Η πληροφορία που ανέκοψε τη ρότα δύο τόνων χασίς στο Αιγαίο

Αυτό προέκυψε από την έρευνα του Λιμενικού, το οποίο στις 11 Αυγούστου 2017 είχε συλλάβει τους δύο επιβαίνοντες, έναν Ιταλό και έναν Αλβανό, που είχαν μαζί τους και ένα καλάσνικοφ. Ο Ιταλός συλληφθείς παρουσιάστηκε στην εταιρία ενοικιάσεων σκαφών ως «σκίπερ» (καπετάνιος), που ήθελε το σκάφος για ιδιωτικό ταξίδι αναψυχής.

Η καλή συνεργασία των ιταλικών Αρχών με τη Διεύθυνση Δίωξης Ναρκωτικών και Λαθρεμπορίου του Λιμενικού είχε ως αποτέλεσμα οι ελληνικές Αρχές να πάρουν την πληροφορία που έλεγε ότι το σκάφος δεν θα χρησιμοποιηθεί τελικά για… τουρισμό.
Η αρχική πληροφορία έλεγε ότι το σκάφος θα μεταφέρει χασίς από την Αλβανία στην Τουρκία, από όπου θα φόρτωνε στη συνέχεια ηρωίνη. Η απόσταση που απαιτείτο να διανυθεί για αυτό το ταξίδι, ωστόσο, έκανε τους αρμόδιους αξιωματικούς να θεωρούν ακραίο σενάριο την πραγματοποίησή του.

Το σκάφος με ιταλική σημαία τέθηκε υπό παρακολούθηση. Τελικά, ξεκίνησε από τη Νάπολη, πήγε στην Αλβανία, όπου έγινε η φόρτωση των ναρκωτικών, και συνέχισε προς τα νησιά του Αιγαίου, όπου ακινητοποιήθηκε ανοιχτά των Κυθήρων. Το εντυπωσιακό είναι ότι, σύμφωνα με εκτιμήσεις αρμόδιων πηγών, ακόμα και οι δύο επιβαίνοντες δεν γνώριζαν τον τελικό προορισμό, τον οποίο θα μάθαιναν τηλεφωνικά εν πλω από τα αρχηγικά μέλη του κυκλώματος, που όπως αποδείχθηκε έπαιρναν όλα τα μέτρα προστασίας.

Ενδεικτικό του πόσο καλά είχαν στήσει τη μεταφορά οι «εγκέφαλοι» είναι ότι είχαν φροντίσει σε περίπτωση «ατυχήματος» (δηλαδή συλλήψεων) να είναι εξαιρετικά δύσκολο για τις Αρχές να ξετυλίξουν το κουβάρι της υπόθεσης και να φτάσουν στα ίχνη τους. Φρόντισαν δηλαδή το σκάφος που θα χρησιμοποιηθεί να μην έχει «ταυτότητα».

Ετσι, ο Ιταλός «σκίπερ», που συνελήφθη μαζί με τον Αλβανό, το νοίκιασε στη Νάπολη από εταιρία στην οποία το είχε παραχωρήσει προς χρήση ο ιδιοκτήτης του. Τόσο η εταιρία όσο και ο ιδιοκτήτης δηλώνουν άγνοια για τη μεταφορά των ναρκωτικών και ζητάνε πίσω το σκάφος από τις ελληνικές Αρχές που το κατάσχεσαν.

Η διαδικασία παραπέμπει τους αρμόδιους αξιωματικούς σε ένα πολύ καλά οργανωμένο κύκλωμα, ενώ σχεδόν βέβαιο θεωρείται ότι οι δύο συλληφθέντες ανήκουν στον εκτελεστικό βραχίονα και όχι στο «διευθυντικό». Ο Ιταλός, ο οποίος ανέλαβε την ενοικίαση του σκάφους, έχει απασχολήσει και στο παρελθόν τις ιταλικές Αρχές για ληστεία. Ο συνεργός του παραδέχθηκε στην κατάθεσή του ότι συμμετείχε στη φόρτωση των ναρκωτικών στην πατρίδα του.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ελληνικών Αρχών, τα 84 δέματα με τα 1.831 κιλά κάνναβης (η αξία των οποίων ξεπερνά τα 10.000.000 ευρώ) δεν θα κατέληγαν στην Τουρκία -όπως αναφερόταν στην αρχική πληροφορία- αλλά σε κάποιο από τα νησιά του Αιγαίου, όπου κατά τους καλοκαιρινούς μήνες αυξάνεται η ζήτηση για ναρκωτικά. Η Αλβανία είναι η κύρια χώρα-τροφοδότης κάνναβης στην Ελλάδα, ενώ κάθε χρόνο παρατηρούνται ύποπτες διελεύσεις σκαφών, κυρίως στο Ιόνιο.

Υπενθυμίζεται ότι στο σκάφος βρέθηκε επιμελώς κρυμμένο ένα καλάσνικοφ, μία γεμιστήρα χωρητικότητας 30 φυσιγγίων, και 20 φυσίγγια 7,62 χιλιοστών. Αρχικά οι συλληφθέντες προσήχθησαν στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Πειραιά και από εκεί στο Ανακριτικό Τμήμα Πρωτοδικείου Πειραιά.

Αλέξανδρος Καλαφάτης