Την Δευτέρα 23 Οκτωβρίου 2017, στις 19:00, η Ιερά Μητρόπολη Ξάνθης και Περιθεωρίου σε συνεργασία με το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης πραγματοποιούν εκδήλωση αφιερωμένη στον βίο, το έργο και τις διδαχές του Γέροντα Ιάκωβου Τσαλίκη.

Ο Γέρων Ιάκωβος Τσαλίκης (1920-1991) αποτελεί μία από τις σημαντικότερες προσωπικότητες του μοναχισμού στην Ελλάδα κατά τον 20ο αιώνα. Ξεχώρισε για τον ασκητικό-οσιακό του βίο και,  τα χαρίσματα τα οποία ανέπτυξε και τα οποία ήταν εμφανή σε όσους τον επισκέπτονταν. Ήταν μικρασιατικής καταγωγής και πέρασε το μεγαλύτερο της μοναχικής του ζωής, στο μοναστήρι του Οσίου Δαβίδ στην Εύβοια. Εκοιμήθη το 1991, σε ηλικία 71 ετών. Αυτόν τον Γέροντα θα έχουμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε κατά την διάρκεια της εκδηλώσεως.

 

 

Ομιλητές θα είναι:

  • ο Πανοσιολογιώτατος Καθηγούμενος της Ι.Μ. Οσίου Δαβίδ Ευβοίας, Αρχιμανδρίτης Γαβριήλ, ο οποίος θα εισηγηθεί το θέμα: «Διδαχές και θαύματα του Γέροντος Ιακώβου»
  • και ο Ελλογιμώτατος Καθηγητής του Πανεπιστημίου της Λευκωσίας και Ομότιμος Καθηγητής της Θεολογίκης Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Ανέστης Κεσελόπουλος, ο οποίος θα εισηγηθεί το θέμα:  «Ο π. Ιάκωβος όπως τον γνώρισα».

 

Συντονίζει ο Αρχιμανδρίτης Σωφρόνιος Γκουτζίνης,  πρωτοσύγκελος της Ι. Μ. Ξάνθης.

 

Μετά το πέρας τον ομιλιών θα ακολουθήσει εποικοδομητική συζήτηση με το κοινό.

 

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στον Πολιτιστικό Πολυχώρο του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης, στην Καπναποθήκη «Π», στην οδό Καπνεργατών 9, στην Ξάνθη με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

 

 

 

ΙΔΡΥΜΑ ΘΡΑΚΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ & ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ

Κτήριο 1 Οδ. Ανδρούτσου & 12 Αποστόλων Κτήριο 2 Καπνεργατών 9

Τ.κ. 67 100, Ξάνθη, τηλ.: 25410 29282 – 26635, fax.: 25410 62086

Web: www.fthrace.gr    blog:  fthrace.blogspot.com  email: fthrace@otenet.gr