Το βίντεο που θα παρακολουθήσετε έχει σκηνές άγριας βίας. Ισπανοί αστυνομικοί πηδάνε και πατάνε πάνω στα κεφάλια Καταλανών, τους κλωτσάνε, τους πετάνε από σκάλες, τους σέρνουν από τα μαλλιά.

Οι ισπανικές Αρχές, με εντολές του ανδρείκελου του Βερολίνου, Ισπανού πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι, απαγόρευσαν τη διενέργεια του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της Καταλονίας, που προκήρυξε η αυτόνομη κυβέρνηση της Καταλονίας για σήμερα Κυριακή 1η Οκτωβρίου.

Να σημειώσουμε κάτι σημαντικό. Οι Καταλανοί δεν είναι μειονότητα. Είναι μια χώρα -πρώην ανεξάρτητο βασίλειο- που ενσωματώθηκε στο βασίλειο της Ισπανίας. Οι Καταλανοί είναι διεθνώς αναγνωρισμένο έθνος διαφορετικό από τους Ισπανούς για αυτό και έχουν δικό τους τοπικό κοινοβούλιο και τοπική κυβέρνηση.

Οι Καταλανοί δεν θέλουν να ζουν υπό το ισπανικό στέμμα και υπό την κυβέρνηση της Μαδρίτης και διεκδικούν την εθνική ανεξαρτησία τους. Τονίζουμε ότι είναι μια πρώην ανεξάρτητη χώρα που ενσωματώθηκε στην Ισπανία και ένα διαφορετικό έθνος, δεν είναι μειονότητα μέσα σε ένα έθνος κράτος.

Η Μαδρίτη έστειλε τα αντίστοιχα ισπανικά ΜΑΤ και μονάδες της εθνοφυλακής να κατασχέσουν τις κάλπες και να καταλάβουν τα σχολεία-εκλογικά κέντρα.

Οι ισπανικές δυνάμεις ασφαλείας επιτέθηκαν και ξυλοκοπούν τους Καταλανούς σαν να πρόκειται για υπόδουλο λαό. Ή μήπως πράγματι οι Καταλανοί είναι υπόδουλος λαός και απλά χρειάστηκε η κρίση στην Ευρωπαϊκή Ένωση για να θεριέψει το πρόβλημα;

Το βασίλειο της Ισπανίας είναι ένα πολυεθνικό κράτος

Η Καταλονία δεν είναι απλώς μια επαρχία της Ισπανίας, είναι αυτόνομη επικράτεια με δική της Βουλή και Κυβέρνηση.

Οι Καταλανοί είναι διεθνώς αναγνωρισμένο έθνος διαφορετικό από τους Ισπανούς. Στο παρελθόν η Καταλονία υπήρξε ανεξάρτητο βασίλειο.

Το βασίλειο της Ισπανίας είναι ένα πολυεθνικό κράτος που αποτελείται από τα παλιά βασίλεια της ιβηρικής που ενώθηκαν υπό ένα στέμμα.

Εκτός από τους Καταλανούς άλλες εθνότητες υπό το ισπανικό στέμμα είναι οι Βάσκοι, οι Αραγωνέζοι, οι Καλλαίκοι (Κέλτες) της Γαλικίας, οι Αστουριανοί κ.α.

Στην Ισπανία οι επίσημες γλώσσες είναι πέντε και οι αναγνωρισμένες τρεις. Το βασίλειο της Ισπανίας δεν είναι ένα εθνικό κράτος, όπως λαθεμένα νομίζουν οι περισσότεροι, αλλά ένα πολυεθνικό κράτος. Η οικονομική κρίση, που προκάλεσε η γερμανική λιτότητα στην Ευρώπη, έχει πυροδοτήσει τα αποσχιστικά κινήματα στην Ισπανία.