ΟΔΟΣ ΣΑΓΓΑΡΙΟΥ/ ΜΙΑ ΓΕΙΤΟΝΙΑ ΤΗΣ ΞΑΝΘΗΣ,  ΣΑΝ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ,  ΠΟΥ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΎΝ ΝΑ ΠΑΙΞΟΥΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ

Οδός Σαγγαρίου, ένας δρόμος στα εργατικά της Ξάνθης,  απέναντι από το γήπεδο της Αντισφαίρισης,  που κάποτε στο μικρό πάρκο στην συμβολή της Σαγγαρίου με την Θ. Δούκα και το μικρή πανέμορφη πλατεία  στα δεξιά όπως πάει κάποιος στο οικιστικό συγκρότημα του Σίσκου, σε αυτούς τους δύο χώρους, γινόταν «παιδοσύναξη» όπου τα παιδιά της γειτονιάς, είχαν στην διάθεση τους άπλετο χώρο να παίξουν, να γίνουν κοινωνικά, να τρέξουν, να φωνάξουν.

Εδώ και δύο χρόνια, ήρθε ο μαρασμός. Η σημερινή δημοτική αρχή, «πληρώνοντας» τις αμαρτίες του Υπουργείου, της παλιάς δημοτικής αρχής,  την δική της αναποφασιστικότητα και αναβλητικότητα,  άφησε τα παιδιά χωρίς παιγνίδι, αφού το πάρκο έκλεισε, και πάνω στην μικρή την πλατεία «ξεφύτρωσε» στην κυριολεξία ένα κυκλικό κατασκεύασμα, όμορφο, ομολογουμένως, δένει με το περιβάλλον,  αλλά εμποδίζει να παίξουν τα παιδιά.

Οι γειτονιά γκρινιάζει όταν πάει η μπάλα στις αυλές των σπιτιών τους. Το γκαζόν απότιστο, και φυσικά το παιγνίδι των παιδιών αναβάλλεται. Γκρινιάζουν οι μαμάδες γιατί τα παιδιά τους δεν έχουν που να παίξουν. Μάλιστα, έφτασαν στο σημείο το κυκλικό κατασκεύασμα που παλιότερα είχε σιντριβάνι, για κάποιον ανεξήγητο λόγο η παλιά δημοτική αρχή το σκέπασε, τώρα εμποδίζει. Ο φωτισμός είναι χαμηλός και τα δενδράκια απότιστα,  αρνούνται να μεγαλώσουν για να δώσουν σκιά στην πλατεία της γειτονιάς και αργά το βράδυ, λόγω του σκότους , όπως λέει η γειτονιά, μαζεύονται εκεί κλεφτρόνια και ναρκομανείς.

Εν ολίγοις, την μέρα παιδότοπος και το βράδυ χώρος συνάθροισης εγκληματιών.

Κλήθηκε από τους κατοίκους που μένουν γύρω από την πλατεία,  ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Θωμάς Ηλιάδης. Είναι προς τιμή του που ανταποκρίθηκε αμέσως.

Το αίτημα να γκρεμιστεί το πανέμορφο κατά τα άλλα κατασκεύασμα, αλλά επικίνδυνο για τα παιδιά,  μιας και δεν έχουν που αλλού να παίξουν, απορρίφτηκε εξ αρχής και ίσως να ήταν το σωστό. Αν αναλογιστεί κανείς τι έχει σαν προτεραιότητα.  Να παίζουν τα παιδιά ή να υπάρχουν όμορφες κτισμένες κατασκευές.

Ο Αντιδήμαρχος ήταν αρνητικός στο να γκρεμιστεί αυτό το όμορφο κατασκεύασμα, έκανε φιλότιμες προσπάθειες να πείσει τους γείτονες, μέχρι και την μελέτη επικαλέστηκε που θα χρειαστεί δύο χρόνια για να εγκριθεί το έργο, προκειμένου να αποφύγει την γκρίνια και τα παράπονα των δημοτών οι οποίοι  μάλιστα,  προσπάθησαν να τον δελεάσουν λέγοντας του πώς αν καθαρίσει και μεγαλώσει τον χώρο παιγνιδιού στην μικρή πλατεία θα τον ψήφιζε όλη η γειτονιά.

Ο Θ. Ηλιάδης δεν «μάσησε» λέγοντας «τι να τους κάνω εγώ τους ψήφους,  έχω τους δικούς μου άρα…».

Στην κατακλείδα, το κατασκεύασμα δεν θα γκρεμιστεί, αλλά θα βάλλει κάποια λουλούδια γύρω γύρω – κανείς δεν ξέρει πότε –  για να μην ανεβαίνουν τα παιδιά επάνω στην κατασκευή με κίνδυνο  τραυματιστού, υποσχέθηκε να βάλλει λίγο ποιο μεγάλες λάμπες αν και εξέφρασε τις αντιρρήσεις του λέγοντας ότι στις ευρωπαϊκές πλατείες – τρομάρα μας- οι φωτισμοί είναι χαμηλοί και όσο για το πότισμα του γκαζόν και των δένδρων που κάνουν φιλότιμες προσπάθειες να κρατηθούν στην ζωή,  είπε ότι χρειάζεται από έναν υπάλληλο για κάθε πάρκο και πλατεία που θα φροντίζει το πράσινο.

ΣΤΗΝ ΟΥΣΙΑ τα παιδιά, σε όλες τις  γειτονιές της Ξάνθης, δεν έχουν που να παίξουν.

Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ… είναι η δημοτική αρχή.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ. Χαμηλός ο φωτισμός στην πλατεία, μικρός ο χώρος για να παίξουν τα παιδιά και φυσικά ούτε λόγος για να περιποιηθεί το πράσινο λόγω έλλειψης εργατών.

ΓΙΑΤΙ ΗΡΘΕ Ο ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ ΣΤΗΝ ΓΕΙΤΟΝΙΑ; Ήρθε για να πει ότι ΘΑ… γίνουν κάποιες παρεμβάσεις, ΘΑ… βρεθεί χώρος για να παίζουν τα παιδιά κ.τ.λ. κ.τ.λ.

ΤΕΛΟΣ,  ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ,  ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΠΟΥ ΝΑ ΠΑΙΞΟΥΝ ΚΑΙ ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΠΙΚΡΗ ΑΛΗΘΕΙΑ. ΠΟΙΟΣ ΦΤΑΕΙ; ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΣΥΜΜΑΣΙΑ. ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΠΟΥ ΝΑ ΠΑΙΞΟΥΝ.

ΠΟΙΟΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΟΙΜΗΘΕΙ ΥΣΗΧΟΣ ΤΟ ΒΡΑΔΥ, 

ΟΤΑΝ ΞΕΡΕΙ ΟΤΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΗΣ ΞΑΝΘΗΣ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΠΟΥ ΝΑ ΠΑΙΞΟΥΝ;