Μια από τις χειρότερες κρίσεις των τελευταίων 40 ετών φαίνεται να διανύει η Ισπανία, με τον κοινωνικό αναβρασμό να είναι εμφανής και την πολιτική αστάθεια να εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για την οικονομία. Οξύνεται η κόντρα ανάμεσα σε Μαδρίτη και Βαρκελώνη μετά τη δήλωση του υπουργού Εξωτερικών της Ισπανίας, ο οποίος υποστήριξε στο BBC ότι τα επεισόδια βίας από τις ισπανικές αρχές στο δημοψήφισμα σχετικά με την ανεξαρτησία της περιφέρειας ήταν πλαστά.

Κρίσιμες οι τελευταίες ώρες στην Καταλονία μετά τη σύσκεψη του ισπανικού υπουργικού συμβουλίου, το Σάββατο, και την απόφαση του Μαριάνο Ραχόι να αναστείλει την αυτονομία της περιφέρειας, ενεργοποιώντας το άρθρο 155, και να προκηρύξει εκλογές στην περιοχή τον Ιανουάριο.

Σε δυσμενή θέση ο πρόεδρος της Καταλονίας, Κάρλες Πουτζδεμόντ, ο οποίος διαμηνύει ότι θα παλέψει «με νύχια και με δόντια» ώστε να εφαρμόσει την εντολή που του έδωσε ο λαός ψηφίζοντας «ναι» στο δημοψήφισμα της 1ης Οκτωβρίου υπέρ της απόσχισης.

Τις τελευταίες εβδομάδες εφιαλτικό σκηνικό παρακολουθούν εκατομμύρια Ισπανοί, ενώ η αναταραχή αναμένεται να αποτυπωθεί στους δρόμους και τις πλατείες της Βαρκελώνης, όπου χιλιάδες διαδηλωτές πριν και μετά το δημοψήφισμα φώναζαν συνθήματα για την αυτονομία τους.

Ισπανία: Πλαστά τα επεισόδια βίας στο δημοψήφισμα

Τα επεισόδια βίας από τις ισπανικές αρχές την 1η Οκτωβρίου προβλημάτισαν και συνεχίζουν να προβληματίζουν μετά και το λάδι στην καταλανική «φωτιά» που έριξε ο υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας Αλφόνσο Νταστίς, ο οποίος δήλωσε στο BBC ότι είναι πλαστές «πολλές» φωτογραφίες που απεικονίζουν αστυνομική βία εις βάρος διαδηλωτών.

Η ίδια η κυβέρνηση της Μαδρίτης, πάντως, είχε ζητήσει συγγνώμη από τους τραυματισμένους διαδηλωτές μερικές ημέρες μετά το δημοψήφισμα, ενώ οι καταλανικές αρχές υποστήριζαν ότι 1.066 άνθρωποι χρειάστηκαν ιατρική βοήθεια μετά τα επεισόδια.

Ο Νταστίς διέψευσε, ακόμη, ότι η απόφαση της Μαδρίτης να καθαιρέσει την κυβέρνηση της Καταλονίας και να οργανώσει νέες εκλογές ισοδυναμεί με «πραξικόπημα», μετά τις δηλώσεις της προέδρου του καταλανικού κοινοβουλίου, Κάρμε Φορκαντέλ, στις οποίες χαρακτήρισε τα μέτρα άρσης της αυτονομίας που ανακοίνωσε η κυβέρνηση Ραχόι «ντε φάκτο πραξικόπημα».

Οικονομικός «σεισμός» στην Καταλονία

Σε κρίσιμη καμπή βρίσκεται η Καταλονία, με τον τουρισμό να σημειώνει κάμψη της τάξεως του 15%, μεγάλες τράπεζες να μετακινούν τα κεντρικά τους γραφεία στη Μαδρίτη και κάτοικοι να τραβούν σημαντικά ποσά από τους λογαριασμούς τους ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την απόφαση των τραπεζών να φύγουν.

Ορισμένοι παρομοιάζουν το τεταμένο κλίμα στην Ισπανία, με το κλίμα που διαμορφώθηκε μετά το δημοψήφισμα υπέρ του Brexit και άλλοι με την ελληνική κρίση.

Ο οίκος αξιολόγησης S&P διατηρεί την βαθμολογία BBB+ για την Ισπανία, εκφράζει όμως φόβο για ενδεχόμενη καλυτέρευση του βαθμού αυτού μετά το δημοψήφισμα στην Καταλονία.

Οι ισχυροί της Ευρώπης εκφράζουν την στήριξή τους στην Ισπανία, η οποία έχει χαρακτηρίσει παράνομο το δημοψήφισμα στην Καταλονία.

Η Καταλονία, πάντως, εμμένει στην απόφασή της για ανεξαρτησία τη στιγμή που η πολιτική τύχη του Πουτζδεμοντ κρέμεται από λεπτή κλωστή, ειδικά σε περίπτωση διεξαγωγής εκλογών που αναμένονται τον Ιανουάριο όπως ανακοίνωσε η Ισπανία.

Ελισάβετ Σταμοπούλου