ΕΝΤΟΝΗ ΚΡΙΤΙΚΗ ΑΠΟ Σ.Α.Σ.Ο.Ε.Ε.

Σε μία περίοδο κατά την οποία οι αγρότες πλήττονται από υψηλότατα βάρη σε φόρους και ασφαλιστικές εισφορές, τα προβλήματα για χιλιάδες αγροτικές οικογένειες μεγεθύνονται ακόμη περισσότερο από τις «κουτσουρεμένες» κοινοτικές επιδοτήσεις.

Η πληρωμή των επιδοτήσεων από τον ΟΠΕΚΕΠΕ πριν από λίγες ημέρες επιφύλασσε μία δυσάρεστη έκπληξη σε χιλιάδες αγρότες οι οποίοι είδαν σημαντικές παρακρατήσεις στην πληρωμή της πρώτης δόσης της ενιαίας ενίσχυσης.

Μάλιστα, σε περιπτώσεις που υπήρχαν οφειλές προς το Δημόσιο (εφορία, ΕΦΚΑ, ΕΝΦΙΑ κλπ), προς τους δήµους και τα ΤΟΕΒ (πληρωµές βοσκοτόπων, τέλη άρδευσης), σε αγροτικά δάνεια ή οφειλές προς τον ΕΛΓΑ (εισφορές), οι απώλειες έφτασαν έως και το σύνολο της επιδότησης αφού συμψηφίστηκαν με τις οφειλές, ουσιαστικά δηλαδή «κατασχέθηκαν» τα ποσά που κατέβαλε ο ΟΠΕΚΕΠΕ.

Παράλληλα, έκτος πληρωμής έμειναν και 51.459 αγρότες που δικαιούνται επιδοτήσεις έως 250 ευρώ ετησίως, καθώς όπως και πέρυσι εξαιρέθηκαν των πληρωμών, ενώ για την εξόφληση του Δεκεµβρίου φαίνεται πως µετατίθενται και όσοι είχαν ζήτηµα µε τον έλεγχο του κριτηρίου του ενεργού γεωργού (2.072 αγρότες), καθώς και όσοι χρωστούν συµπληρωµατικά έγγραφα για τις µεταβιβάσεις δικαιωµάτων (2.357 άτοµα).   

Για ακόμα μία φορά ο αγροτικός κόσμος της χώρας πλήττεται βάναυσα από τις πολιτικές που εφαρμόζονται εις βάρος του με την ανοχή και τη συναίνεση της ηγεσίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. 

 

Τόσο η παρακράτηση των επιδοτήσεων -που αγγίζει σε μερικές περιπτώσεις ακόμα και το 10%- όσο και οι παράνομες κατασχέσεις που έγιναν στους δικαιούχους, καθιστούν για ακόμα μια φορά τους αρμόδιους φορείς ανίκανους να χειριστούν τις καταστάσεις.

 

Η κοινοτική νομοθεσία αναφέρει ότι «τα χρήματα των κοινοτικών επιδοτήσεων πρέπει να καταλήγουν ακέραια στα χέρια των δικαιούχων.»

 

Στο ελληνικό θεσμικό πλαίσιο υπάρχει μια στρέβλωση, καθώς προβλέπεται ότι οι επιδοτήσεις (προκαταβολές και ενδιάμεσες πληρωμές) είναι ακατάσχετες στα χέρια του ΟΠΕΚΕΠΕ.  Ο αγρότης όμως δεν έχει τη δυνατότητα να κάνει ανάληψη από τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Όταν τα χρήματα μεταφέρονται από τον ΟΠΕΚΕΠΕ στην τράπεζα εκεί αρχίζει το πρόβλημα. Μόλις γίνει η κατάθεση, οι τράπεζες πολλές φορές δεσμεύουν τα χρήματα.

 

 

Σε κάθε περίπτωση ο Σ.Α.Σ.Ο.Ε.Ε. θεωρεί ότι η κυβέρνηση πρέπει να ακυρώσει κάθε μορφή κατάσχεσης που υπέστησαν οι αγρότες και κτηνοτρόφοι του τόπου, καθώς και κάθε παράνομη παρακράτηση, αφού πολλοί είναι εκείνοι που βρίσκονται στα πρόθυρα της χρεοκοπίας.

 

Ζητάμε την άμεση συμμόρφωση των εθνικών κανονισμών με τους κοινοτικούς και τη θέσπιση του ακατάσχετου των επιδοτήσεων και να επιστραφούν στους δικαιούχους τα χρήματα που παρακρατήθηκαν παρανόμως.

 

Πρόκειται άλλωστε για χρήματα τα οποία προορίζονται για την στήριξη του πρωτογενούς τομέας, του πλέον παραγωγικού ιστού της χώρας.