ΠΟΙΟΣ ΦΤΑΙΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΑΜΟΘΡΑΚΗ;

Με αφορμή την ερώτηση προς τον αρμόδιο υπουργό της κυβέρνησης σχετικά με την καταστροφή του νησιού της Σαμοθράκης από τον  βουλευτή της ΝΔ κ. Δημοσχάκη, αυτόματα έρχεται στο μυαλό του καθενός η ερώτηση ποιος φταίει για αυτό το χάλι;

Ποιος δεν μερίμνησε στο πέρασμα των ετών για την ασφαλή δόμηση;

Γιατί πολύ νωρίτερα χρονικά, όταν δηλαδή χτιζόταν το νησί και γινόταν οι υποδομές, κανένας δεν έλαβε υπόψη του την δύναμη της φύσης και τα ακραία καιρικά φαινόμενα;

Γιατί τώρα αναζητείται λύση και σχέδιο αφού έγινε η ζημιά;

Οι τοπικοί άρχοντες που ζούνε στο νησί δεν έβλεπαν; Δεν καταλάβαιναν; Δεν αγωνιούσαν;

Η Αντιπεριφέρεια Έβρου δεν καταλάβαινε;

Μάλιστα αξίζει να σημειωθεί όταν σε ανύποπτο χρόνο και πολύ πριν γίνει το κακό σε μία επίσκεψη μου στο νησί, μετέφερα στον κ. Πέτροβιτς κάποια στραβά που είδα, μου είπε ότι η γραφειοκρατικές διαδικασίες για παρεμβάσεις στο νησί είναι τόσο δαιδαλώδης όπου για να βρεθεί μία άκρη πρέπει πρώτα να συνεννοηθούμε με τον δήμαρχο και αυτόματα τίθεται το ερώτημα γιατί ο πρώτος βαθμός τοπικής αυτοδιοίκησης δεν μπορεί να συνεννοηθεί με τον δεύτερο ή αντίστροφα; Τι ακριβώς τους εμποδίζει; Επίσης θα πρέπει να τονιστεί  και ένα άλλο σοβαρό ζήτημα που δεν αφορά μόνο το νησί της Σαμοθράκης αλλά και τους περιφερειακούς δήμους της Ξάνθης.

Τελικά οι δήμαρχοι μένουν στην έδρα του δήμου τους για να έχουν μία σαφή εικόνα 24 ώρες το 24ωρο; Ή μήπως πηγαίνουν στην έδρα του δήμου τους σαν δημόσιοι υπάλληλοι, “κλείνουν” το 8άωρο  τους, κλείνουν το γραφείο και πάνε στην πόλη; Γιατί απ ότι μαθαίνουμε και ο δήμαρχος του νησιού μένει στην Αλεξανδρούπολη.

Αλήθεια μπορεί ένας δήμαρχος να μένει στην Αλεξανδρούπολη και να ξέρει που “πονάει”  το νησί   ειδικά τον χειμώνα;

Εδώ βέβαια θα πρέπει να τονιστεί και η ευθύνη των νησιωτών οι οποίοι προσωρινά κοιτάζουν να γίνει η δουλειά τους, έχουν το κλείσιμο του ματιού από τις τοπικές διοικήσεις και προχωρούν επενδύοντας στην προχειρότητα.

ΠΟΤΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΘΑ ΑΝΑΛΑΒΟΥΝ ΟΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ,  ΤΙΣ ΕΥΘΥΝΕΣ ΤΟΥΣ ΣΕ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΤΟΠΟ.

Η Σαμοθράκη στη Βουλή! Επίκαιρη Ερώτηση για τις καταστροφές της

Επίκαιρη Ερώτηση προς τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών κατέθεσε σήμερα (28/09) ο Βουλευτής Έβρου κι Επίτιμος Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ, Αναστάσιος Δημοσχάκης σχετικά με τις βιβλικές καταστροφές που υπέστη η Σαμοθράκη, μετά τη θεομηνία που έπληξε το Νησί της Νίκης το βράδυ της Δευτέρας (25/09).

Όπως αναφέρεται στην Επίκαιρη Ερώτηση οι καταστροφές είναι μεγάλες και εκτεταμένες σε υποδομές, δίκτυα,  επιχειρήσεις, κτήρια, καταστήματα και στο οδικό, αγροτικό και δασικό δίκτυο, στο φυσικό και ζωικό κεφάλαιο.

Το Δημαρχείο, το Κέντρο Υγείας, το Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών κι άλλα δημόσια κτήρια έχουν υποστεί ανυπολόγιστες καταστροφές. Επιχειρήσεις, καταστήματα, ξενοδοχειακές μονάδες και αυτοκίνητα έχουν βυθιστεί στη λάσπη, και οι κάτοικοι βρίσκονται σε απόγνωση, καθώς έχουν καταστραφεί ολοσχερώς οι περιουσίες τους. Το ίδιο ισχύει και για τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους, καθώς μεγάλες είναι οι απώλειες σε ζωικό και φυτικό κεφάλαιο.

Όπως υπογραμμίζει ο Βουλευτής στην Επίκαιρη Ερώτηση του θα πρέπει η κρατική μηχανή να κινηθεί με γοργούς ρυθμούς. Να δοθούν αποζημιώσεις στους πληγέντες, να αποκατασταθούν οι ζημιές στις υποδομές, να δοθούν φοροελαφρύνσεις στους κατοίκους, που προσπαθούν να σταθούν στα πόδια τους. Να συνταχθεί ένα master plan – μελέτη που θα περιλαμβάνει συγκεκριμένα βήματα αλλά και συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, που δεν θα έχει σχέση μόνο με την αποκατάσταση των ζημιών, αλλά θα αξιοποιεί κι όλες τις παραμέτρους για την ανάπτυξη και την πρόοδο του νησιού, ώστε να μην αντιμετωπίσει η Σαμοθράκη ανάλογες καταστροφές στο μέλλον.

Ο Βουλευτής ρωτάει τον Υπουργό αν έχει προχωρήσει το Υπουργείο στην εκπόνηση συγκεκριμένου σχεδίου για την αποκατάσταση των ζημιών και για την καταβολή των αποζημιώσεων στους πληγέντες. Επίσης, ποια συγκεκριμένα βήματα έχουν προβλεφθεί να γίνουν, ποιο είναι το χρονοδιάγραμμά του σχεδίου κι αν θα πιέσει ο Υπουργός από την πλευρά του ώστε να δοθούν φοροελαφρύνσεις στους κατοίκους.

Παράλληλα ερωτάται ο Υπουργός πως σκοπεύει το Υπουργείο να αποκαταστήσει τις μεγάλες ζημιές στις υποδομές, στο οδικό δίκτυο και στις γέφυρες του νησιού, ποια είναι τα χρηματοδοτικά εργαλεία που θα χρησιμοποιήσει, καθώς κι αν θα προσφύγει στις αντίστοιχες δομές της Ε.Ε. γα την παροχή οικονομικής βοήθειας.

Αναλυτικά η Επίκαιρη Ερώτηση

«Σκηνές Αποκάλυψης διαδραματίστηκαν στη Σαμοθράκη το βράδυ της Δευτέρας (25/09) εξαιτίας της έντονης βροχόπτωσης που σημειώθηκε στο Νησί της Νίκης. Οι καταστροφές είναι μεγάλες και εκτεταμένες σε υποδομές, δίκτυα, επιχειρήσεις, κτήρια καταστήματα, στο οδικό, αγροτικό και δασικό δίκτυο, στο φυτικό και ζωικό κεφάλαιο.

Το νησί έχει κοπεί στη μέση, το νότιο τμήμα της Σαμοθράκης δεν μπορεί να επικοινωνήσει με το βόρειο, καθώς έχουν καταστραφεί δρόμοι, γέφυρες και γενικά όλοι οι τρόποι πρόσβασης. Σοβαρές είναι οι ζημιές στο δίκτυο ύδρευσης με αποτέλεσμα οι κάτοικοι να μείνουν χωρίς πόσιμο νερό.

Το Δημαρχείο, το Κέντρο Υγείας, το Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών κι άλλα δημόσια κτήρια έχουν υποστεί ανυπολόγιστες καταστροφές. Επιχειρήσεις, καταστήματα, σπίτια έχουν βυθιστεί στη λάσπη, και οι κάτοικοι βρίσκονται σε απόγνωση, καθώς έχουν καταστραφεί ολοσχερώς οι περιουσίες τους. Το ίδιο ισχύει και για τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους, καθώς μεγάλες είναι οι απώλειες σε ζωικό και φυτικό κεφάλαιο.

Η κρατική μηχανή μπροστά σε αυτήν την ολική καταστροφή, που όμοιά της δεν έχει ξαναβιώσει το νησί, πρέπει να κινηθεί με γρήγορους ρυθμούς. Να δοθούν αποζημιώσεις στους πληγέντες, να αποκατασταθούν οι ζημιές στις υποδομές, να δοθούν φοροελαφρύνσεις στους κατοίκους, που προσπαθούν να σταθούν στα πόδια τους. Να συνταχθεί ένα master plan – μελέτη που θα περιλαμβάνει συγκεκριμένα βήματα αλλά και συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, που δεν θα έχει σχέση μόνο με την αποκατάσταση των ζημιών, αλλά θα αξιοποιεί κι όλες τις παραμέτρους για την ανάπτυξη και την πρόοδο του νησιού, ώστε να μην αντιμετωπίσει η Σαμοθράκη ανάλογες καταστροφές στο μέλλον.

Βάσει των παραπάνω ερωτάσθε;

  1. Εχει συγκεκριμένο σχέδιο το Υπουργείο σας για την αποκατάσταση των ζημιών και για την καταβολή αποζημιώσεων στους πληγέντες; Ποια συγκεκριμένα βήματα έχουν προβλεφθεί να γίνουν και ποιο είναι το χρονοδιάγραμμά του;
  2. Πως σκοπεύει το Υπουργείο σας να αποκαταστήσει τις μεγάλες ζημιές στις υποδομές, στο οδικό δίκτυο και στις γέφυρες του νησιού; Ποια είναι τα χρηματοοικονομικά εργαλεία που θα χρησιμοποιήσετε; Θα προσφύγετε στις αντίστοιχες δομές της Ε.Ε. για παροχή οικονομικής βοήθειας ; Πότε προβλέπεται ότι θα επανέλθει η κανονικότητα στη Σαμοθράκη;».