Γράφει ο Αλέξανδρος Παυλικιάνος

Ίσως, αν είχαμε μία σοβαρή κυβέρνηση, τα οφέλη της επίσκεψης Μακρόν να ήταν θετικά και για την χώρα μας. Τώρα, μετά τις αγκαλιές του Γάλλου προέδρου με τον Έλληνα Πρωθυπουργό, ήρθε η ώρα τα 120 γεράκια της οικονομίας που επισκέφτηκαν την υπό κατοχή της Γερμανίας Χώρα μας, να αρπάξουν ότι άφησε όρθιο η Μέρκελ.

Όσο για το ΔΝΤ, που θέλουν Μακρόν και Τσίπρας να πετάξουν έξω από την Ε.Ε. είναι όνειρο θερινής νυκτός. Είναι όνειρο θερινής νυκτός  γιατί το θέλει η Γερμανία. Ποιος πιστεύει ότι η Μέρκελ που όπως δείχνουν τα πράγματα  θα ξαναείναι Καγκελάριος, θα αλλάξει τακτική και θα συμφωνήσει να πάρει πόδι το ΔΝΤ από το πρόγραμμα της Ελλάδος την στιγμή που έχει μαζέψει όλο το χρήμα από την Νότιο Ευρώπη και ειδικότερα από την φτωχοποιημένη Ελλάδα;

Στην προκειμένη περίπτωση, ο Μακρόν προσπαθεί να γίνει Βεζύρης στην θέση του Βεζύρη. Δηλαδή να πάρει την πρωτοκαθεδρία της Μέρκελ. Για να γίνει ποιο λιανό, ο Μακρόν θέλει  ρόλο στις αποφάσεις που παίρνει η Γερμανία για την Ε.Ε.  και καλλίτερη ευκαιρία από το να έρθει στην Ελλάδα ως “σωτήρας” και να δείξει στην Μέρκελ ότι και αυτός μπορεί να παίρνει αποφάσεις για το προτεκτοράτο που ακούει στο όνομα Ελλάδα, καλύτερη ευκαιρία από αυτή  δεν θα του δινόταν την συγκεκριμένη χρονική περίοδο.

Το timing είναι καλό. Η Μέρκελ ασχολείται με τις εκλογές της και το πεδίο είναι ελεύθερο.

Ο Μακρόν, πατώντας πάνω στην πληγωμένη πλάτη της Ελλάδος, μία   χώρα αδύναμη, ανήμπορη,   θα δεχθεί την βοήθεια της Γαλλίας, αφού εν τω μεταξύ αγοράσει κοψοχρονιάς λιμάνια, νερό, και ότι άλλο πολύτιμο και εύρωστο αγαθό υπάρχει, αλλά  αυτή η βοήθεια θα δοθεί   όπως ξεκαθαρίστηκε από την Γαλλική πλευρά,  μόνο όταν η Ελλάδα είναι “εν τάξει” με την αξιολόγηση.

Σε τι διαφέρει αυτό που λέει ο Μακρόν από αυτά που λέει ο Σόιμπλε της Μέρκελ;