Η Ελλάδα οχυρό της Δύσης σε ένα γεωπολιτικό τρίγωνο αστάθειας – Η τεράστια σημασία της Σούδας

Στην Αθήνα, γνωρίζουν πολύ καλά ότι τα επόμενα χρόνια το βλέμμα της Ουάσιγκτον θα επικεντρώνεται κυρίως στον Ειρηνικό. Και έχουν μάθει δια πολλαπλών διαύλων ότι οι ΗΠΑ, προκειμένου να μπορούν να διατηρούν αποτελεσματική μόχλευση στον υπόλοιπό κόσμο, θα παραμείνουν μόνον όπου θεωρούν ότι η γεωπολιτική συγκυρία αξίζει τον κόπο, γράφει ο Βασίλης Νέδος στην «Καθημερινή» του Σαββάτου σε άρθρο γνώμης με τίτλο «Ο Ειρηνικός και η Σούδα».

Προφανώς, οι ΗΠΑ θεωρούν ότι η Ελλάδα αποτελεί μια τέτοια περίπτωση, τονίζει ο Βασίλης Νέδος και συνεχίζει: Κατ’ αρχάς η χώρα, ως το μόνο μέλος της Ε.Ε. στην περιοχή, αποτελεί σημείο αναφοράς σταθερότητας σε ένα τρίγωνο μιας άνευ προηγουμένου αστάθειας σε όλη την ευρύτερη περιοχή.

Μια δεύτερη, εξίσου σημαντική για τους Αμερικανούς, προϋπόθεση που έχει η Ελλάδα είναι η βάση της Σούδας.

Οι εγκαταστάσεις της Σούδας αποτελούν το μοναδικό σημείο στο οποίο μπορεί το αμερικανικό ναυτικό να εξυπηρετήσει ανάγκες ανεφοδιασμού, επισκευών και λοιπών εργασιών, προτού προσεγγίσει τη βάση Ντιέγκο Γκαρσία στον Ινδικό Ωκεανό.

Το προηγούμενο σχετικό σημείο, είναι η ναυτική βάση της Ρότα, στη νότια ατλαντική ακτή της Ισπανίας.

Γίνεται, λοιπόν, απολύτως σαφές ότι η Σούδα έχει καίρια σημασία για τις ΗΠΑ, είτε η Μέση Ανατολή βρίσκεται σε αναταραχή είτε όχι.

Τους αμέσως προηγούμενους μήνες, αθόρυβα, ΓΕΕΘΑ και ΓΕΝ έχουν κάνει κινήσεις προκειμένου να επαυξήσουν τη σημασία της Σούδας, αλλά και να επιτύχουν κάποια πιθανά οφέλη για την Ελλάδα στην ευρύτερη περιοχή, με επίκεντρο τον Ναύσταθμο.

Τα ανταλλάγματα και οι συνέργειες στον κρίσιμο τομέα της ασφάλειας μπορεί να επεκταθούν.

Ας επικεντρωθούν εκεί οι πολιτικοί. Και ας σταματήσουν να θεωρούν ότι αυτές οι συζητήσεις συνδέονται με άσχετα θέματα, καταλήγει ο Βασίλης Νέδος.