Παραδοσιακό Λαϊκό Γλέντι στο Κουτσό Ξάνθης. Ποιος θα στηρίξει τα όνειρα των νέων ανθρώπων;

 

Γράφει ο Αλέξανδρος Παυλικιάνος

Το βράδυ του Σαββάτου αυτό που καταγράφηκε στο χωριό Κουτσό Ξάνθης, με ευκαιρία την διοργάνωση ενός Παραδοσιακού Λαϊκού Γλεντιού, δεν είναι απλά η προσπάθεια  ενός πολιτιστικού συλλόγου να δείξει στην κοινωνία ότι είναι δεμένος με τις παραδόσεις αποτυπωμένες στον χορό του και στην εθελοντική στήριξη όλης της προσπάθειας αναβίωσης της παράδοσης.

Αυτό που συντελέστηκε στο χωριό Κουτσό, είναι μία σειρά παρεμβάσεων του πολιτιστικού συλλόγου στην κοινωνία της Ξάνθης, όπου έξω από την τυπική του παρουσία στα πολιτιστικά δρώμενα, απέδειξε πώς μία χούφτα χωριανοί, μπορούν να ενώσουν σχεδόν όλη την Ξάνθη.

Ήταν πολύς ο κόσμος που δημιούργησε το αδιαχώρητο στο χωριό, όπου χόρεψε, διασκέδασε, δέθηκε με την παράδοση, έγινε ένα με την ιστορία των προγόνων του, τίμησε και τιμήθηκε από τους καλεσμένους.

Η συμμετοχή των νέων μελλών του πολιτιστικού συλλόγου του Κουτσού Ξάνθης, έδωσε το παρών και η προσπάθεια του χοροδιδασκάλου Χαράλαμπου Λαγανά, απέδωσε καρπούς, αφού, όπως λένε οι χωριανοί, εδώ και δύο χρόνια που ανέλαβε το χορευτικό κομμάτι του συλλόγου, τα παιδιά όχι μόνο «πετάνε», αλλά έμαθαν να δουλεύουν σαν ομάδα, να αποδίδουν ως ομάδα και η θέληση τους αποτυπωμένη στην προσπάθεια να στηρίξουν τις ρίζες τους και τα όνειρά τους για ένα καλλίτερο χωριό, καλλίτερο νομό, καλλίτερη Ελλάδα. Φυσικά, το ερώτημα που πλανήθηκε πάνω από το γλέντι, πάνω από το κέφι αμείλικτο. Ποιος από την πολιτεία θα στηρίξει την προσπάθεια, την θέληση των νέων ανθρώπων να μείνουν στον τόπο τους, να δημιουργήσουν και να ονειρευτούν;

Είναι καιρός, η πολιτεία να στηρίξει αυτές τις προσπάθειες των νέων ανθρώπων να ονειρευτούν και να δημιουργήσουν, αντί να στέκετε με απάθεια απέναντι τους και να προβάλλει την οποιαδήποτε δικαιολογία για να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα τους, την ανικανότητα τους και την έλλειψη ιδανικών και πιστεύω.

Οι πολιτικοί του τόπου μας, ας πάρουν μαθήματα ήθους, αξιοπρέπειας και δημιουργικότητας από τους νέους ανθρώπους όπως το Κουτσό και του κάθε Κουτσό, σε κάθε γωνιά της Ελλάδος.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Το Σάββατο βράδυ, στις 15 Ιουλίου, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κουτσού Ξάνθης, οργάνωσε ένα Παραδοσιακό Λαϊκό Γλέντι στην πλατεία του χωριού όπου η καταπληκτική μουσική ομάδα της «Μπάντα Τέτοια» χόρεψε με την μουσική και τα τραγούδια της το πολυπληθέστατο κοινό.

Αρωγοί σε αυτήν την προσπάθεια οι πολιτιστικοί σύλλογοι Πέρνης και Μαγγάνων.

Παρούσα η δημοτική αρχή με τον Δήμαρχο Αβδήρων Γιώργο Τσιτιρίδη, ο οποίος με απόφαση του Πολιτιστικού Συλλόγου Κουτσού «Ο Άγιος Γεώργιος» βράβευσε την οικογένεια Πέτσα για τις επενδύσεις της στην περιοχή και την στήριξη της δίνοντας μεροκάματο και δουλειά στους αγρότες.

Παρόντας επίσης ο επικεφαλής της Μείζονος Αντιπολίτευσης Β. Τσολακίδης και ο πρόεδρος μαζί με τον γραμματέα της ΝΟΔΕ Ξάνθης Μ. Πατεράκης και Ν. Κετύπης και φυσικά πλήθος κόσμου από τα γύρω χωριά και την Ξάνθη.

Με τάξη και νοικοκυριό εξυπηρετήθηκαν οι επισκέπτες.

Το μόνο μελανό σημείο σε όλη την πανέμορφη βραδιά, το μακρύ χέρι του κράτους, η Δ.Ο.Υ. Ξάνθης, η οποία πλέον, απαιτεί «κεφαλικό φόρο» από τους πολιτιστικούς συλλόγους και όπως είναι φυσικό, μεταξύ αυτών και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Κουτσού ο «Άγιος Γεώργιος».

Το γλέντι με την συνδρομή του μουσικού σχήματος «Μπάντα Τέτοια» κράτησε στην πλατεία του χωριού μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.