Στην Ξάνθη τα περισσότερα καταστήματα ήταν κλειστά την περασμένη Κυριακή και οι Ξανθιώτες επαγγελματίες προτίμησαν το σπίτι και την οικογενειακή θαλπωρή από το να γίνουν συνένοχοι σε ένα έγκλημα εναντίων τους.

Γράφει ο Αλέξανδρος Παυλικιάνος

Αυτό που συμβαίνει στην χώρα μας σχετικά με το άνοιγμα των μαγαζιών τις Κυριακές, δεν συμβαίνει ούτε στα ποιο ολοκληρωτικά καθεστώτα με την κυβέρνηση να προσπαθεί να οδηγήσει την αγορά εκεί που θέλει η ίδια. Η κυβέρνηση μπήκε σε ένα περίεργο “τρυπάκι” με το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές, ξεχνώντας ότι αυτοί που παίζουν τα λεφτά τους και την περιουσία τους είναι οι μικρομεσαίοι. Είναι αυτοί που τόσα χρόνια στήριξαν την Χώρα και τώρα ξαφνικά, γίνεται προσπάθεια να καθορίσουν οι πολιτικοί, πολύ περισσότερο αυτοί  που  δεν έβγαλαν ούτε μία δραχμή δουλεύοντας, πώς, πότε και αν ο μικρομεσαίος επιχειρηματίας, θα λειτουργήσει την επιχείρηση του, χωρίς η ίδια η κυβέρνηση να θέλει να αντιληφθεί ή το αντιλήφθηκε – τα συμφέροντα είναι πολύ μεγάλα- ότι με αυτόν τον τρόπο ενισχύει υπέρμετρα τα πολυκαταστήματα.

Θα ήταν αφελής κάποιος να σκεφτεί ότι ο Υπουργός, οι σύμβουλοι του και τα τσανάκια που τον περιτριγυρίζουν, ότι οι μικρομεσαίοι καταστηματάρχες δεν θέλουν να βγάλει λεφτά η επιχείρηση τους.

Άρα οι αντιδράσεις των επαγγελματιών δεν έχουν να κάνουν με το γεγονός ότι δεν θέλουν να κινήσουν τα καταστήματα τους και ότι όταν ο κόπος τους αμείβεται δεν έχουν πρόβλημα όχι μόνο τις Κυριακές να δουλεύουν αλλά και όλα τα 24ωρα του χρόνου.

Τους μικρομεσαίους επαγγελματίες τους πειράζει και για αυτό αντιδρούν, ο “ξετσίπωτος” τρόπος που η κυβέρνηση στηρίζει τις αλυσίδες καταστημάτων.

Μάλιστα έβαλαν και τα φερέφωνα τους, τα τηλεοπτικά πλυντήρια συνειδήσεων των 8, να βάζουν πολίτες, ελάχιστους βέβαια και αυτοί βγαίνουν με πολύ ψάξιμο και είμαστε βέβαιοι ότι ο ρεπόρτερ “φτύνει αίμα” εκείνη την ώρα για να βρει πολίτη που να λέει ότι θέλει τα καταστήματα ανοιχτά τις Κυριακές-κάτι γνωρίζουμε από ρεπορτάζ- γιατί είναι βέβαιο ότι αυτοί που βγαίνουν στα κανάλια και στηρίζουν την πολιτική επιλογή της κυβέρνησης ή άνεργοι είναι ή κάποιος δικός τους εργάζεται σε αλυσίδα πολυκαταστημάτων με σπαστό ωράριο, με επιπλέον απλήρωτες ώρες και συνθήκες γαλέρας…άρα θεωρείτε παράλογο πολίτης αυτής της χώρας να συμφωνεί με τον τρόπο που η πολιτεία επιβάλλει το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές.

Όταν η κυβέρνηση βρει τρόπο να έχουν οι πολίτες της λεφτά πληρώνοντας λιγότερη εφορία και έχοντας λιγότερες περικοπές στους μισθούς και τις συντάξεις, τότε ας κάνει παρέμβαση και να τους πει που, πότε και πώς θα “χαλάσουν” τα λεφτά τους και κυρίως ποιες ημέρες της εβδομάδος. Μέχρι τότε καλλίτερα να κάτσει στο σπίτι της μήπως μπορέσουν από μόνοι τους οι πολίτες να αυτορυθμιστούν και ζήσουν χωρίς την δική της θηλιά στο λαιμό τους.