Επίθεση στον Νίκο Τόσκα με αφορμή τα όσα υποστήριξε την Πέμπτη σε συνέντευξή του για τα περί συνωμοσιών, εξαπέλυσε η ΝΔ.

«Η Κυβέρνηση συνεχίζει να προκαλεί τους πολίτες πάνω στις στάχτες και τα αποκαΐδια», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΝΔ, απαντώντας στις δηλώσεις που είχε προβεί το πρωί της Πέμπτης ο αναπλ. υπουργός υπουργού Προστασίας του Πολίτη.

«Μέχρι πριν λίγες ημέρες, κύκλοι του κ. Τόσκα και ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Κοντονής, μιλούσαν για “σχέδιο αποσταθεροποίησης” της Κυβέρνησης με τον κ. Τσίπρα να είναι ο αόρατος συντονιστής της επιχείρησης κατάσβεσης. Σήμερα ο κ. Τόσκας διαψεύδει ως “συνωμοσιολογικά” τα σενάρια που οι ίδιοι κατασκεύασαν.

Τελικά στην Κυβέρνηση δεν μπορούν υποστηρίξουν ούτε τα ψέματά τους», σημειώνει δηκτικά η ΝΔ στην ανακοίνωσή της.

Νωρίτερα, ο κ. Τόσκας σε παρέμβασή του στο ραδιόφωνο «Στο Κόκκινο», αναφερόμενος στις αιτίες του κύματος πυρκαγιών, είπε ότι «μακριά από συνωμοσιολογικά σενάρια, υπάρχουν πάρα πολλές προσπάθειες από εμπρηστές, έχουν συλληφθεί κάποιοι και προσαχθεί στη Δικαιοσύνη». Στη Ζάκυνθο υπήρξαν «24 φωτιές την ίδια ημέρα» και στην Αττική «Ιούλιο και Αύγουστο είχαμε 21 προσπάθειες εμπρησμού -δεν λέω συντονισμένες, υπό ενιαίο σχέδιο … φυσικά μας προβληματίζουν», όπως είπε. Ολα αυτά ενώ ο Σταύρος Κοντονής τις προηγούμενες ημέρες είχε μιλήσει για συντονισμένο σχέδιο αποσταθεροποίησης της χώρας, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι βλέπει «οργανωμένο σχέδιο για να υπάρξει μια κοινωνικά έκρυθμη κατάσταση στη χώρα».Αλλά και ο ίδιος ο κ. Τόσκας, την Κυριακή κιόλας «διέρρευσε» στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων την πληροφορία ότι οι επιτελείς της Πυροσβεστικής «βλέπουν» σχέδιο εμπρησμών σε όλη τη χώρα, με αφορμή το τριήμερο του Δεκαπενταύγουστου.

Ο κ. Τόσκας ανέφερε επίσης, στη σημερινή του συνέντευξη, ότι έχει «δώσει εντολή οι ανακριτικές αρχές της Πυροσβεστικής και της ΕΛΑΣ να επικεντρωθούν στην εξιχνίαση αυτών των περιπτώσεων … μπορεί να είναι από τον απλό οικοπεδοφάγο ή τον πυρομανή, μέχρι όποιους θέλουν να εκμεταλλευτούν τα δάση».

Σε κάποιες περιπτώσεις βρέθηκαν εμπρηστικοί μηχανισμοί, όπως στη Σάμο, κάποιοι άλλοι είχαν δεκάδες κεριά, αναπτήρες κτλ. στην Πάρνηθα και όπως είπε εκεί «δεν πάει να ανάψει τα καντήλια».

Ακόμη, ζήτησε «να διαχωρίσουμε την υπερβολή από την αναγκαιότητα και το ρεαλισμό», σημειώνοντας ότι υπερβολή ήταν τα 50 ελικόπτερα τα οποία ζήτησε ένας δήμαρχος, ενώ ρεαλισμός «να έχουμε αυτά που μπορούμε, σύμφωνα με τα οικονομικά μας δεδομένα», ενώ κάνονοτας ο ίδιος ρητορική ερώτηση για το αν «τα έχουμε» απάντησε αρνητικά.

«Θα έπρεπε να έχουν αντικατασταθεί στα χρόνια των «παχιών αγελάδων» τα αεροσκάφη που χρονολογούνται από το 1973», ενώ σημείωσε ότι και «τα «καινούργια» είναι από το 2000-2001.Δεν ξυπνάει κάποιος ένα πρωί, ειδικά σε συνθήκες λιτότητας και ξεκινά να αντικαταστήσει τα αεροπλάνα. Κατ’ αρχήν, δεν υπάρχει ενεργή γραμμή παραγωγής πυροσβεστικών αεροπλάνων στον κόσμο αυτή τη στιγμή, όλοι κοιτάζουν με πατέντες διαδοχικά να ανανεώσουν και ενεργοποιήσουν κάποια πράγματα», συμπλήρωσε ο αναπλ. υπουργός.

«Εμείς ενεργοποιήσαμε στρατιωτικά ελικόπτερα, τα Chinook, πέρυσι μικρό αριθμό, φέτος είναι έξι. Τα μικρά αεροσκάφη «πετζετέλ» που ήταν απαξιωμένα συντηρήθηκαν επί δικής μας διακυβέρνησης. Αυτά χρησιμοποιούνται στην αρχική επίθεση στη φωτιά. Γι’ αυτό με πολύ μεγάλο αριθμό πυρκαγιών φέτος η έκταση που έχει καεί είναι μικρή, επειδή υπάρχει γρήγορη επέμβαση».

Παράλληλα έθεσε και τους άμεσους στόχους που έχει θέσει η κυβέρνηση. «Για το επόμενο Καλοκαίρι, από τώρα σχεδιάζουμε να δημιουργήσουμε στόλο με περισσότερα στρατιωτικά αεροσκάφη και χρησιμοποίηση «πατεντών» όπως κάνουν και σε πλούσιες χώρες όπως οι ΗΠΑ, για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών», προσθέτοντας παράλληλα πως οι πυρκαγιές δεν πρόκειται να σταματήσουν. «Τελευταίες μελέτες δείχνουν ότι οι κλιματολογικές αλλαγές στην Ευρώπη θα είναι σημαντικές και θα χρειαστούν περισσότερα μέσα και άλλη αντιμετώπιση. Προσπαθούμε και σχεδιάζουμε από τώρα», κατέληξε.

Τι δείχνουν τα στοιχεία

Οσον αφορά τα περί έλλειψης συντονισμού στην προσπάθεια κατάσβεσης της μεγάλης πυρκαγιάς στην Ανατολική Αττική, ο κ. Τόσκας τόνισε ότι «η άδικη κριτική ξεκινάει από το ότι, όπως λένε, άργησαν να καθυστέρησαν να επέμβουν τα μέσα» ενώ παρέθεσε τα στοιχεία από το ημερολόγιο της Πυροσβεστικής:

  • 16.16 αναφέρεται η φωτιά στο τηλεφωνικό κέντρο της Πυροσβεστικής
  • 16.35 επενέβη το πρώτο και το δεύτερο όχημα
  • 16.39 απογειώνεται το πρώτο ελικόπτερο
  • 16.59 απογειώνεται το δεύτερο ελικόπτερο

«Όταν επεμβαίνουν σε τόσο μικρό χρόνο τα μέσα, παγκόσμια δεν θα βρεθεί κάποιος να πει ότι επεμβαίνουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις σε μικρότερο χρόνο», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τόσκας. «Αν με ρωτήσετε τι μπορεί να υπάρχει σε μικρότερο χρόνων των 20 λεπτών, μπορούν να υπάρχουν τα μέσα των Δήμων. Εκεί χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια, από τους Δήμους και την Τοπική Αυτοδιοίκηση, να έχουν μέσα που να επεμβαίνουν σε χρόνο μικρότερο των 20 λεπτών», συμπλήρωσε ο κ. Τόσκας.

Τέλος, σημείωσε πως για τον πρόεδρο της ΝΔ «εμείς ήμασταν έτοιμοι να τον ενημερώσουμε. Επέλεξε ο κ. Μητσοτάκης να μην έρθει, καλό είναι να υπάρχει σεβασμός προς τους θεσμούς και από την αντιπολίτευση, όπως υπάρχει από την κυβέρνηση προς την αντιπολίτευση, όχι να διαρρέονται πράγματα, πολλά από τα οποία είναι ανακριβή».

Πηγή: ΝΔ για Τόσκα -«Ούτε τα ψέματά τους δεν μπορούν να υποστηρίξουν» | iefimerida.gr