ΔΙΛΗΜΜΑΤΑ ΣΥΜΜΑΧΙΩΝ

Πληθαίνουν οι μνηστήρες για την ηγεσία της κεντροαριστεράς

Η πρόσφατη παρέμβαση του Κώστα Λαλιώτη για τον Ανδρέα Παπανδρέου, μετά τον αρχικό αιφνιδιασμό, επανέφερε στην επιφάνεια ένα ζήτημα που (αν και πολλοί στη Χαριλάου Τρικούπη το συζητάνε παρασκηνιακά) θεωρείται ταμπού: Ποιες κυβερνητικές συμμαχίες θα επιδιώξει ο νέος φορέας την επόμενη μέρα και αν πρέπει να αφήσουν μια πόρτα ανοιχτή στον ΣΥΡΙΖΑ.

Συνεργάτες της Φώφης Γεννηματά θεωρούν ότι το ζήτημα μιας πιθανής συνεργασίας της ΔΗ.ΣΥ. με τον ΣΥΡΙΖΑ έχει κλείσει οριστικά και πως η συζήτηση που γίνεται μόνο πολιτική φθορά προκαλεί στην παράταξη. Η ηγεσία της Χαριλάου Τρικούπη έχει επιλέξει την πολιτική ίσων αποστάσεων απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ και τη Νέα Δημοκρατία, καθώς θεωρεί ότι ο νέος φορέας μπορεί να διεκδικήσει κυρίαρχο πολιτικό ρόλο στις επόμενες εκλογές.

«Η αυτόνομη πορεία της συμπαράταξης με όρους αρχών, ιδεών και αξιών είναι απόφαση όλων των οργάνων των συνεδρίων της ΔΗ.ΣΥ. Κάθε συζήτηση η οποία προσπαθεί να ερμηνεύσει ή να παρερμηνεύσει το αφιέρωμα του Κώστα Λαλιώτη στη διαχρονική προσφορά του ΠΑΣΟΚ και του Ανδρέα Παπανδρέου γίνεται εκ του πονηρού και εξυπηρετεί αλλότρια σενάρια, τα οποία έχουμε αποκλείσει», δηλώνει στον «Ε.Τ.» της Κυριακής ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Παύλος Χρηστίδης.

Εκ των πραγμάτων, στο επίκεντρο των συζητήσεων έχουν τεθεί και ιδεολογικά ζητήματα, που διαφοροποιούν το ΠΑΣΟΚ από τον ΣΥΡΙΖΑ. «Το ιδεολογικό στίγμα που θα εκπέμψει ο νέος φορέας θεωρείται κομβικής σημασίας για την απήχηση που θα έχει στην κοινωνία το εγχείρημα», τονίζει στον «Ε.Τ.» της Κυριακής κορυφαίο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, που επισημαίνει ότι πρέπει να περιλαμβάνει και το «προοδευτικό κέντρο». Ενα από τα βασικά «αγκάθια» που έχουν επίσης να αντιμετωπίσουν οι επιτελείς των κομμάτων της ΔΗ.ΣΥ. το επόμενο διάστημα είναι και η μορφή που θα έχει ο νέος φορέας. Αν δηλαδή τα κόμματα θα διατηρήσουν την αυτονομία τους ή θα προχωρήσουν σε αυτοδιάλυση. Μέχρι στιγμής, πάντως, δεν έχει διαμορφωθεί μια ενιαία άποψη για το θέμα αυτό, προκαλώντας έριδες και διαφωνίες, που είναι πολύ πιθανό να οξυνθούν το επόμενο διάστημα.

Οι διεκδικητές

Μετά τη Φώφη Γεννηματά και τον Γιώργο Καμίνη, ο οποίος αναμένεται να ανακοινώσει επίσημα την υποψηφιότητά του τις επόμενες μέρες με δήλωσή του στις τηλεοπτικές κάμερες, στην κούρσα της διεκδίκησης της ηγεσίας του νέου φορέα αναμένεται να μπει και ο Γιάννης Ραγκούσης. Την ερχόμενη Τετάρτη ο πρώην υπουργός αναμένεται σε συνέντευξη Τύπου στην ΕΣΗΕΑ να ανακοινώσει επίσημα την υποψηφιότητά του ως επικεφαλής του νέου φορέα. Οι βέβαιες υποψηφιότητες ανέρχονται πλέον σε τρεις. Την ηγεσία αναμένεται να διεκδικήσει επίσης ο πρόεδρος της ΔΗΜ.ΑΡ., Θανάσης Θεοχαρόπουλος, αλλά και ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης. Οι δύο τελευταίοι περιμένουν τις ανακοινώσεις της Επιτροπής του καθηγητή Νίκου Αλιβιζάτου στις αρχές Σεπτεμβρίου, για τους όρους, τα χρονοδιαγράμματα και τις προϋποθέσεις που θα τεθούν για την εκλογή νέου αρχηγού. Στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη υποστηρίζουν πως μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου το αργότερο αναμένεται να ανακοινωθούν επίσημα όλες οι υποψηφιότητες και μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου να γίνει η εκλογή του νέου αρχηγού. Στελέχη της ΔΗ.ΣΥ, με τα οποία συνομίλησε ο Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής, επισημαίνουν πως αυτό το οποίο πρέπει να διασφαλιστεί από την Επιτροπή Αλιβιζάτου είναι πως στο διάστημα που θα μεσολαβήσει από την ανακοίνωση των υποψηφιοτήτων μέχρι την εκλογή όλοι οι υποψήφιοι θα πρέπει να έχουν τις ίδιες ευκαιρίες για να παρουσιάσουν τις θέσεις και τις απόψεις τους. Ενα ζήτημα επίσης που θέτουν αφορά στη διαδικασία της εκλογής, αν δηλαδή στο δεύτερο γύρο θα έχουν δικαίωμα να ψηφίσουν άτομα που δεν θα έχουν ψηφίσει στον πρώτο γύρο.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται και η απόφαση που θα λάβει τελικά ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, ο οποίος μέχρι στιγμής εκφράζει επιφυλάξεις για το νέο εγχείρημα. Την ίδια στιγμή, οι επιτελείς της Χαριλάου Τρικούπη παρακολουθούν τις κινήσεις και του Ευάγγελου Βενιζέλου, ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες, δέχεται εισηγήσεις για τη δημιουργία νέου πολιτικού φορέα το φθινόπωρο, χωρίς όμως ο ίδιος μέχρι στιγμής να έχει επιβεβαιώσει αυτές τις πληροφορίες.

Μεγάλες προσδοκίες εν όψει της επετείου της 3ης Σεπτεμβρίου στο Ζάππειο

Για την επέτειο της 3ης Σεπτεμβρίου το ΠΑΣΟΚ ετοιμάζει μια πανηγυρική εκδήλωση, με την οποία θα επιδιώξει, αφενός μεν, να δηλώσει την επιστροφή του στο πολιτικό προσκήνιο, αφετέρου δε, να καταστήσει σαφές πως η παράταξη του Ανδρέα Παπανδρέου είναι ο γνήσιος εκφραστής της Κεντροαριστεράς και της Σοσιαλδημοκρατίας στην Ελλάδα, δίνοντας ηχηρή απάντηση στις προσπάθειες του ΣΥΡΙΖΑ να καπηλευτεί το χώρο.

Η επιλογή του Ζαππείου για τη διεξαγωγή της εκδήλωσης του ΠΑΣΟΚ για την 3η Σεπτεμβρίου μόνο τυχαία δεν είναι. Το επιτελείο της Χαριλάου Τρικούπη έχει επενδύσει πολλά στην επετειακή εκδήλωση, στην οποία αναμένεται να δώσουν το «παρών» πολλά από τα ιστορικά στελέχη της παράταξης αλλά και στελέχη του ευρύτερου χώρου. Σύμφωνα με πληροφορίες, στην εκδήλωση θα προβληθούν βίντεο με ομιλίες όλων των προέδρων του ΠΑΣΟΚ, του Ανδρέα Παπανδρέου, του Κώστα Σημίτη, του Γιώργου Παπανδρέου, του Ευάγγελου Βενιζέλου, αλλά και της Φώφης Γεννηματά. Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στην προβολή της προσφοράς στον τόπο αλλά και της ιστορικής παρακαταθήκης που άφησε στην παράταξη ο ιδρυτής του, Ανδρέας Παπανδρέου.

Η Χαριλάου Τρικούπη επιδιώκει να περάσει το μήνυμα στην κοινωνία ότι δεν είναι δυνατόν ο ΣΥΡΙΖΑ να διεκδικεί τον τίτλο του πολιτικού κληρονόμου του Ανδρέα Παπανδρέου. Προς αυτή την κατεύθυνση δρομολογούνται και παρεμβάσεις από ιστορικά στελέχη του κινήματος που διαφοροποιούνται από τις θέσεις που εξέφρασε ο Κώστας Λαλιώτης και την προσέγγιση με τον ΣΥΡΙΖΑ, όπως άφησε να διαφανεί στο πρόσφατο άρθρο του.

ΙΑΣΩΝ ΠΙΠΙΝΗΣ

iasonasvel@yahoo.com