Διορία 15 ημερών σε 761.000 φορολογουμένους να πληρώσουν 340 εκατ. ευρώ

Πηγή: ΑΠΕ -ΜΠΕ

Ειδοποιητήρια σε 761.000 φυσικά πρόσωπα που δεν πλήρωσαν εγκαίρως την πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος συνολικού ύψους 340 εκατ. ευρώ ξεκίνησε να αποστέλλει μαζικά η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων. Παράλληλα, η Αρχή επιταχύνει τις κατασχέσεις με στόχο να εισπραχθούν τουλάχιστον 5 δισ. ευρώ από παλιά και φρέσκα ληξιπρόθεσμα χρέη έως το τέλος του έτους.

Διαβάστε επίσης

Τα ραβασάκια που κοινοποιεί η εφορία είναι τυποποιημένα. Αρχικά οι οφειλέτες ενημερώνονται πως διαπιστώθηκε «μετά από έλεγχο που διενεργήθηκε στα ηλεκτρονικά αρχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων στις 19 Αυγούστου 2017, ότι εκκρεμούν οφειλές οι οποίες κατέστησαν ληξιπρόθεσμες, επειδή δεν καταβάλατε στις προβλεπόμενες προθεσμίες τα ποσά των δόσεων που αντιστοιχούν σε αυτές».

Στη συνέχεια, οι φορολογούμενοι καλούνται να μεριμνήσουν για την τακτοποίηση των οφειλών «εντός 15 ημερών από την έκδοση της ειδοποίησης» και παραπέμπονται στην εφαρμογή του Taxisnet «Προσωποποιημένη Πληροφόρηση» όπου θα αναζητήσουν το ύψος του απλήρωτου χρέους στα «Στοιχεία οφειλών εκτός ρύθμισης».

Στα ραβασάκια της ΑΑΔΕ στο πάνω μέρος αποτυπώνονται το όνομα του φορολογουμένου και το όνομα χρήστη (username) στο Τaxisnet και συνοδεύονται από την κλασική επισήμανση σύμφωνα με την οποία «για τις οφειλές που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες, ο Προϊστάμενος της αρμόδιας για την είσπραξη της οφειλής ΔΟΥ δύναται να λαμβάνει όλα τα προβλεπόμενα κατά την κείμενη νομοθεσία διοικητικά, αναγκαστικά διασφαλιστικά και λοιπά μέτρα».

Να σημειωθεί πως με κατασχέσεις και απειλές κατασχέσεων μόνο το πρώτο εξάμηνο εισπράχθηκαν 2,3 δισ. ληξιπρόθεσμων οφειλών. Οι φόροι όμως συνεχίζουν να μένουν απλήρωτοι, με τα ληξιπρόθεσμα να αυξάνονται κατά περίπου 700 εκατ. κάθε μήνα.

Πριν ακόμη ολοκληρωθεί η διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, οι απλήρωτοι φόροι στο πρώτο εξάμηνο έφτασαν τα 4,2 δισ. ευρώ, διαμορφώνοντας στα 95 δισ. το στοκ των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο. Τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν ότι 3.805.423 φορολογούμενοι έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη προς την Εφορία και τα τελωνεία, 1.608.263 κινδυνεύουν να βρεθούν αντιμέτωποι με μέτρα αναγκαστικής είσπραξης και από αυτούς οι 951.114 έχουν ήδη διαπιστώσει ότι ο εισπρακτικός μηχανισμός έχει τρυπώσει μέσω κατασχέσεων στους τραπεζικούς λογαριασμούς.

Διαβάστε επίσης

Εντός του Σεπτεμβρίου η εφαρμογή του εξωδικαστικού μηχανισμού για αγρότες

Αυστηρές νομικές κυρώσεις για απειλές κατά εφοριακών

Πότε και πώς θα πληρωθούν τα 3,2 δισ. ευρώ του ΕΝΦΙΑ

«Ακραία» φοροδιαφυγή σε ξενοδοχεία αποκάλυψε η ΑΑΔΕ