ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς την Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και

Κοινωνικής Αλληλεγγύης

 

Θέμα: Προβλήματα των εργαζομένων στην επιχείρηση SELECTA HELLAS

 

Το τελευταίο διάστημα βρίσκονται σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις οι εργαζόμενοι στην ανθοκομική εταιρία «ΣΕΛΕΚΤΑ ΕΛΛΑΣ ΙΚΕ & ΣΙΑ ΕΕ» (SELECTA HELLAS), της πολυεθνικής εταιρίας που εκμεταλλεύεται το γεωθερμικό πεδίο της Τοπικής Κοινότητας Ερατεινού, του Δήμου Νέστου στην Π.Ε. Καβάλας.

Οι εργαζόμενοι αγωνίζονται και διεκδικούν το αυτονόητο: να δουλεύουν με σταθερή σχέση εργασίας, να πληρώνονται και να ασφαλίζονται στη βάση συλλογικής σύμβασης εργασίας.

Η εταιρία «ΣΕΛΕΚΤΑ ΕΛΛΑΣ ΙΚΕ & ΣΙΑ ΕΕ» αποτελεί σύμπραξη του πολυεθνικού κολοσσού «Selecta One» με δραστηριότητα σε πολλές χώρες του κόσμου και τεράστια κερδοφορία κάθε χρόνο με τον όμιλο «AGROHOUM».

Από τους πρώτους μήνες λειτουργίας της επιχείρησης, η συγκεκριμένη επένδυση προβλήθηκε από την κυβέρνηση, την αξιωματική αντιπολίτευση, τα υπόλοιπα αστικά κόμματα, αλλά και τοπικούς άρχοντες, ως επένδυση πρότυπο για το πως η χώρα θα εκμεταλλευτεί τις πλουτοπαραγωγικές και ενεργειακές πηγές της όπως η γεωθερμία, για να «βγει από την κρίση, να επανέλθει στην ανάπτυξη, κλπ».

Η ίδια η πραγματικότητα που βιώνουν οι εργαζόμενοι της «ΣΕΛΕΚΤΑ ΕΛΛΑΣ ΙΚΕ & ΣΙΑ ΕΕ» αλλά και ο λαός της περιοχής έρχεται να διαψεύσει τα παραπάνω. Οι εργαζόμενοι του φυτώριου – αν και από τους πρώτους μήνες η εταιρία τους υποσχέθηκε υπογραφή σύμβασης εργασίας και ενώ πανηγυρίζει για τους τζίρους της που είναι παραπάνω από το αναμενόμενο – παραμένουν με το απαράδεκτο καθεστώς του εργόσημου, μάλιστα κατά παράβαση της κείμενης νομοθεσίας και τις προβλέψεις της για τους εργαζόμενους εξαρτημένης εργασίας (Αριθ. πρωτ.: Φ. 80000/οικ. 61327/1484/ 2016Εφαρμογή των διατάξεων των άρθρων 39, 40 και 98 του ν.4387/2016 – Καθορισμός ασφαλιστικών εισφορών των ελευθέρων επαγγελματιών, αυτοαπασχολούμενων και αγροτών από 1/1/2017).

Παράλληλα οι εργαζόμενοι είναι αντιμέτωποι με ελλείψεις σε συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας, μερική δουλειά, μερικό μεροκάματο.

Η εργοδοσία κατά παράβαση διατάξεων του εν ισχύ συνδικαλιστικού νόμου 1264/82 παρεμπόδισε την είσοδο μαζί με την Επιθεώρηση Εργασίας στο Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Καβάλας, το οποίο είχε προβεί σε έγγραφη καταγγελία και κατόπιν δικών του ενεργειών πραγματοποιήθηκε ο έλεγχος, την ημέρα που οι εργαζόμενοι πραγματοποίησαν στάση εργασίας και στο οποίο είναι μέλη του η πλειοψηφία των εργαζομένων στο φυτώριο.

Να σημειωθεί πως το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Καβάλας έχει εγγράφως καταγγείλει στο ΣΕΠΕ Καβάλας:

  • Το γεγονός ότι οι εργαζόμενοι αν και εργάζονται σε καθεστώς εξαρτημένης εργασίας, για τη συντριπτική τους πλειοψηφία δεν έχει γίνει πρόσληψη, δεν υφίσταται σύμβαση εργασίας που να κατοχυρώνει τους όρους εργασίας, ενώ απασχολούνται με το καθεστώς του εργόσημου κατά παράβαση της κείμενης νομοθεσίας.
  • Ότι δεν υφίσταται κατάσταση απασχόλησης προσωπικού και φυσικά δεν αναρτάται στο σύστημα Εργάνη.
  • Ότι δεν τηρούνται οι προβλεπόμενες από το νόμο συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας.
  • Ότι δεν επέβαλε στην επιχείρηση τον προβλεπόμενο και από κοινού έλεγχο της αρμόδιας υπηρεσίας του ΣΕΠΕ με το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Καβάλας, αποδεχόμενη την παράνομη στάση της εργοδοσίας να απαγορεύσει την είσοδο στην επιχείρηση των εκπροσώπων του Σωματείου.
  • Την εκδικητική δυσμενή μεταβολή των όρων σύμβασης εργασίας σε εργαζόμενους που συμμετείχαν στην 4ωρη στάση εργασίας, ανάμεσα στους οποίους και τα μέλη της εκλεγμένης σωματειακής επιτροπής, η σύνθεση της οποίας είχε εγγράφως κοινοποιηθεί στην επιχείρηση και το ΣΕΠΕ Καβάλας (απομάκρυνση από τις αρμοδιότητές τους, αλλαγές στο εβδομαδιαίο πρόγραμμα απασχόλησης με περικοπές μεροκάματων) καθώς και τις πιέσεις, τους εκβιασμούς και τις απειλές που τους ασκεί η εργοδοσία.
  • Τη συνδικαλιστική δίωξη εργαζόμενης μέλους της διοίκησης του Σωματείου Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Καβάλας (βλαπτική μεταβολή των όρων σύμβασης εργασίας, προσβολή προσωπικότητας με την αλλαγή αντικειμένου εργασίας και παρεμπόδιση συνδικαλιστικής δράσης)

 

Επίσης την ίδια ώρα υπάρχει καθυστέρηση από το ΣΕΠΕ Καβάλας στο να εκδώσει το πόρισμα των ελέγχων που έχει πραγματοποιήσει ή σε κάθε περίπτωση να το κοινοποιήσει στο Σωματείο. Η εργοδοσία με δηλώσεις της σε τοπικά ΜΜΕ ισχυρίζεται πως δεν έχουν καταγραφεί παρατυπίες ή παραβάσεις.

 

Με βάση τα παραπάνω ΕΡΩΤΑΤΑΙ η κ. Υπουργός σε ποιες ενέργειες θα προβεί η κυβέρνηση για να διασφαλιστεί για τους εργαζόμενους της εταιρείας:

  1. Μόνιμη σταθερή εργασία με πλήρη εργασιακά, μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα
  2. Κατάργηση των ατομικών συμβάσεων, των ευέλικτων μορφών εργασίας, της ασφάλισης με εργόσημο.
  3. Εφαρμογή των προβλεπόμενων μέτρων υγιεινής και ασφάλειας στην εργασία.
  4. Διασφάλιση των συνδικαλιστικών ελευθεριών με αυστηρά μέτρα ενάντια στην παρακώλυση της ελεύθερης συνδικαλιστικής δράσης από την εταιρεία.

 

 

Οι βουλευτές
Σάκης Βαρδαλής

 

Γιάννης Δελής