Γράφει ο Αλέξανδρος Παυλικιάνος

Σύμφωνα με τους επαγγελματίες της πόλης μας οι Τούρκοι επισκέπτες το τελευταίο δεκαήμερο των γιορτών της παλιάς πόλης στήριξαν τις Ξανθιώτικες επιχειρήσεις και όπως είναι φυσικό η όλη πλέον εκδήλωση πρέπει να τεθεί σε άλλη βάση, να γίνουν συζητήσεις μεταξύ όλων των κοινωνικών φορέων και φυσικά τους πολιτιστικούς συλλόγους για να επανακαθοριστεί ο στόχος.

Τι ευτύχημα ότι οι γιορτές παλιάς πόλης συνέπεσαν με το μπαϊράμι και οι επιλογή των Τούρκων επισκεπτών της Ξάνθης όπου επιμήκυναν την παραμονή τους στην πόλη έδωσαν το “φιλί της ζωής” στις επιχειρήσεις.

Και φέτος τα ωράρια όχλησης από τους συλλόγους δεν τηρήθηκαν με αποτέλεσμα οι μόνιμοι κάτοικοι να περάσουν ένα δύσκολο δεκαήμερο. Άλλο ένα θέμα που θα πρέπει πρώτα ο δήμος να ελέγξει με την βοήθεια των αστυνομικών οργάνων.

Συγκεκριμένος σύλλογος της πόλης μας το βράδυ της Παρασκευής σέρβιρε σουβλάκια ακατάλληλα προς βρώση, άγευστα που δεν πρόλαβαν να ξεπαγώσουν.

Παρατηρήθηκε ένα “τσίμπημα” στις τιμές των προσφερομένων ειδών πλην συγκεκριμένων συλλόγων που όπως οι ίδιοι μας είπαν,  απορρόφησαν τον ΦΠΑ που επέβαλε η κυβέρνηση που προφανώς έχει μπερδέψει την λειτουργία των πολιτιστικών συλλόγων με τις επιχειρήσεις. Άλλη μία αυταπάτη από τις πολλές του κ. Τσίπρα.

Ο ντόπιος πληθυσμός δεν “χάλασε” χρήματα στις γιορτές παλιάς πόλης ελέω πολλαπλών υποχρεώσεων προς το κράτος μέχρι και τον Ιανουάριο του 18, οπότε και θα έρθει η σωτηρία της Χώρας κατά τον κ. Τσίπρα. Ποιάς ακριβώς χώρας θα έρθει η ανάπτυξη δεν το διευκρίνησε.

Η ουσία είναι ότι οι Ξανθιώτες και οι επισκέπτες από τους γύρω νομούς της Ξάνθης δεν χάλασαν χρήματα. Συνδύασαν την βόλτα τους με τις συναυλίες όπου μάζεψαν κόσμο στην πλατεία Μητροπόλεως.

Από πλευράς οργάνωσης η προσπάθειες που έκανε το Κέντρο Πολιτισμού και προσωπικά ο Πασχάλης Λύρατζης, έφτασαν σε ένα πολύ καλό επίπεδο την διοργάνωση.

Όμως είναι ανάγκη από την Δευτέρα το πρωί ο Λύρατζης, οι στενοί του συνεργάτες και οι κοινωνικοί εταίροι της Ξάνθης να συζητήσουν για το που πάνε οι γιορτές παλιάς πόλης και πώς πρέπει να ξαναοργανωθούν, να ξανασχεδιαστούν και να επανακοθοριστεί ο στόχος αφού πλέον ο καιρός της κρίσης άλλαξε πολλά δεδομένα.