Γράφει ο Νίκος Αρβανίτης

Τόσο το γραφείο τύπου του κ. Χρήστου Μέτιου όσο και η ΝΟΔΕ Ροδόπης απέστειλαν στα μέσα ενημέρωσης δελτία τύπου με αρκετές φωτογραφίες τονίζοντας ότι ευχήθηκαν σε μουσουλμάνους συμπολίτες μας επί τη ευκαιρία της θρησκευτικής εορτής του «Κουρμπάν Μπαϊράμ».

Παραθέτουμε σχετικά το δελτίο τύπου της Περιφέρειας….

Επισκέψεις σε Ροδόπη και Ξάνθη και ευχές από τον Περιφερειάρχη ΑΜΘ για τη γιορτή του Κουρμπάν Μπαϊράμ

Την αγορά της Κομοτηνής καθώς και οικισμούς των Δήμων Αρριανών, Αβδήρων, Ξάνθης και Τοπείρου, στις Περιφερειακές Ενότητες Ροδόπης και Ξάνθης, επισκέφθηκε ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Χρήστος Μέτιος, προκειμένου να ευχηθεί στους μουσουλμάνους πολίτες της περιοχής για τη θρησκευτική γιορτή του Κουρμπάν Μπαϊράμ.

Στην Κομοτηνή και στους οικισμούς του Δήμου Αρριανών, ο κ. Μέτιος συνοδευόταν από τον Αντιπεριφερειάρχη Οικονομικών, Διοίκησης και Διαφάνειας ΑΜΘ κ. Αχμέτ Ιμπράμ και τους περιφερειακούς συμβούλους Ροδόπης κ.κ. Μουσταφά Κατραντζή, Μετίν Μουσταφά, Μουλταζά Ταρκάν Μουλταζά και Ισμαήλ Χουσέ Μουσταφά ενώ στους οικισμούς των Δήμων Αβδήρων, Ξάνθης και Τοπείρου ο κ. Περιφερειάρχης συνοδευόταν από τον Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής ΑΜΘ κ. Νίκο Ευφραιμίδη και τους περιφερειακούς συμβούλους Ξάνθης κ.κ. Ιρφάν Χατζηγκενέ και Μπιρόλ Ιντζέ Μεμέτ.

Από το Γραφείο Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων
της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης

…. Και της ΝΟΔΕ Ροδόπης

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Την Κυριακή 03 Σεπτεμβρίου κλιμάκιο της ΝΟΔΕ Ροδόπης, αποτελούμενο από τον πρόεδρο κ. Ιωάννη Βεζυργιαννίδη, την Υπεύθυνη Τομέα Παιδείας κ. Ελένη Χατζή και τον Υπεύθυνο Τομέα Οικονομίας κ. Ερχάν Μολλά Αλή Μεμέτ, συνοδευόμενο από τον πρόεδρο της ΔΗΜΤΟ Αρριανών κ. Αμέτ Χαλήλ Μπασή και το μέλος της ΔΗΜΤΟ κ. Μπουρχάν Μουσταφά, επισκέφτηκε την Φιλλύρα και τον Δοκό, προκειμένου να ευχηθεί στους μουσουλμάνους συμπολίτες μας, για την θρησκευτική εορτή του Κουρμπάν Μπαϊράμ.

Για την ΝΟ.Δ.Ε. Ροδόπης

Ο Πρόεδρος

Βεζυργιαννίδης Ιωάννης

Η πρώτη εύλογη απορία του (αρχι)συντάκτη ενός μέσου ενημέρωσης είναι για το αν οι ΘΕΣΜΙΚΟΙ ΦΟΡΕΙΣ του τόπου επισκέφθηκαν την θρησκευτική ηγεσία των Μουσουλμάνων της Θράκης και στην προκειμένη περίπτωση τον Σοφολογιώτατο Μουφτή Κομοτηνής κ. Μέτσο Τζεμαλή.

Από όσο γνωρίζουμε κι όπως προκύπτει από τις επισυναπτόμενες φωτογραφίες ο κ. Χρήστος Μέτιος και οι συνεργάτες του επισκέφθηκαν τους τενεκετζήδες και τους καφεκόπτες της Κομοτηνής και ΔΕΝ ΑΝΕΒΗΚΑΝ ΣΤΗΝ ΜΟΥΦΤΕΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΕΥΧΗΘΟΥΝ.

Με τη Νέα Δημοκρατία πάλι παρατηρείται μία διττή προσέγγιση στο ευαίσθητο ζήτημα των θρησκευτικών μειονοτήτων:

Η ΝΟΔΕ Ροδόπης εκπροσωπώντας μία παράταξη και κατ’επέκταση τον Πρόεδρο της κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, προτίμησε να ευχηθεί σε τραπέζια καφενείων ΜΗ ΘΕΣΜΙΚΟΥΣ συμπολίτες μας αγνοώντας την επίσημη Μουφτεία Ροδόπης. Ας επισημανθεί ότι ο κ. Μέτιος προέρχεται επίσης από το χώρο της ΝΔ.. Οπότε η δεύτερη εύλογη απορία μας έχει να κάνει με το ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΝΔ ΣΕ ΕΥΑΙΣΘΗΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΠΤΟΝΤΑΙ ΤΗΣ ΜΕΙΟΝΟΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

Σε αντίθεση με την επίσημη γραμμή που θεωρητικά εκφράζει η ΝΟΔΕ Ροδόπης η πολιτευτής της ΝΔ και εκφραστής των θέσεων του κόμματός της, αλλά και προβεβλημένο πρόσωπο της τοπικής κοινωνίας κ. Βούλα Ελευθεριάδου  «επισκέφτηκε το Σοφολογιότατο Μουφτή Κομοτηνής κ. Μέτζο Τζεμαλή για να ευχηθεί τόσο προσωπικά όσο και  δια μέσω αυτού στο σύνολο των μουσουλμάνων της Ροδόπης  χρόνια πολλά, υγεία και ευτυχία.Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης συζητήθηκαν όλα τα θέματα που άπτονται στην εύρυθμη λειτουργία της Μουφτείας όσο και ο προγραμματισμός για το μέλλον. Ευχάριστη έκπληξη για την κ. Ελευθεριάδου αποτέλεσε η ξενάγηση της  στη βιβλιοθήκη της Μουφτείας όπου φυλάσσονται και συντηρούνται ιστορικά χειρόγραφα κείμενα και βιβλία ηλικίας ως και 700 ετών» σύμφωνα με το δελτίο τύπου της κ. Ελευθεριάδου.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας ούτε ο Δήμαρχος Κομοτηνής κ. Γιώργος Πετρίδης έχει ακόμη επισκεφθεί την Μουφτεία Κομοτηνής.

Λόγοι υψίστης εθνικής σημασίας αλλά και το πρωτόκολλο εθιμοτυπίας επιβάλλουν την διαρκή στήριξη και προβολή όλων εκείνων των θεσμών που εγγυώνται την συνύπαρξη των σύνοικων στοιχείων στην περιοχή και αναδεικνύουν κατ’επέκταση την Ελλάδα ως Χώρα ευρωπαϊκής προοπτικής και νησίδα σταθερότητας  που εγγυάται την Ειρήνη και την Ασφάλεια σε μία ρευστή ιστορικά περίοδο.

Λόγοι επικοινωνιακοί επιβάλλουν, πάλι, να γίνεται αντιληπτό από  όλους ότι οι αιρετοί εκπρόσωποι της Ελληνικής Πολιτείας και οι θεσμικοί φορείς δείχνουν τον ΣΩΣΤΟ ΔΡΟΜΟ μακριά από σκοπιμότητες και ιδιοτελή μικροκομματικά συμφέροντα.

Οι ίδιοι πάντως που ΣΤΕΚΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΙΣ ΩΡΕΣ ΣΤΗΝ ΟΥΡΑ ΤΟΥ ΤΟΥΡΚΙΚΟΥ ΠΡΟΞΕΝΕΙΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΕΥΧΗΘΟΥΝ ΣΤΟΝ ΤΟΥΡΚΟ ΠΡΟΞΕΝΟ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΨΕΥΤΟΜΟΥΦΤΗΔΕΣ ΠΡΟΣΠΕΡΑΣΑΝ ΤΑ ΕΠΙΣΗΜΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΗΣ ΜΟΥΦΤΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗ…

Ελπίζουμε να κάνουμε λάθος…