Τι προστάζει η εποχή; Τι να μαγειρέψω που να είναι εύκολο, δροσερό, επίκαιρο; Αν έχετε τέτοιου είδους απορίες, αν το πρωί που ξυπνάτε σας απασχολεί τι να μαγειρέψετε που να μη σας κάνει να σκεφτείτε «πάλι τα ίδια και τα ίδια» σας προτείνουμε μερικές συνταγές της εποχής, που θα αλλάξουν λίγο τη μαγειρική σας πραγματικότητα χωρίς να σας υποχρεώσουν να μείνετε με τις ώρες στην κουζίνα ετοιμάζοντας χρονοβόρα και κουραστικά φαγητά. Το καλοκαίρι θέλει χρώμα κι ελαφράδα, θέλει δροσιά και παγωμένες σούπες, αλλά και γρήγορες τάρτες ή σαν τάρτες, αποδεκτές από όλους ή σχεδόν όλους… και για να μην ξεχνιόμαστε: Περί ορέξεως… Κολοκυθόπιτα!
Υλικά
9 αβγά
1 πρέζα αλάτι
150 γρ αλεύρι
1 φακελάκι ξερή μαγιά
4 κ. σ. σπορέλαιο (κατά προτίμηση σησαμέλαιο)
50 ml κρέμα γάλακτος ή γιαούρτι
100 γρ φρέσκο ανθότυρο ή κατίκι Δομοκού
1 κ. σ. άνηθο, ψιλοκομμένο
1 κ. σ. δυόσμο ψιλοκομμένο
2 κ. σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
2 κ. σ. βασιλικό, ψιλοκομμένο
200 γρ κολοκυθάκια, τριμμένα στον τρίφτη του τυριού και καλά στραγγισμένα με τα χέρια μας
1 μάτσο κρεμμυδάκια, μαζί με τα πράσινα φύλλα τους, πολύ ψιλοκομμένα
10 γρ  βούτυρο
αλάτι και πιπέρι

Παρασκευή

Χτυπάμε με το σύρμα τα αβγά σε ένα μπολ, μαζί με μια πρέζα αλάτι, προσθέτουμε το αλεύρι, τη μαγιά και το σπορέλαιο και τα ανακατεύουμε καλά. Θρυμματίζουμε το ανθότυρο με ένα πιρούνι και το ανακατεύουμε με το γιαούρτι ή την κρέμα γάλακτος και τα ψιλοκομμένα μυριστικά. Ανακατεύουμε καλά με το σύρμα τα δύο μείγματα και προσθέτουμε τα κρεμμυδάκια και τα κολοκυθάκια. Αλατοπιπερώνουμε. Βουτυρώνουμε μια ταρτιέρα ή μια φόρμα του κέικ, με αποσπώμενα τοιχώματα και ρίχνουμε το μείγμα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο, στους 150-160ο C, φούρνο, για 30 περίπου λεπτά, ελέγχοντας συχνά γιατί από φούρνο σε φούρνο ο χρόνος μπορεί να διαφέρει.

Θ.Τ.