Ζούμε στην Ελλάδα, την χώρα που επικρατεί η αρχή: ουδέν μονιμότερο του προσωρινού. Θέλω να πιστεύω και ευελπιστώ ότι αυτό δεν θα ισχύσει και στην περίπτωση του Δημαρχείου Σαμοθράκης.

Το δημαρχείο καταστράφηκε από την πρόσφατη θεομηνία και πλέον δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί. Οι υπηρεσίες μετεγκαταστάθηκαν σε διάφορα κτίρια, το Πνευματικό Κέντρο, το δημοτικό της Χώρας, το πρώην κτίριο του ΟΤΕ.

Αυτή η κατάσταση δεν μπορεί παρά να είναι προσωρινή γιατί και λειτουργικό για τους υπαλλήλους δεν είναι που πολλές φορές οι υπηρεσίες χρειάζεται να συνεργάζονται, άρα πρέπει να μετακινηθούν για να πάνε σε άλλη υπηρεσία, αλλά και για τους πολίτες.
Οπότε πιθανό είναι τώρα που το νησί λόγω του καθεστώτος έκτακτης ανάγκης που κηρύχθηκε να γίνει προσπάθεια να αντληθεί κάποιο κονδύλιο για νέο δημαρχείο.

Αν ισχύσει κάτι τέτοιο ο χώρος που θα αναζητηθεί θα πρέπει να είναι στην ευρύτερη περιοχή της Καμαριώτισσας, έτσι ώστε να εξυπηρετεί καλύτερα όσο το δυνατόν μεγαλύτερο αριθμό πολιτών.

Γνωρίζω ότι στεναχωρώ έναν αριθμό συμπατριωτών μου, που ζητώ την αποχώρηση μιας τουλάχιστον ακόμη υπηρεσίας από την λατρεμένη τους Χώρα, αλλά δεν το κάνω ούτε επειδή έχω κάποια εμπάθεια είτε με τους ίδιους είτε με το χωριό, απλά καταγράφω τις σύγχρονες ανάγκες και όσα συζητούνται στην τοπική κοινωνία γύρω από αυτό το θέμα.

Αμέσως μετά την αποκάλυψη του μεγέθους των ζημιών που άφησε πίσω της η καταστροφική νεροποντή και ότι το δημαρχείο καταστράφηκε ολοσχερώς ακούστηκε το σενάριο να χρησιμοποιηθεί το Φιδέλειο για δημαρχείο.

Για εμένα και για πάρα πολύ κόσμο χωρίς να σκεφτούμε τις λοιπές παραμέτρους (ύψος ενοικίου, λειτουργικότητα κλπ) φάνηκε ως ιδανική λύση και μάλιστα εγώ είπα πως αν χρησιμοποιηθεί ως κάτι που θα εξυπηρετεί το νησί θα είναι χαρούμενη η ψυχή του μακαρίτη Νικόλαου Φιδέλη που το έχτισε και το χάρησε στην Σαμοθράκη, παρά τώρα που χρησιμοποιείται 2-3 φορές τον χρόνο.

Έπειτα σε ραδιοφωνική συνέντευξη ο δήμαρχος κύριος Βίτσας απέκλεισε το ενδεχόμενο της Καμαριώτισσας, γιατί όπως είπε δεν υπάρχει ιδιόκτητος χώρος και οι εποχές δεν επιτρέπουν επιπλέον έξοδα (ενοίκια). Κατανοητό και σεβαστό.

Θεωρώ όμως πως κάποια στιγμή και μάλιστα εντός της περιόδου έκτακτης ανάγκης θα πρέπει να εξεταστεί η περίπτωση δημιουργίας ενός νέου δημαρχείου και αν κάτι τέτοιο συμβεί αυτό να κατασκευαστεί στην ευρύτερη περιοχή της Καμαριώτισσας.

 

Ειρηναίος Παπαντίδης