ΣΚΟΥΡΙΕΣ Ν 2 ΤΟ ΝΤΑΜΑΡΙ ΣΤΗΝ ΣΤΑΥΡΟΥΠΟΛΗ;

Γράφει ο Αλέξανδρος Παυλικιάνος

Με ομόφωνο ψήφισμα το Δημοτικό Συμβούλιο Ξάνθης αποφάσισε να κατεβάσει τους πολίτες στο δρόμο, οδεύοντας στην λογική Λαμπάκη και Περιφερειάρχη για το Πέραμα και τις Σάπες και ακόμη χειρότερα να διχάσει ίσως την τοπική κοινωνία όπως στις Σκουριές, αντιδρώντας στην λειτουργία του νταμαριού στην περιοχή της Σταυρούπολης.

Σύμφωνα με την πρόταση του δημάρχου Ξάνθης, το εν λόγω λατομείο το οποίο βρίσκεται σε όμορο δήμο και κοντά στην Σταυρούπολη, αδειοδοτήθηκε όπως άλλωστε είναι λογικό από τις υπηρεσίες του όμορου δήμου και νομού της Περιφέρειας ΑΜΘ αλλά δεν ρωτήθηκε ο δήμος Ξάνθης και οι υπηρεσίες του ξεκινώντας ίσως  έτσι μία διαδικασία κλεισίματος της επιχείρησης, της όποιας επιχείρησης, με άγνωστο σε μας τουλάχιστον αποτέλεσμα στην λογική του ελάχιστον ίσως κάποιου οφέλους στα ταμεία του δήμου.

Διότι αν ξαφνικά τους δημοτικούς συμβούλους της Ξάνθης τους έπιασαν τα φιλοπεριβαλλοντικές ευαισθησίες, τόσα χρόνια στα κοινά που ήταν;

Ξαφνικά θυμήθηκαν το λατομείο όπου βγάζουν ένα κομμάτι ψωμί πέντε συμπολίτες μας;

Ποιο συγκεκριμένα μετά την πρόταση του δημάρχου, ο Ν. Ανταμπούφης συμπλήρωσε λέγοντας να ξεσηκωθεί και να αντιδράσει ο κόσμος, να βγει στους δρόμους. Μία προσφιλής τακτική του ΣΥΡΙΖΑ όπου έτσι έμαθε να λειτουργεί και προφανώς είναι ο τρόπος αξιολόγησης των στελεχών του.

Στο ίδιο τέμπο και ο Σ. Τσιακίρογλου ο οποίος επί πλέον ζήτησε σε αυτήν την αντίδραση να συμμετάσχουν οι φορείς οι οποίοι βέβαια να σημειωθεί ότι  ποτέ δεν κινητοποιήθηκαν ενάντια στα μέτρα σφαγείο κατά των επαγγελματιών που πήρε η κυβέρνηση και θα κινητοποιηθούν τώρα για να κλείσει μία επιχείρηση σηματοδοτώντας ότι  όλο το πολιτικό σύστημα της Ξάνθης είναι εκτός τόπου και χρόνου.

Στον ίδιο χορό ο Μ. Τσέπελης ο οποίος όντως με συμπληρωμένα «συντάξιμα» χρόνια στην αυτοδιοίκηση, πρόσθεσε να επηρεαστούν και άλλοι.  Και όλα αυτά, γιατί τάχα μου, δεν ζητήθηκε συναίνεση.

Αλήθεια, συναίνεση από ποιούς; Από τους επιχειρηματίες που νόμιμα ζήτησαν τις σχετικές άδεις από τις υπηρεσίες του νομού τους; Ή μήπως οι ίδιες οι υπηρεσίες δεν ζήτησαν την συναίνεση από τον δήμο Ξάνθης και γιατί;

Στην περίεργη λογική του δημάρχου, «πετάχτηκε»  ο υπερπεριβαλλοντολόγος και ευαίσθητος οικολόγος κ. Μπαντάκ, ο οποίος ζήτησε – είναι αυτό που λέμε ότι σίγουρα η πρόταση του δημάρχου έχει πονηρά ελατήρια – λέει να γίνει κάτι παρόμοιο για κάποιες ανεμογεννήτριες στα Κιμμέρια και όλα αυτά γιατί οι υπηρεσίες του όμορου νομού δεν ζήτησαν τυπικά την άδεια εξόρυξης από το παραπάνω λατομείο.

Με λίγα λόγια μαλώνουν οι δήμοι πάνω στο «κουφάρι» του λατομείου ή ποιο απλά μαλώνουν τα βουβάλια πατώντας τα βατράχια του βάλτου και όπου βατράχια το λατομείο.

Προφανώς οι υπηρεσίες δεν έκαναν καλά την δουλειά τους και θα την πληρώσει η επιχείρηση.

Δεν γνωρίζουμε τους επιχειρηματίες του λατομείου και σίγουρα αυτό που προσπαθούμε να δώσουμε να καταλάβει το «ευαίσθητο» περιβαλλοντικά Σώμα των Συμβούλων της Ξάνθης, είναι ότι πρώτα θα πρέπει να εξασφαλίσουν την λειτουργία της επιχείρησης που δίνει δουλειά και μετά, αφού πρώτα συνεννοηθούν οι υπηρεσίες των όμορων δήμων κρατώντας την γραφειοκρατία μακριά από την επιχείρηση, τότε να επέμβουν για να τιμωρήσουν την επιχείρηση αν παρανόμησε ως προς το περιβάλλον, να της βάλλουν πρόστιμο για να την συνετίσουν, αν μεν έκανε η ίδια η επιχείρηση τυπικά λάθη, τότε να την βοηθήσει ο δήμος Ξάνθης να τα ξεπεράσει για να συνεχίσει να δουλεύει. Όχι άλλες κλεισμένες επιχειρήσεις στον δήμο Ξάνθης.