Ανησυχία» επικρατεί στους κόλπους της Αστυνομίας και «υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής» καθώς πληροφορίες αναφέρουν ότι μεγάλος αριθμός παράνομων μεταναστών και προσφύγων είναι έτοιμοι να περάσουν τον Εβρο.

Η «ανησυχία» αφορά τη στέγαση και μόνο των πληθυσμών που πρόκειται να έλθουν στην Ελλάδα, καθώς δεν πρόκειται να ληφθεί κανένα μέτρο αποτροπής ή απαγόρευσης εισόδου, βάσει πάγιας τακτικής.

Η είσοδος στην Ελλάδα από τα σύνορα είναι ανεμπόδιστη και η μόνη δυσκολία έγκειται στον καιρό ή τις γεωγραφικές ανωμαλίες.

Ενώ στα νησιά τις περισσότερες φορές οι πρόσφυγες φτάνουν με μια βάρκα μόνοι τους στα νησιά, στον Έβρο εμπλέκονται δεκάδες διακινητές όχι μόνο από την Τουρκία αλλά και από την Ελλάδα.

Το Σάββατο συνελήφθησαν στο νομό Ροδόπης, από αστυνομικούς της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ροδόπης, 6 διακινητές, εκ των οποίων ένας 25χρονος υπήκοος Πακιστάν και πέντε υπήκοοι Βουλγαρίας, ηλικίας 51, 43, 41, 25 και 24 ετών οι οποίοι μετέφεραν με διάφορα οχήματα 31 μετανάστες.

Κανείς τους μετά την έκτιση σύντομης ποινής φυλάκισης δεν πρόκειται να απελαθεί.

Στο ανατολικό Αιγαίο οι είσοδοι συνεχίζονται κανονικά. Περισσότεροι από 1.200 παράνομοι μετανάστες πέρασαν το πρώτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου στα νησιά του βορείου Αιγαίου από τα απέναντι τουρκικά παράλια.

Συγκεκριμένα, στα κέντρα Παραμονής Αλλοδαπών έχουν καταγραφεί οι αφίξεις 1.005 ατόμων (585 στη Λέσβο, 303 στη Χίο και 117 στη Σάμο), ενώ σήμερα το πρωί διαπιστώθηκε η άφιξη, χωρίς να έχουν ακόμα καταγραφεί, 44 ατόμων στη Λέσβο και 155 ατόμων στη Χίο.

Στο ίδιο διάστημα, η τουρκική Ακτοφυλακή ανακοίνωσε επίσημα τον εντοπισμό 17 περιστατικών με βάρκες στις οποίες επέβαιναν πρόσφυγες και μετανάστες, οι οποίοι κινούντο προς τα ελληνικά νησιά. Κατά τη διάρκεια αυτών των περιστατικών η τουρκική Ακτοφυλακή επενέβη και γύρισε πίσω στις τουρκικές ακτές 697 άτομα.

Η παραπάνω τακτική της τουρκικής Ακτοφυλακής αποτελεί απαγορευμένη διαδικασία για το Λ.Σ.