Κοινός εχθρός στην Θράκη : Η θρησκευτική μισαλλοδοξία !

Οι τελευταίες κινήσεις της Άγκυρας είναι σαφές πως υποκρύπτουν προθέσεις επεκτατισμού και είναι κραυγαλέο πως με μοχλό τις μουσουλμανικές μειονότητες στη Βαλκανική, η τουρκική στρατηγική επιδιώκει διαχρονικά και αταλάντευτα την υλοποίηση των αποφάσεων του κεμαλικού Εθνικού Συμβολαίου, που διατυπώθηκε το 1920 με την προσδοκία για την υπαγωγή της Δυτικής Θράκης στην Τουρκία. Αυτή η εξέλιξη προσφέρει στην Τουρκία Ευρωπαϊκά ερείσματα αλλά και μεσομακροπρόθεσμα  συγκυριαρχία και  συνεκμετάλλευση των ενεργειακών πόρων του Αιγαίου.  Η τουρκική στρατηγική εφαρμόζεται με σε συνδυασμό με την απειλή της βίας αναγκάζοντας την Αθήνα σε υποχωρήσεις αμυντικού κατευνασμού διαχέοντας κλίμα ηττοπέθειας. Η στρατηγική αυτή εμπεριέχει ανάμεσα στα άλλα την απομόνωση και τη χειραγώγηση της μειονότητας με στόχο την πληθυσμιακή της ενδυνάμωση, τη δημιουργία ψυχοασυναισθηματικού χάσματος ανάμεσα σε Χριστιανούς και σε Μουσουλμάνους. Αυτό θα οδηγήσει σταδιακά σε ψυχολογικό και οικονομικό διαχωρισμό της Θράκης από την Ελλάδα με αμφισβήτηση της Ελληνικής κυριαρχίας και με προώθηση ενός παράλληλου συστήματος αυτοδιοίκησης για τον έλεγχο δήμων και σε μια άτυπη συγκυριαρχία στη Θράκη με τελικό στοχο την αυτονομία. Με αυτό τον τρόπο και βήμα-βήμα, πέτυχε η Τουρκία τη σταδιακή εκδίωξη της ελληνικής μειονότητας 120.000 κατοίκων από την Πόλη, την Ίμβρο και από την Τένεδο. Είναι κοινό μυστικό πλέον πως η Αγκυρα, εκμεταλλεύεται την ανικανότητα, την πολιτική νωθρότητα και την ανυπαρξία μεσομακροπρόθεσμου σχεδιασμού στις διμερείς σχέσεις Ελλάδος και Τουρκίας. Σε αντίθεση με την διπλωματικά ευέλικτη Τουρκία, έχουμε από την Ελλάδα, σαφή έλλειψη σταθερής γραμμής στην Εθνική Στρατηγική, με αποτέλεσμα η χώρα μας να υιοθετεί συχνά αντιφατικές, πολιτικές συνήθως καθ’ υπόδειξη του ΝΑΤΟ και των εκάστοτε πολιτικών “προστατών” της Ελλάδος.

Όταν οι διεκδικήσεις της Τουρκίας ικανοποιούνται τις χρησιμοποιεί σαν σημείο εκκίνησηςνέων διεκδικήσεων και τις θεωρεί σαν αυτονόητο κεκτημένο οπότε και με μοχλό το Γενικό Προξενείο Κομοτηνής επενδύει σε «τουρκική εκπαίδευση, μουσουλμανική θρησκεία, σε πολιτική και οικονομική εξάρτηση» σε ολόκληρη τη μειονότητα. Ταυτόχρονα μισθοδοτεί εκατοντάδες άτομα που λειτουργούν σαν πέμπτη φάλαγγα για τη διάβρωση, τον έλεγχο και την ποδηγέτηση της μειονότητας με εξαγορά, απειλές ή με εκδικητικά αντίποινα, οργανώνει προβοκάτσιες και επεκτείνει την προπαγανδιστική καια σποχιστική δραστηριότητά του στην υπόλοιπη ελληνική επικράτεια. Παράλληκα έχουμε κατάφωρη καταπάτηση των πολιτισμικών δικαιωμάτων των Πομάκων των πλήρως κατοχυρωμένων από τη Συνθήκη της Λωζάννης, από το Διεθνές Δίκαιο και από το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Παραβιάζεται στη Θράκη το Σύνταγμα σε θέματα ισονομίας και ισοπολιτείας, το δε αυστηρά προσωπικό δεδομένο του θρησκεύματος μετατρέπεται εντέχνως σε εθνολογικό κριτήριο διαχωρισμού της κοινωνίας.

Οι ψευδομουφτήδες που επιλέγονται από την Άγκυρα σε συνεργασία με άλλα ενεργούμενα της του Τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών προτρέπουν τους μουσουλμάνους Έλληνες πολίτες σε ανυπακοή των νόμων, απειλούν και εκβιάζουν τους νομοταγείς μουσουλμάνους, διαδίδουν το διχαστικό και ρατσιστικό σύνθημα «Τούρκος ψηφίζει Τούρκο», θεσπίζουν αντεθνικές εορτές και απαγορεύουν εμμέσως στους Πομάκους να διοργανώνουν πολιτιστικές εκδηλώσεις στα Πομάκικα. Τούρκοι επίσημοι επισκεπτόμενοι συχνά τη Θράκη δηλώνουν πως η μειονότητα αποτελεί μέρος του τουρκικού έθνους αποκαλώντας τη Δυτική Θράκη ως το «κομμένο χέρι της Τουρκίας», ενώ εφημερίδες της Θράκης χαιρετίζουν τη νίκη του Κεμάλ το 1922 και προβάλλουν αφίσες του τουρκικού ΓΕΕΘΑ.Προσφέρουν κίνητρα για σπουδές της μειονότητας στην Τουρκία, που εκεί αφελληνίζονται πλήρως και χρηματοδοτούνται τουρκικές πολιτιστικές αποστολές στη Δυτ. Θράκη. Η Τουρκία προσπαθεί να εγκλωβίσει με οικονομική εξάρτηση πολίτες και επιχειρήσεις με δάνεια μέσω της τράπεζας Ζιράτ, μουσουλμάνους για αγορά γης, αλλά και υπερχρεωμένους Έλληνες. Η μειονοτική εκπαίδευση και η θρησκευτική αγωγή, μετατρέπονται σε παρα-εκπαίδευση και σε παραπαιδεία, που διαμορφώνοντας τουρκικές εθνικές συνειδήσεις κρατώντας τη μειονότητα απομονωμένη από την υπόλοιπη κοινωνία.

Αγοράζει μικρούς τοπικούς ποδοσφαιρικούς συλλόγους, μοιράζει δορυφορικοί δέκτες και ενισχύει τη λειτουργία δεκάδων αλυτρωτικών σελίδων στο διαδίκτυο. Με αυτούς τους τρόπους εκμεταλλευόμνη η Τουρκία την αδιαφορία του παράλυτου Ελληνικού κράτους ελέγχει την πολιτική ζωή της περιοχής τοποθετώντας επιλεγμένους υποψήφιους σε συνδυασμούς ελληνικών πολιτικών κομμάτων και καθοδηγεί την ψήφο της μειονότητας με χρήματα,εκβιασμούς και εγείρει απαιτήσεις δημιουργίας τζαμιών ανακινώντας παράλληλα αιτήματα οθωμανικών περιουσιών και μνημείων. Σε αυτό το ζοφερό κλίμα για την Χριστιανική πλευρά των Ελλήνων της Θράκης, οι κάτοικοι της Θράκης νοιώθουν απειλητική τη σκιά του Κεμαλικού ιμπεριαλισμού πάνω από την ακριτική Θράκη που με Δούρειο Ίππο το προξενείο της Κομοτηνής και την προαναφερθείσα πολιτική της Τουρκίας, εγκλωβίζεται ολοένα και ασφυκτικότερα στη μέγγενη του Τουρκικού επεκτατισμού. Προφανής λοιπόν καθίσταται η αναγκαιότητα ενίσχυσης της κοινωνικής ειρήνης στην περιοχή, της απομόνωσης των υποτακτικών του προξενείου που έχει φτάσει στο σημείο να χρηματοδοτεί όσες γυναίκες φορούν μαντήλα ώστε να δίνεται η εικόνα της Θράκης ως περιοχής με μουσουλμανικό χαρακτήρα και θέλοντας να αποκρύπεται πως Χριστιανοί και Μουσουλμάνοι ζουν αγαστά και χωρίς τριβές. Το προξενείο της Κομοτηνής προωθεί το βάθεμα των όποιων διαφορών ανάμεσα σε Ελληνες Χριστιανούς και σε Έλληνες Μουσουλμάνους. Ας το έχουμε αυτό στο νου μας και ας αντιστεκόμαστε σε όσους θέλουν να ενσπείρουν τα ζιζάνια του μίσους ανάμεσα στους Έλληνες της Θράκης. Ας σταθούμε απέναντι στη ρητορική του μίσους που προωθεί το προξενείο και ας συνειδητοποιήσουμε ότι συμφέρον όλων μας είναι η απομόνωση εκείνων που επενδύουν στην εμπάθεια, στο μίσος και στη διαίρεση των Ελλήνων πολιτών της Θράκης, Χριστιανών ή Μουσουλμάνων.

Μάκης Τουμάσης

Δημοσιογράφος πρώην Διευθυντής Ελληνικής πρεσβείας σε πΓΔΜ

Βλαχοπούλου 5 – Ξάνθη