Λίγες εβδομάδες μετά την εκτόξευσή της στην παγκόσμια κατάταξη, η Μαρία Σάκκαρη μίλησε στο SDNA για το νέο status της, έθεσε το Top 30 ως στόχο της για τη νέα σεζόν και απάντησε στο δίλημμα «major ή Νο.1».

Είχαμε την τύχη να φιλοξενηθούμε στα στούντιο της Cosmote TV, πριν τα γυρίσματα του… επικού Top Spin με καλεσμένη την κορυφαία Ελληνίδα τενίστρια.

Και λέμε «επικό» όχι μόνο για την πολύ προσεγμένη δουλειά που έγινε backstage για τα αφιερώματα στην 22χρονη αθλήτρια.

Το άρθρο συνεχίζεται μετά τη διαφήμιση

Η εκπομπή (που προβλήθηκε χθες) ήταν πραγματικά εξαιρετική, κυρίως διότι στο στούντιο βρέθηκαν, μεταξύ άλλων, η μητέρα της Αγγελική Κανελλοπούλου, η καλή της φίλη και τενίστρια Αγνή Στεφάνου, η ξαδερφούλα της Δήμητρα Παύλου, που ακολουθεί τα βήματά της, και ο παππούς της Δημήτρης Κανελλόπουλος.

Ο τελευταίος ήταν η έκπληξη που επεφύλαξαν οι υπεύθυνοι της εκπομπής στη Σάκκαρη! Και όταν μπήκε στο πλατό, το έκανε άνω κάτω με τον αυθορμητισμό του και κατάφερε να συγκινήσει τόσο τη Μαρία, όσο και τη μητέρα της…

Είχαμε, μάλιστα, την ευκαιρία να πούμε και δύο κουβέντες μαζί του, όσο ήταν… κρυμμένος στο κοντρόλ… «Τρόμαξα και για τις δύο όταν μου τις έφεραν να παίξουν τένις», είπε για την Αγγελική και τη Μαρία, των οποίων ήταν ο πρώτος προπονητής. «Δεν ήθελα να ασχοληθούν, γιατί ήξερα τι επρόκειτο να τραβήξουν».

Παραδέχτηκε ότι το άγχος που έχει τώρα για την εγγονή του είναι διπλό σε σχέση με αυτό που είχε όταν έβλεπε την κόρη του, ενώ στη σύγκριση των δύο με μια ατάκα τα είπε όλα: «Τότε οι τενίστες ήταν ταξιτζήδες και τώρα είναι οδηγοί της Formula 1». Αυτή είναι η διαφορά στην ταχύτητα!

Και μπορεί on air να ήταν συγκρατημένος σε ό,τι αφορά τον ατίθασο χαρακτήρα που είχε η Μαρία όταν ήταν μικρή, αλλά σε εμάς ανέφερε ότι ως έφηβη σε ένα τουρνουά στο Μαρόκο εκσφενδόνισε μία ρακέτα προς την εξέδρα!

Αξίζει να σημειωθεί ότι η τενιστική παράδοση στην οικογένεια συνεχίζεται, αφού η 13χρονη Δήμητρα Παύλου, κόρη της αδερφής της Αγγελικής, έχει ήδη φανερώσει δείγματα του ταλέντου της, σημειώνοντας από μεγάλες επιτυχίες στην ηλικιακή της κατηγορία. Δεν χρειάζεται να σας αναφέρουμε ποια τενίστρια είναι το πρότυπό της…

Για να επιστρέψουμε στη Μαρία, η Νο.52 τενίστρια στον κόσμο έχει πλέον ως προπονητή τον Σουηδό Τόμας Γιόχανσον, ενώ γυμναστής της επί σειρά ετών είναι ο πρώην πρωταθλητής του στίβου Γιώργος Παναγιωτόπουλος. Η πρώτη του εμφάνιση στο box της έγινε στο φετινό US Open!

Όσο συνεργαζόταν με τον Χερμάν Πουέντες, ζούσε στη Βαρκελώνη, αλλά τώρα θα προπονείται στο Μόντε Κάρλο και την Αθήνα.

Στο πλευρό της σχεδόν σε όλα τα τουρνουά είναι η μητέρα της και θα τη δείτε συχνά να μιλάει στη Μαρία στα on court coaching time outs.

Περνούν, όπως καταλαβαίνετε, άφθονο χρόνο μαζί, κάτι που μπορεί να… βγάλει προβλήματα, όμως η σχέση τους είναι άψογη! Η μαμά είχε φτάσει ως το Νο.43 της παγκόσμιας κατάταξης και θεωρεί ότι η Μαρία είναι καλύτερη από εκείνη…

Ας δώσουμε, όμως, τον λόγο στην κορυφαία Ελληνίδα τενίστρια!

– Αισθανόσουν ότι είσαι τενίστρια Top 50, πριν ακόμα ανέβεις τόσο ψηλά στην παγκόσμια κατάταξη;  

«Ήρθε λίγο ξαφνικά, δεν θυμάμαι ποια ακριβώς ήταν η βαθμολογία μου τότε. Από τότε, όμως, που ξεκίνησα με τον νέο προπονητή ένιωθα ότι ανήκω σε πιο υψηλό επίπεδο. Αλλά η αλήθεια είναι ότι μου πήρε λίγο χρόνο για να το συνειδητοποιήσω μετά!».

– Τώρα πλέον όταν αντιμετωπίζεις τοπ τενίστριες, σου έχει φύγει το δέος που ένιωθες ότι τις έβρισκες μπροστά σου στο παρελθόν; 

«Ναι, έχει αλλάξει αυτό σε σχέση με τότε που ήμουν πιο χαμηλά στη βαθμολογία. Τώρα βλέπω ότι μπορώ να τις νικήσω, μπορώ να τις κοντράρω στα ίσα. Το έχω αποδείξει, άλλωστε, με τα αποτελέσματά μου ότι μπορώ να φτάσω κι εγώ εκεί που είναι και αυτές. Έχω κάνει αρκετές νίκες Top 50, Top 30, οπότε πιστεύω ότι ίσως κι εγώ κάποια στιγμή θα ανήκω εκεί».

– Θεωρείς ότι στη μεγάλη σκηνή έχεις περισσότερο κίνητρο, γιατί εκεί σε έχουμε δει να κάνεις εντυπωσιακές εμφανίσεις…

Το άρθρο συνεχίζεται μετά τη διαφήμιση

«Όλοι ζούμε και παίζουμε τένις για να αγωνιζόμαστε στο big stage. Νομίζω ότι όλοι δίνουμε κάτι παραπάνω σε αυτά τα τουρνουά. Κάποιες φορές, ωστόσο, είναι πιο σημαντικά τα μικρά, όπου είναι ευκαιρία να πάρεις βαθμούς».

– Έχουν μάθει τώρα να προφέρουν το όνομά σου ή είναι «Σακκάρη» ακόμα;

«Σακκάρη ακόμα! Ίσως και να προφέρεται με αυτόν τον τρόπο στα αγγλικά, δεν ξέρω! Μάλλον είναι και πιο εύκολο έτσι».

– Με τις επιτυχίες τις δικές σου, αλλά και του Στέφανου Τσιτσιπά, θεωρείς ότι το τένις έχει μπει περισσότερο στα σπίτια των Ελλήνων; Σε αναγνωρίζει ο κόσμος περισσότερο;

«Πιστεύω πως ναι. Έχω δει αρκετά μεγάλη διαφορά, είναι η αλήθεια. Ο δρόμος που έχουμε χαράξει εγώ και ο Στέφανος μπορεί να φέρει ακόμα περισσότερο το το άθλημα στα σπίτια και αυτό με χαροποιεί. Ελπίζω να κάνουμε τους Έλληνες να αγαπήσουν πιο πολύ το τένις και να βάλουν τα παιδάκια τους στο γήπεδο».

– Γιατί νομίζεις ότι άργησε τόσο πολύ ένας Έλληνας τενίστας να μπει στο Top 100; 

«Δεν έχω προλάβει τις προηγούμενες γενιές. Ωστόσο, ίσως τότε να μην έκαναν τις σωστές επιλογές, γιατί κάποιοι είχαν φτάσει κοντά στο Top 100. Ο Στέφανος σίγουρα έχει κάνει τη διαφορά με το παιχνίδι του και με τη δουλειά του. Αυτό πιστεύω ότι είναι το κλειδί».

– Εσύ η ίδια πότε κατάλαβες ότι έχεις ταλέντο;

«Το κατάλαβα όταν ήμουν 16 χρονών και ξεκίνησα να παίζω στα τουρνουά 10.000 δολαρίων. Τα πήγαινα αρκετά καλά και εκεί είδα ότι μπορούσα να τα καταφέρω. Τότε ήταν που αποφάσισα ότι θα ακολουθήσω αυτόν τον δρόμο».

– Μπορείς να μας μιλήσεις και για την προπονητική σου κατάσταση; Θα συνεχίσεις με τον Τόμας Γιόχανσον;

«Ναι, συνεχίζουμε μαζί».

– Η αλλαγή στο παιχνίδι σου, η επιθετικότητά σου, η ποικιλία, η αυτοπεποίθηση, όλα αυτά που είδαμε στο Γουχάν, είναι θέμα προπονητή;

«Ναι, το πιστεύω. Με έχει βοηθήσει πάρα πολύ ο Τόμας αυτούς τους τρεις μήνες που δουλεύουμε μαζί. Ήταν πάρα πολύ καλός παίκτης, μου μεταφέρει όλα αυτά που είχε εκείνος όταν αγωνιζόταν και γενικά έχουμε μια πάρα πολύ καλή σχέση, πολύ φιλική κιόλας, κάτι το οποίο βοηθάει και μέσα στο γήπεδο. Είμαι πάρα πολύ ευχαριστημένη από αυτή τη συνεργασία».

– Η μαμά σου σε είχε προετοιμάσει για τις δυσκολίες που θα συναντούσες ως τενίστρια; Για την πίεση, τη μοναξιά ίσως;

«Με είχε προετοιμάσει, αλλά πρέπει να το ζήσεις για να το καταλάβεις».

– Θεωρείς ότι έχεις γίνει πιο σκληρή από ό,τι ήσουν πριν;

«Ναι, ειδικά όταν έμεινα τέσσερα χρόνια μόνη μου. Με βοήθησε πάρα πολύ αυτό».

– Νιώθεις μοναξιά; Έχεις παρέες στο tour;

«Όχι τόσο πολύ. Έχω κάποιες φίλες, αλλά είναι δύσκολο, το ξέρουμε. Εγώ περνάω καλά και με τον εαυτό μου. Έχω και τον προπονητή μου, τη μητέρα μου, δεν υπάρχει πρόβλημα».

– Αν σου έλεγαν ότι πρέπει να διαλέξεις ανάμεσα στο Νο.1 και ένα major τι θα διάλεγες; 

«Πω πω, πολύ δύσκολη ερώτηση, δεν την είχα σκεφτεί ποτέ! Ίσως να κερδίσω κάποιο major, γιατί μπορεί να μην έφτανες Νο.1 κατακτώντας το, αλλά θα έφτανες πολύ κοντά. Και από εκεί και πέρα δεν ξέρεις! Οπότε ναι, θα διάλεγα το major».

– Και αν κατακτούσες ένα από τα τέσσερα Grand Slams, ποιο θα ήθελες;

«Νομίζω το Australian Open. Ή το Wimbledon, δεν είμαι σίγουρη! Ένα από αυτά τα δύο».

– Τι θα ήθελες να βελτιώσεις στο παιχνίδι σου εν όψει τη νέας σεζόν;

«Όλοι έχουμε περιθώρια βελτίωσης και πιστεύω ότι το σερβίς μου είναι ένα πράγμα που πρέπει να αλλάξω ριζικά. Αυτός είναι ο στόχος μας. Και άλλα πράγματα, βέβαια, που ο προπονητής μου βλέπει απέξω ότι πρέπει να αλλάξω».

– Και ο στόχος σου για το 2018;

«Το Top 30, όμως ξέρω ότι είναι πάρα πολύ δύσκολο. Είναι οι διπλάσιοι πόντοι από ό,τι έχω τώρα».