Με αφορμή την εκδήλωση με τίτλο η Ξάνθη τιμά την Κρήτη και τον Ν. Καζαντζάκη στο ΙΘ.Τ.Π. το βράδυ της Τρίτης,  η επίσημη πρώτη της ταινίας του Γιάννη Σμαραγδή “Νίκος Καζαντζάκης” θα γίνει στην Κρήτη παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου.

Σκηνές από την πολυαναμενόμενη ταινία του Γιάννη Σμαραγδή για τον Νίκο Καζαντζάκη, που θα βγει στις αίθουσες τον Νοέμβριο, θα προβληθούν για πρώτη φορά στην Ελλάδα το Σάββατο στην Κρήτη, στον τόπο καταγωγής του μεγάλου συγγραφέα, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου.

Η προβολή σκηνών από την ταινία, που εντάσσεται στο πλαίσιο δράσεων της πολιτείας, υπό τον συντονισμό του αναπληρωτή γενικού της γενικής γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού του υπουργείου Εξωτερικών, Δημήτρη Πλευράκη, με αφορμή τη συμπλήρωση 60 χρόνων από τον θάνατο του μεγάλου Έλληνα – Κρητικού συγγραφέα και την ανακήρυξη του 2017 ως έτους Νίκου Καζαντζάκη, θα πραγματοποιηθεί στον θερινό κινηματογράφο Αρχανών, στο Ηράκλειο, στις 10 το βράδυ του Σαββάτου.

Το υπουργείο Εξωτερικών, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της γενικής γραμματείας, αναδεικνύει τον πολιτικό ρόλο του Καζαντζάκη ως ειδικό απεσταλμένο του Ελευθέριου Βενιζέλου στις περιοχές του Καυκάσου, ο οποίος έσωσε χιλιάδες Πόντιους Έλληνες μετά τη γενοκτονία και η ταινία εντάσσεται σε αυτές τις δράσεις του.

Ο τελευταίος ρόλος του Στάθη Ψάλτη

Επίσης, η γενική γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού διοργανώνει ειδικές τιμητικές εκδηλώσεις και δράσεις επιτυχόντων σε διαγωνισμό αναφορικά με τον Νίκο Καζαντζάκη, και μια από αυτές, είναι και το πρόγραμμα 70 νέων ομογενών με τίτλο «Στα ίχνη του Καζαντζάκη», που θα επισκεφτούν τους τόπους που γεννήθηκε και περπάτησε ο μεγάλος συγγραφέας από σήμερα έως τις 10 Αυγούστου, με τη συνεργασία της Περιφέρειας Κρήτης και των δήμων Ηρακλείου, Αρχανών, Χερσονήσου, Οροπεδίου Λασιθίου και Μαλεβιζίου.

Σημειώνεται πως τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας θα συνοδεύουν ο υφυπουργός Εξωτερικών Τέρενς Κουίκ και ο υφυπουργός Παιδείας Κώστας Ζουράρις.

naftemporiki.gr