Η εθνική ομάδα του μπάσκετ έβγαλε τον πραγματικό εαυτό της στο παρκέ και με όπλο την άμυνα της κέρδισε 77-64 τη Λιθουανία και προκρίθηκε στα προημιτελικά του Eurobasket 2017. Οι διεθνείς πλέον περιμένουν το νικητή του ζευγαριού Κροατία-Ρωσίαγια να μάθουν τον αντίπαλό τους για την 4άδα του τουρνουά. Στις δηλώσεις τους αναφέρθηκαν όλοι και στην είσοδο του Νίκου Γκάλη στο Hall of Fame.

Το ξεκίνημα της εθνικής ομάδας ήταν εξαιρετικό απέναντι στους Λιθουανούς. Με συγκέντρωση στην άμυνα (έλεγχος ριμπάουντς και καλό διάβασμα στις αδυναμίες της αντίπαλης άμυνας, είχαμε καλές επιλογές στην επίθεση. Προηγηθήκαμε 17-9 και 25-14. Μοναδικό πρόβλημα τα γρήγορα 2 φάουλ του Παπαγιάννης, που είχε ξεκινήσει πολύ καλά πάνω στον Βαλαντσιούνας.

Για ένα 6λεπτο η εθνική έχασε το καθαρό μυαλό της  και η Λιθουανία μάζεψε τη διαφορά στο 27-30. Όμως η επιστροφή του Σλούκα έδωσε σκορ στην επίθεση και ο Μπόγρης με δύο καλές άμυνες, έφεραν και πάλι το +7 για την εθνική. Ο Καλάθης με 12 πόντους ήταν και πάλι το σημείο αναφοράς της εθνικής, ενώ η Λιθουανία είχε 2/12 3ποντα.

Στην γ περίοδο η εθνική έκανε μεγάλο παιχνίδι με τον Σλούκα να σκοράρει με κάθε τρόπο (είχε τρία μαζεμένα τρίποντα), αλλά και τον Μπουρούση να πραγματοποιεί την υπόσχεσή του. Η εθνική ξέφυγε 17 πόντους (40-57), αλλά αυτό της έκανε κακό καθώς έχασε λίγο την αυτοσυγκέντρωση της και η Λιθουανίας μείωσε στο 48-57. Και πάλι όμως οι διεθνείς είχαν απάντηση.

Ένα σερί 11-0 της Λιθουανίας την έφερε στους 6 πόντους διαφορά  (59-65) και πάλι όμως υπήρχε η απάντηση με τον Μπουρούση κοντά στο καλάθι και δύο τρίποντα του Σλούκα και του Αντετοκούνμπο για το +12 (61-73), παρότι ο Παπαγιάννης βγήκε με 5 φάουλ.

Δύο καρφώματα του Μπουρούση και του Αντετοκούνμπο έκαναν το 61-77 1.40 πριν το τέλος, με τους Λιθουανούς να επιχειρούν μια τελευταία αντεπίθεση, δίχως όμως αποτέλεσμα. Ο Σλούκας ήταν και πάλι συγκλονιστικός στην επίθεση και πρώτος σκόρερ. Αυτή τη φορά όμως είχε συμπαραστάτες και τον Καλάθη, και τον Μπουρούση και τον Παπανικολάου.

Στα άλλα ματς, η Σλοβενία δεν είχε πρόβλημα να κάνει προπόνηση με την Ουκρανία, ενώ η Γερμανία έκανε την έκπληξη και επέστρεψε από το -11 στο β μέρος για να νικήσει και να αποκλείσει τη Γαλλία.

Τέλος η Ιταλία πέρασε εύκολα το εμπόδιο της Φινλανδίας, που μακριά από το κοινό της έχασε την ορμή και ο νεαρός Μαρκάνεν έμεινε στους 4 μόλις πόντους.