ΤΡΙΤΟΚΟΣΜΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΛΟΓΩ ΣΕΣΤΗΣ. ΠΡΟΦΑΝΩΣ Ο ΠΟΛΑΚΗΣ ΕΧΕΙ ΣΟΒΑΡΟΤΕΡΕΣ ΑΣΧΟΛΙΕΣ

Ασθενείς και εργαζόμενοι υποφέρουν από τη ζέστη λόγω έλλειψης συστήματος κλιματισμού

  Καταγγέλλουμε τη μεγάλη ταλαιπωρία σε ασθενείς και εργαζόμενους στους περισσότερους χώρους  και τμήματα του κέντρου υγείας Σαπών που προκαλεί η έλλειψη συστήματος κλιματισμού, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των εργαζομένων και ενώ η αυξημένη θερμοκρασία προκαλεί ιδιαίτερα προβλήματα στους χώρους αναμονής των ασθενών τόσο στα τακτικά ιατρεία όσο και στο χώρο των επειγόντων περιστατικών, δυσκολεύοντας την πραγματοποίηση θεραπευτικών και διαγνωστικών πράξεων. Επίσης επιβαρύνεται η υγεία σε ασθενείς ειδικά χειρουργημένους που έρχονται για αλλαγές τραυμάτων αλλά και σοβαρά πάσχοντες κυρίως καρδιοπαθείς όπου δεν μπορούν να περιμένουν σε συνθήκες καύσωνα στο χώρο αναμονής στα τακτικά ιατρεία για να εξεταστούν ή να συνταγογραφήσουν τα φάρμακα τους.

Χαρακτηριστικό είναι ότι η κατάσταση είναι χειρότερη σε πολλά από τα κρίσιμα τμήματα του κέντρου υγείας, όπως το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών, όπου στη βασική αίθουσα το κλιματιστικό μηχάνημα υπολειτουργεί στο 60% της δυνατότητάς του, ενώ στη δεύτερη αίθουσα δεν υπάρχει κλιματισμός.

Αντίστοιχα και στα δωμάτια εφημερίας των ιατρών και του νοσηλευτικού προσωπικού η ατμόσφαιρα είναι αποπνικτική λόγω της αφόρητης ζέστης καθώς δεν υπάρχει κλιματιστικό μηχάνημα παρά μόνο ανεμιστήρες,  με τον κίνδυνο της ψύξης για τους εφημερεύοντες.

Επίσης στην κουζίνα όπου το κλιματιστικό μηχάνημα είναι κατεστραμμένο εδώ και δύο μήνες, σε μέρες καύσωνα οι υψηλές θερμοκρασίες φτάνουν μέχρι και τους 40ο τις μεσημεριανές ώρες που γευματίζουν οι εφημερεύοντες ιατροί και νοσηλευτές και έχει τόση ζέστη που κυριολεκτικά “ο ιδρώτας στάζει από το μέτωπο”.

Ακόμα στην αίθουσα της ομάδας της ψυχικής υγείας όπου διενεργείται και το ιατρείο διακοπής καπνίσματος το κλιματιστικό λειτουργεί στο 60% της δυναμικής του ενώ ο ψυχίατρος είναι αναγκασμένος να το ρυθμίζει δια χειρός.

Τέλος στο ιατρείο Α’ των τακτικών ιατρείων, στο γραφείο της μαίας στο εξεταστήριο, στο γραφείο της ιατρικής επισκέπτριας, αλλά και στο Ακτινολογικό Εργαστήριο, δεν υπάρχει καθόλου κλιματισμός  ενώ στο τακτικό ιατρείο Δ’ του ελεγκτή ιατρού όπου το κλιματιστικό μηχάνημα  το έφερε η ίδια η ιατρός με δικά της έξοδα πριν αρκετά χρόνια χρειάζεται αντικατάσταση.

Τα προβλήματα δημιουργούνται γιατί από τα δεκατέσσερα συνολικά κλιματιστικά που είναι εγκατεστημένα εδώ και χρόνια, τα περισσότερα χρειάζονται αντικατάσταση και άλλα χρειάζονται επισκευή καθώς υπολειτουργούν στο 60% περίπου της δυνατότητάς τους ενώ δεν υπάρχει και κλιματισμός σε όλους τους χώρους.

Στις Σάπες καταγράφηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο μια από τις υψηλότερες θερμοκρασίες πανελλαδικά, με αποτέλεσμα να επικρατούν μέσα στο κέντρο υγείας πολύ δύσκολες συνθήκες και  παρά τις προειδοποιήσεις των εργαζομένων για την επιτακτική ανάγκη έγκαιρης λήψης των προβλεπόμενων μέτρων και εκτέλεσης των αναγκαίων επισκευών στα κλιματιστικά μηχανήματα η 4η υπε  μας αγνοεί ενώ ΜΟΝΟ ΑΓΑΝΑΚΤΗΣΗ  μας προκαλούν οι προκλητικές δηλώσεις της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας αλλά και συνολικά οι κυβερνητικές δηλώσεις περί “σταθεροποίησης και αναβάθμισης” της δημόσιας υγείας και ιδιαίτερα της ΠΦΥ.Είναι απορίας άξιον που αντί της αναβάθμισης των υπαρχόντων δομών επιλέγουν να προχωρήσουν στη δημιουργία νέων.Ενώ έχουν υποστελεχωμένα  τα κέντρα υγείας αυτοί φτιάχνουν ΤΟΜΥ!

Επομένως, μπροστά στο μέγεθος του προβλήματος, ούτε ως “ασπιρίνη” δεν μπορεί να ληφθεί ή δήλωση της διοίκησης του κέντρου υγείας για προμήθεια τριών ξεχωριστών κλιματιστικών μηχανημάτων (air condition), που θα τοποθετηθούν δύο στα εφημερία των ιατρών και ένα στο χώρο των πρώτων βοηθειών στα επείγοντα (δηλαδή στο υπόλοιπο νοσοκομείο θα συνεχισθεί η ίδια κατάσταση) μέχρι το τέλος του 2017!

Ξεκαθαρίζουμε ότι το πρόβλημα δεν είναι φετινό. Τα ίδια και χειρότερα βιώνουμε κάθε χρόνο. Είναι αποτέλεσμα της χρόνιας πολιτικής υποχρηματοδότησης των δημόσιων μονάδων Υγείας που εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις για να εξοικονομούν κονδύλια για τη χρηματοδότηση των επιχειρηματικών ομιλών. Αποφεύγουν να διαθέσουν τα αναγκαία κονδύλια για την αντικατάσταση – ανανέωση – επισκευή των κλιματιστικών συσκευών, αν και γνωρίζουν τις συνέπειες στην υγεία των ασθενών (ιδιαίτερα χειρουργημένων, καρδιοπαθών, εγκύων – λεχωίδων, ψυχιατρικών, παιδιών ) και στην καταπόνηση των εργαζομένων.

Καλούμε όλους τους συναδέλφους υγειονομικούς, τους εργαζόμενους και κατοίκους της περιοχής να συμπαραταχθούμε και να διεκδικήσουμε μαζί:

  • Κεντρική μονάδα ψύξης – θέρμανσης για όλο το κτήριο όπως αρμόζει σε σύγχρονες μονάδες υγείας του 21ου αιώνα η οποία είναι και πιο οικονομική και οικολογική και εφαρμόζει σε όλους τους χώρους του κέντρου υγείας για να σταματήσει η καταπόνηση των εργαζομένων και η επιβάρυνση της υγείας των ασθενών.
  • Την πλήρη και επαρκή χρηματοδότηση του Κέντρου Υγείας από τον κρατικό προϋπολογισμό για άμεση κάλυψη όλων των ελλείψεωνσε αριθμό και ειδικότητες γιατρών, νοσηλευτικού και Παραϊατρικού προσωπικού και μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων με οποιαδήποτε σχέση εργασίας χωρίς προϋποθέσεις για να παρέχει δωρεάν υπηρεσίες υψηλού επιπέδου στις λαϊκές οικογένειες.

 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                           Η Γ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

 

 

 

 

ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΜΙΧΑΗΛ                                             ΤΣΟΛΑΚΗ ΚΥΡΙΑΚΟΥΛΑ