επιβολή των διοδίων όλες οι μέχρι τα σήμερα κυβερνήσεις; Την απάντηση την έδωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απαντώντας σε Ερώτηση των ευρωβουλευτών του ΚΚΕ: “Ο χρήστης και ο ρυπαίνων πληρώνουν!”. Εκείνο όμως που ποτέ δεν εξηγούν είναι το ποιος πληρώνει και ποιος κερδίζει».

Κριτήριο της κατασκευής των οδικών αξόνων είναι, με βάση τη στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τους αντίστοιχους σχεδιασμούς, να εξυπηρετείται η γρήγορη και φτηνή μεταφορά των εμπορευμάτων, των επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται στους αντίστοιχους κλάδους. Τα λαϊκά στρώματα πληρώνουν την κατασκευή των δρόμων, πληρώνουν και τη χρήση τους, αφού έχουν παραχωρηθεί για μακροχρόνια εκμετάλλευση σε επιχειρηματικούς ομίλους.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, παίρνοντας τη σκυτάλη από τις προηγούμενες, όχι μόνο διατηρεί τους υπάρχοντες σταθμούς διοδίων σε όλη τη χώρα, αλλά τους επεκτείνει. Εξακολουθεί να έχει σε πλήρη ισχύ το χαράτσι των διοδίων. Όμως, δεν είναι μόνο το κόστος των διοδίων που επιβαρύνει τα λαϊκά στρώματα, αφού υψηλότατο είναι το τίμημα που έχει καταβάλει το Δημόσιο στις κοινοπραξίες για την κατασκευή τους, ενώ πρέπει να υπολογίζονται και τα έσοδα των διοδίων που εισπράττονται όλα αυτά τα χρόνια από τους παραχωρησιούχους, ακόμη και το χρονικό διάστημα που τα έργα είχαν σταματήσει.

Στην Ιόνια Οδό, το έργο θα εκμεταλλεύεται για 30 χρόνια η εταιρεία παραχώρησης «Νέα Οδός» (ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ), το συνολικό κόστος του ξεπέρασε το 1,2 δισ. ευρώ κι από αυτά περίπου 200 εκατ. φαίνεται να είναι τα ίδια κεφάλαια που κατέβαλε η εταιρεία. Το υπόλοιπο ποσό καλύφθηκε από την απευθείας συμμετοχή του Δημοσίου ύψους 330 εκατ. ευρώ, δάνεια με εγγύηση του Δημοσίου και έσοδα από τα διόδια για το διάστημα 2008-2015.

Το συνολικό κατασκευαστικό κόστος για τον οδικό άξονα Κόρινθος-Πάτρα έχει αναληφθεί από την «Ολυμπία Οδό» (VINCI, HOCHTIEF, J&P ΑΒΑΞ, ΑΚΤΩΡ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ) ανέρχεται σε 1,834 δισεκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων τα ίδια κεφάλαια κάλυψαν το 9% του κόστους, το υπόλοιπο 39% από κρατικά και κοινοτικά κονδύλια, το 29% από δάνεια με την εγγύηση του Δημοσίου και το 23% από τα έσοδα των διοδίων για το διάστημα 2008-2015.

Πρόκειται για έργα που κατασκευάστηκαν κατά βάση με κρατικά κονδύλια, που ωστόσο θα τα εκμεταλλεύονται για τα επόμενα 30 χρόνια οι παραχωρησιούχοι και οι τραπεζικοί όμιλοι που θα εισπράττουν τα επιτόκια για τα δάνεια που χορήγησαν. Μάλιστα, όλες οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις έχουν δεσμευτεί έναντι των μονοπωλιακών ομίλων ότι σε περίπτωση που τα έσοδά τους από τα διόδια πέσουν κάτω από ένα όριο (για παράδειγμα εξαιτίας της μείωσης διέλευσης οχημάτων), τότε το κράτος θα τους παρέχει επιδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Η εργατική τάξη, συνολικά τα εργαζόμενα λαϊκά στρώματα από τη μέχρι σήμερα πείρα τους γνωρίζουν ότι δεν μπορεί οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, οι επαγγελματίες, οι μικροαγρότες να πληρώνουν διπλά τους δρόμους, ώστε να εξασφαλίζουν κέρδη μια χούφτα εταιρείες-μονοπώλια. Επομένως, έχουν κάθε λόγο να ενισχύσουν τους αγώνες τους και για τη διεκδίκηση άμεσων αιτημάτων όπως η κατάργηση όλων των διοδίων για το λαό, αλλά και για να γίνει ο ίδιος ο πραγματικός ιδιοκτήτης του δημόσιου πλούτου που σήμερα λυμαίνεται μια χούφτα κεφαλαιοκρατών.

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» πιστεύει ότι είναι απόλυτα δικαιολογημένες οι αντιδράσεις του ελληνικού λαού για το άνευ προηγουμένου χαράτσωμα που υφίστανται κάθε φορά που διασχίζουν κάποιο τμήμα του εθνικού οδικού δικτύου. «Οι υπέρογκες αυξήσεις των διοδίων και ο διαρκής πολλαπλασιασμός των σταθμών είσπραξης είναι αποτέλεσμα της πολιτικής των περιβόητων “συμβάσεων παραχώρησης”, τύπου ΣΔΙΤ, που προετοίμασε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ υπέγραψε η κυβέρνηση της ΝΔ και εφαρμόζει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, επιβάλλοντας επιπλέον σταθμούς και αυξήσεις! Με την νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση προβλέπεται η λειτουργία συνολικά 38 διοδίων (18 μετωπικών και 20 πλευρικών) στην Εγνατία Οδό.

Η σημερινή κυβέρνηση, που και για τα διόδια παρέδωσε μαθήματα λαϊκής εξαπάτησης, υποκρινόμενη ότι τάχα θα τα καταργούσε, τώρα καλεί τους εργαζόμενους και τα φτωχά λαϊκά στρώματα να πληρώνουν για τετραπλά για τους δρόμους. Μια φορά με την άγρια φορολόγησή τους που καταλήγει στις τσέπες των κατασκευαστικών ομίλων ως επιδοτήσεις κρατικών και ευρωενωσιακών κονδυλίων. Δύο φορές με το δανεισμό των ομίλων που γίνεται με εγγύηση Δημοσίου, πάλι με χρήματα του ελληνικού λαού δηλαδή. Τρεις φορές με το χαράτσι των διοδίων, που οι ανάδοχοι όμιλοι καρπώνονται ακόμα και πριν παραδώσουν το έργο, εξασφαλίζοντας για πολλές δεκαετίες εγγυημένα κέρδη που τους χαρίζουν ΕΕ και κυβερνήσεις με τις ληστρικές συμβάσεις παραχώρησης. Τέσσερις φορές με τα “πανωπροίκια” που ζητούν οι μεγαλοκατασκευαστές εκβιάζοντας με προθεσμίες για να παραδώσουν το έργο, σαν αυτή του μισού δισ. ευρώ -όλα χρήματα του λαού- που δόθηκε ως έξτρα μποναμάς από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ σε συνέχεια των προηγούμενων κυβερνήσεων ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, για να “ξεβαλτώσουν” τα έργα. Καταλαβαίνει ότι από τη ληστρική τιμή των 1,70 ευρώ που πληρώνει τη βενζίνη το 1 Ευρώ είναι φόρος, συν τέλη κυκλοφορίας, συν ασφάλιστρα, συν υπέρογκους φόρους που πληρώνει για αγορά αυτοκινήτου συν, συν… Εύλογα λοιπόν βροντοφωνάζει: “Δεν αντέχουμε άλλο!”».

Σε ό,τι αφορά τις προσπάθειες ορισμένων φορέων της περιοχής μας (Περιφερειάρχες, δήμαρχοι) για χιλιομετρική χρέωση, κατάργηση κάποιων πλευρικών σταθμών ή τη μεταφορά τους σε άλλα σημεία, δωρεάν μετακίνηση κατοίκων ορισμένων χωριών και πόλεων, υπογραμμίζουμε:

Κάθε άλλο αίτημα, πέρα από την πλήρη κατάργηση όλων των διοδίων, την ακύρωση της σύμβασης-παράδοσης των εθνικών οδικών δικτύων σε επιχειρηματικούς ομίλους, την ελεύθερη κίνηση στο οδικό δίκτυο, συνιστά αποπροσανατολισμό του λαού και κάλπικη αντίθεση στα διόδια, στη ληστεία που γίνεται.

Η ανάπτυξή τους τσακίζει τη ζωή μας!

Οργάνωση, αγώνας κι αντεπίθεση η επιλογή μας!

Απαιτούμε εδώ και τώρα κατάργηση όλων των διοδίων στους μεγάλους οδικούς άξονες και τη γέφυρα Ρίου – Αντιρίου. Να ματαιωθεί η κατασκευή νέων διοδίων

Να ακυρωθεί κάθε συμφωνία που εκχωρεί τους οδικούς άξονες στους ιδιώτες.

Όλα τα μεγάλα έργα υποδομών να αξιοποιούνται προς όφελος του λαού ώστε να κυκλοφορεί ελεύθερα και με ασφάλεια χωρίς να πληρώνει χαράτσια.

Να σταματήσει η διαδικασία παραχώρησης της Εγνατίας Οδού Α.Ε.

Συγκοινωνίες υπέρ του λαού, δημόσιες, φτηνές, τακτικές, δωρεάν για τους ανέργους, άπορους, μερικά απασχολούμενους, φοιτητές, μαθητές.