ΤΟΥΡΚΙΚΑ ΜΜΕ ΚΑΝΟΥΝ ΛΟΓΟ ΓΙΑ «ΑΠΟΒΑΣΗ»

Λίγες ώρες μετά τις απειλές του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου πως η Αγκυρα θα προχωρήσει σε αντίποινα για το θέμα της κυπριακής ΑΟΖ, η Τουρκία αποφάσισε να στείλει το Barbaros στον κόλπο της Μόρφου.

Σύμφωνα με τον «Φιλελεύθερο», το ερευνητικό σεισμογραφικό πλοίο ξεκίνησε από το λιμάνι της Σινίφκης, ελάχιστες ώρες μετά τις δηλώσεις του Τούρκου αξιωματούχου και βρίσκεται σε πορεία για τον κόλπο Μόρφου, προκειμένου να προχωρήσει σε έρευνες ως αντίδραση στην γεώτρηση στο οικόπεδο 11 της Κυπριακής ΑΟΖ.

Μάλιστα, όπως αναφέρει η τουρκική εφημερίδα Haber7, αυτό που ώθησε την Τουρκία σε αντιδράσεις είναι «η πρωτοβουλία της Νότιας Κύπρου να συνεχίσει τις γεωτρήσεις στην ανατολική Μεσόγειο».

Η εφημερίδα Milliyet κάνει λόγο για «απόβαση στη Μόρφου» (Güzelyurt είναι η ονομασία της στα τουρκικά και σημαίνει «όμορφη μογγολική σκηνή»), παραθέτοντας μάλιστα τη φράση του γαμπρού του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος είπε ότι η Τουρκία «δεν είναι μπανανία».

Ο Τούρκος υπουργός Eνέργειας Μπεράτ Αλμπαϊράκ είχε δηλώσει τις προηγούμενες μέρες ότι η επομένη αποστολή του Barbaros είναι η Μόρφου και επικαλέστηκε τα εγγυητικά δικαιώματα της Τουρκίας.

«Στην Αμμόχωστο έχουμε ολοκληρώσει τις έρευνες. Μακάρι το επόμενο βήμα μας να είναι η Μόρφου. Η περιοχή της Μόρφου για εμάς είναι σημαντική. Εμείς το επόμενό μας βήμα θα το κάνουμε στη Μόρφου», δήλωσε.

Το τουρκικό Γενικό Επιτελείο Ενόπλων Δυνάμεων, δίνοντας συνέχεια στις προειδοποιήσεις Μεβλούτ Τσαβούσογλου, προχώρησε σε ανακοίνωση για αποστολή φρεγάδας στην περιοχή των ενεργειακών ερευνών. Συγκεκριμένα, η φρεγάδα Γκιοκτσέαντα θα πλεύσει στην περιοχή των ερευνών και θα παρακολουθεί στενά τις δραστηρότητες του γεωτρύπανου «Γουέστ Καπέλα», που διεξάγει γεώτρηση στο οικόπεδο 11.

Δύο τουρκικά πλοία και ένα υποβρύχιο ανοιχτά της Κύπρου
Δύο πλοία και ένα υποβρύχιο του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού εστάλησαν να παρακολουθήσουν τη δραστηριότητα ενός γαλλικού πλωτού γεωτρύπανου στα ανοικτά της Κύπρου, στην ανατολική Μεσόγειο, ανακοίνωσε το τουρκικό γενικό επιτελείο, μια εξέλιξη που είναι πιθανό να σημάνει την κλιμάκωση της έντασης μεταξύ των δύο πλευρών μετά την κατάρρευση των διαπραγματεύσεων για την επίλυση του Κυπριακού την περασμένη εβδομάδα, μεταδίδει το Reuters.

Οι έρευνες και οι ενδεχόμενες γεωτρήσεις – συμβατική υποχρέωση της γαλλικής Total και της ιταλικής Eni βάσει της συμφωνίας που έχουν υπογράψει με τη Λευκωσία – θα γίνουν από το πλωτό γεωτρύπανο West Capella, το οποίο έλαβε θέση χθες Τετάρτη για την έναρξη ερευνών για τον εντοπισμό κοιτασμάτων φυσικού αερίου ανοικτά της Κύπρου.

Χριστοδουλίδης: Ψυχραιμία, δεν υπάρχει καμία πολεμική ατμόσφαιρα στην ανατολική Μεσόγειο

«Ψυχραιμία, λίγα λόγια – δεν πρέπει να εμπλακούμε σε ένα επικοινωνιακό παιχνίδι που προσπαθεί να στήσει η Τουρκία», συνέστησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης. Μιλώντας στο ραδιόφωνο του Σκάι σημείωσε πως «δεν υπάρχει καμία πολεμική ατμόσφαιρα στην ανατολική Μεσόγειο, και αυτοί που τα διαδίδουν αυτά, ίσως έχουν στόχο να πλήξουν τα συμφέροντα και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας ή άλλους ζωτικούς τομείς της κυπριακής οικονομίας» είπε ο κ. Χριστοδουλίδης.

Απηύθυνε έκκληση για υπευθυνότητα σημειώνοντας πως «όλοι θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί, ποια εικόνα δίνεται σε επικοινωνιακό επίπεδο. Κάποιες αναφορές και ανταποκρίσεις δίνουν λανθασμένη εικόνα και εξυπηρετούν τους σχεδιασμούς της Τουρκίας. Όλοι θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί».

Συμπλήρωσε επίσης πως «η επόμενη φορά που θα πρέπει να ασχοληθούμε όλοι με αυτό το θέμα πρέπει να είναι όταν θα έχουμε αποτελέσματα από τις έρευνες». Ξεκαθάρισε πως «οι ενεργειακοί σχεδιασμοί της Κυπριακής Δημοκρατίας συνεχίζονται κανονικά». Τόνισε πως «θα πράττουμε περισσότερα και θα μιλάμε λιγότερο, καθώς μέσα από αυτή την προσέγγιση εξυπηρετούνται καλύτερα τα συμφέροντα της Κυπριακής Δημοκρατίας». Εξάλλου, κατέληξε, για τα οικονομικά αποτελέσματα θα περάσει μεγάλος χρόνος καθώς τώρα «βρισκόμαστε στην αρχή των ερευνών».

Οι απειλές Τσαβούσογλου
Η Τουρκία θα λάβει μέτρα μετά την έναρξη ερευνητικών γεωτρήσεων για υδρογονάνθρακες στην Κύπρο από την ελληνοκυπριακή πλευρά, προειδοποίησε σήμερα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Πρόσθεσε παράλληλα ότι οι Τουρκοκύπριοι έχουν δικαίωμα σε αυτά τα κοιτάσματα.

Ο Τσαβούσογλου εξήγησε πως τα υπουργεία Ενέργειας και Εξωτερικών της Τουρκίας συνεργάζονται για να καταρτίσουν ένα σχέδιο με τα μέτρα που θα ληφθούν σε απάντηση στις «μονομερείς», όπως τις χαρακτήρισε, ενέργειες της ελληνικής πλευράς.
Ο Τούρκος υπουργός πρόσθεσε ότι η αποστολή ενός πλοίου γεωτρήσεων δείχνει την «ανειλικρίνεια» της ελληνικής πλευράς στις συνομιλίες για την επίλυση του Κυπριακού.

Τσίπρας: Να μη γαβγίζει η Τουρκία
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έστειλε αυστηρό μήνυμα στην Τουρκία αναφορικά με την κυπριακή ΑΟΖ.

Μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς και με αφορμή τις τουρκικές απειλές για τις γεωτρήσεις της Λευκωσίας στην κυπριακή ΑΟΖ, ο κ. Τσίπρας είπε χαρακτηριστικά: «Αποτελεσματικός σκύλος δεν είναι αυτός που γαβγίζει».

«Η φιλία και η σταθερότητα χρειάζεται όλες οι χώρες -και είναι απαραίτητη προϋπόθεση- να σεβόμαστε το διεθνές δίκαιο και όλα τα δικαιώματα που απορρέουν από αυτό. Θεωρώ ότι οι τελευταίες εξελίξεις σε σχέση με το Κυπριακό δεν μας κάνουν ιδιαίτερα ευτυχείς, αλλά αποδεικνύουν ότι έχουμε έναν γείτονα που πολλές φορές αρέσκεται να μη σέβεται την ουσιώδη προϋπόθεση για ειρήνη, σταθερότητα, συνεργασία.
Το διεθνές δίκαιο και τα δικαιώματα που απορρέουν από αυτό. Παραμένουμε στην προσπάθεια τις διαφορές να τις λύνουμε άμεσα από τον διάλογο, αλλά και αποφασιστικά προκειμένου να υπερασπίσουμε τα δικαιώματά μας. Οι τελευταίες εξελίξεις αποδεικνύουν ότι όποιος έχει σχέσεις στρατηγικής δημιουργεί ερείσματα, δεν αλλάζει θέσεις σαν τα πουκάμισα, διαπραγματεύεται αλλά ταυτόχρονα έχει καταφέρει να δημιουργεί ερείσματα και δυνατότητες να πετυχαίνει. Μπορεί να μην πετύχαμε τη λύση του Κυπριακού τώρα, αλλά θα παραμείνουμε στην επιδίωξη να επανέλθουμε στο τραπέζι του διαλόγου.
Στην εξωτερική πολιτική αποτελεσματικότερος σκύλος δεν είναι αυτός που γαβγίζει. Αποτελεσματικός φύλακας είναι αυτός που δεν γαβγίζει. Εμείς δεν βγάζουμε μεγάλες κορόνες. Δεν γαβγίζουμε πολύ. Ας κρατήσουν και αυτή τη ρήση και οι γείτονές μας. Οταν φωνάζεις πολύ και δημιουργείς φασαρία, δεν κάνεις καλό ούτε στα σχέδιά σου, ούτε μπορείς να πετύχεις πολλά πράγματα.
Η Ελλάδα ήταν και θα παραμείνει βασικός πυλώνας στην περιοχή». 

Πηγή: Τα αντίποινα της Αγκυρας για την ΑΟΖ -Εστειλαν το Barbaros στη Μόρφου | iefimerida.gr