Μπουτάινα Μαχάμαντ Μανσούρ – Για τη γενοκτονία στην Υεμένη ακούσατε τίποτα, κ. Τσίπρα;

Μπουτάινα Μαχάμαντ Μανσούρ, 3 ετών. Μοναδική επιζήσασα μιας οικογένειας οκτώ ατόμων που ξεκληρίστηκε απ’ τους βομβαρδισμούς.

Από το Μάρτη του 2015, όταν η Σαουδική Αραβία και οι σύμμαχοι της ξεκίνησαν τις στρατιωτικές επιχειρήσεις ενάντια στην Υεμένη, οι απώλειες σε άμαχο πληθυσμό υπολογίζονται σε τουλάχιστον 34.000 νεκρούς. Την ίδια περίοδο, οι τραυματίες ανέρχονται σε 21.165 αμάχους συμπεριλαμβανομένων 2.598 παιδιών. Οι υλικές καταστροφές ανυπολόγιστες ενώ περίπου 4 εκατομμύρια αγόρια και κορίτσια κάτω των 18 ετών έχουν σταματήσει την εκπαίδευση τους εξαιτίας του πολέμου (Στοιχεία: Legal Center for Rights and Development LCRDYE). Με γοργούς ρυθμούς εξαπλώνεται η χολέρα στην Υεμένη. Οι ασθενείς φτάνουν με ρυθμούς που ξεπερνούν τον έναν κάθε λεπτό στο νοσοκομείο αλ Σαμπίν της Σανάα την ώρα που η επιδημία χολέρας επεκτείνεται με γοργούς ρυθμούς σε 20 από τις 22 επαρχίες της χώρας, με 124.000 ύποπτα κρούσματα και 923 καταγεγραμμένους θανάτους από τον ΟΗΕ μέχρι τις αρχές του Ιούνη του 2017. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) είχε εκφράσει τον Μάιο φόβους για έως και 250.000 κρούσματα τους επόμενους έξι μήνες. «Η ανθρωπιστική κατάσταση στην Υεμένη είναι ανησυχητική. Είναι μια πραγματική καταστροφή και η ασθένεια δεν έχει σχέση με πολιτικές φιλίες ή με σύνορα», δήλωνε ο Όμάρ Σάλεχ, μέλος της αποστολής του Οργανισμού στην Υεμένη. Χολέρα, πόλεμος και πείνα έχει πλήξει το 80% των παιδιών. Σχεδόν 8 εκατ. παιδιά δεν έχουν πρόσβαση σε καθαρό νερό, κάτι που σημαίνει ότι στερούνται το βασικό αγαθό για την επιβίωση του ανθρώπου.

Τις τελευταίες ημέρες πολύς αχός έχει σηκωθεί για την πώληση πολεμικού υλικού από την Ελλάδα προς την Σαουδική Αραβία. Συγκυβέρνηση και ΝΔ κατηγορεί η μία την άλλη αν υπήρχε ή όχι μεσάζοντας (πληρεξούσιος ή μη) στη συμφωνία του ελληνικού Υπουργείου Άμυνας με τους Σαουδάραβες. Από κοντά και τα υπόλοιπα αστικά κόμματα, με τον επικεφαλής του «Ποταμιού» Σταύρο Θεοδωράκη να κάνει λόγο για πώληση πολεμικού υλικού με «αδιαφάνεια». Η διαφάνεια σε κάθε πτυχή της πολιτικής, μαζί και στις διακρατικές συμφωνίες, είναι πολύ σημαντικό ζήτημα. Η συγκυβέρνηση έχει ευθύνη να δώσει στη δημοσιότητα τα πρακτικά της συνεδρίασης της αρμόδιας επιτροπής εξοπλιστικών προγραμμάτων της Βουλής και να διαλευκάνει το θέμα.

Ωστόσο, η πραγματική ουσία του θέματος είναι πολύ πιο βαθιά. Έγκειται στη συνεχιζόμενη γενοκτονία που η Σαουδαραβική κυβέρνηση διαπράττει εδώ και πολλούς μήνες στην Υεμένη. Πρόκειται για εγκλήματα πολέμου που η Σαουδική Αραβία διαπράττει ενάντια στο λαό της Υεμένης με την αρωγή ΗΠΑ, Βρετανίας, Γαλλίας, Γερμανίας και άλλων χωρών. Απ’ ότι φαίνεται, το δικό της αποτύπωμα στον αιματοβαμμένο αυτό «καμβά» αφήνει και η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Ερωτώ λοιπόν: Γνωρίζει ο πρωθυπουργός και η συγκυβέρνησή του τι συμβαίνει στην Υεμένη; Γνωρίζει σε ποιους πουλάει οπλισμό και για πού αυτός προορίζεται;

Για τα κεφάλια των αμάχων και των παιδιών της Υεμένης προορίζεται.

Παιδιών όπως ο μικρός Αμίρ, το προσφυγόπουλο πάνω στο δράμα του οποίου και της οικογένειάς του ο κ. Τσίπρας επιχείρησε να αντλήσει πολιτικά οφέλη.

Ξάνθη 8-11-2017

Γιώργος Κολλάρος