Η… δίψα συνεχίζεται στα Άβδηρα. Η δημοτική αρχή τιμωρεί τους κατοίκους της παραλιακής ζώνης λόγω… ανεπάρκειας

Ο ΔΗΜΟΣ ΑΒΔΗΡΩΝ ΞΕΧΑΣΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΙΜΙΑ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΠΟΥ ΛΕΕΙ: “ΠΡΙΝ ΠΕΙΝΑΣΕΙΣ ΜΑΓΕΙΡΕΥΕΙΣ”

Μετά την ανάρτηση του θέματος σχετικά με την «δίψα» –έλλειψη πόσιμου νερού- που υπάρχει στην παραλιακή ζώνη, ένα θέμα που ξεσήκωσε την συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αβδήρων με την τότε απόφαση της δημοτικής αρχής να αυξήσει το τιμολόγιο της ΔΕΥΑ για να… κάνουν οικονομία νερού οι κάτοικοι και που κατέπεσε από την απόφαση της Διευρυμένης Περιφέρειας, ο πρώην Δήμαρχος Αβδήρων Β. Τσολακίδης επικοινώνησε μαζί μας και ανέφερε ότι «όλα αυτά που συμβαίνουν σήμερα στην παραλία του δήμου Αβδήρων, τους τα είχε πει και μάλιστα πρότεινε η παράταξη του  μία πολύ σωστή και οικονομικότατη λύση… «αλλά δεν ακούνε στον δήμο Αβδήρων».

Θυμούνται όλοι την θυελλώδη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Αβδήρων πριν από μερικούς μήνες, με την περίεργη εμμονή του προέδρου της ΔΕΥΑΑ κ. Χατζόπουλου να ανεβάσει το τιμολόγιο στο νερό των κατοίκων της παραλιακής ζώνης, να απαγορέψει το πότισμα των αυλών και των κήπων που διέθεταν, προκειμένου να επιτευχθεί κατά την περίοδο του καλοκαιριού οικονομία στο νερό. Πράγματα και προτάσεις που ξέφευγαν από την σφαίρα της πραγματικότητας, κάτι που αποδείχτηκε από την απόφαση της διευρυμένης περιφέρειας η οποία και απέρριψε την πρόταση του προέδρου της ΔΕΥΑΑ για αύξηση του τιμολογίου στους κατοίκους της παραλιακής ζώνης.

Από τότε βέβαια, η δημοτική αρχή, ενώ γνώριζε ότι το πρόβλημα θα το αντιμετωπίσει ο δήμος τους καλοκαιρινούς μήνες, άφησε τα πράγματα να κυλίσουν χωρίς, εκ του αποτελέσματος, να πράξει τίποτε, με αποτέλεσμα σήμερα να δεχτούμε δεκάδες τηλεφωνήματα διαμαρτυρίας για έλλειψη νερού στους επισκέπτες της παραλιακής ζώνης και φυσικά ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΑ κ. Χατζόπουλος να μην σηκώνει το τηλέφωνο του να ενημερώσει τους κατοίκους.

Στην συνέχεια συνομιλήσαμε με τον πρώην πρόεδρο της ΔΕΥΑΑ Γ. Σίσκο, ο οποίος, όπως ανέφερε επί προεδρίας του ποτέ δεν υπήρξε πρόβλημα στην παραλία αλλά και σε κανέναν οικισμό του δήμου. Ο λόγος είναι όπως σημείωσε ότι «μας απασχόλησε έντονα από την πρώτη στιγμή της ανάληψης της διοίκησης της προεδρίας. Εμείς το πρόβλημα το είχαμε λύσει με τον εξής απλούστατο και μη κοστοβόρο τρόπο. Είχαμε εφαρμόσει ένα σύστημα τηλεειδοποίησησς στις δεξαμενές  που ερχόταν σε μήνυμα στο κινητό τηλέφωνο στον υπεύθυνο ηλεκτρολόγο και τον πρόεδρο της ΔΕΥΑΑ καθώς και στο τεχνικό τμήμα κάθε μεταβολή που αφορούσε τις δεξαμενές όπως βλάβη ή πλήρωση της με νερό. Μόλις η αντλία γέμιζε τις δεξαμενές με τηλεχειρισμό σταματούσαμε την λειτουργία της αντλίας με αποτέλεσμα να μεγαλώσουμε το όριο ζωής της και για να μην χρειάζονται πρόσθετα κοστολόγια για την συντήρηση τους. Όμως, επειδή ο ηλεκτρολόγος δεν ήταν από την περιοχή του δήμου Αβδήρων και άρα όχι ψηφοφόρος τους, μόλις ανέλαβε η διοίκηση Τσιτιρίδη, τον έπαυσε  και κατήργησε το σύστημα με αποτέλεσμα οι αντλίες νερού να λειτουργούν 24 ώρες το 24ωρο και το νερό να χάνεται άσκοπα και φυσικά το ρεύμα προς την ΔΕΗ να αυξάνεται από την υπολειτουργία των αντλιών και όλα αυτά για να κάνει μία ρουσφετολογική πρόσληψη ηλεκτρολόγου από τον δήμο Αβδήρων».

Ο κ. Σίσκος ακολούθως αναφέρθηκε στην θυελλώδη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου όπου ήταν παρόντες και οι κάτοικοι της παραλιακής ζώνης με την παράλογη πρόταση του προέδρου για την αύξηση της τιμής του νερού στους κατοίκους.

Τέλος ο κ. Σίσκος, έκανε αναφορά στην πρόταση που κατέθεσε  στην δημοτική αρχή πριν από μερικούς μήνες που αν τότε είχε υιοθετηθεί σήμερα δεν θα υπήρχε το παραμικρό πρόβλημα και δεν θα διψούσε η παραλία. Η πρόταση αυτή, σημειώνει ο κ. Σίσκος,   θα διασφάλιζε την επάρκεια του νερού τους καλοκαιρινούς μήνες στην παραλία και το κόστος της θα ήταν ελάχιστο μπροστά στα οφέλη που θα προέκυπταν για τον δήμο Αβδήρων από τους καταναλωτές οι οποίοι θα πλήρωναν το νερό.  «Αλλά δεν εισακούστηκε».

Ποιο συγκεκριμένα ο κ. Σίσκος ανέφερε: «Προτείναμε την κατασκευή μίας δεξαμενής ΠΡΟΚΑΤ 600Μ3, όπου και θα κάλυπτε επαρκέστατα τις ανάγκες της παραλίας. Το κόστος αυτό δεν θα ξεπερνούσε τις πενήντα χιλιάδες ευρώ και αν στην ανάγκη δεν επαρκούσε θα μπορούσε να γίνει μία γεώτρηση. Θα γινόταν απόσβεση στον πρώτο χρονικό διάστημα λειτουργίας της. Δυστυχώς όμως, απ ότι φαίνεται, η δημοτική αρχή στο θέμα της διαχείρισης του πόσιμου νερού έχει χάσει την… «μπάλα».

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΘΥΕΛΩΔΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΑΒΔΗΡΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΤΙΜΗΣ ΤΟΥ ΤΙΜΟΛΟΓΙΟΥ ΣΤΟΥς ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΛΙΑΚΗΣ ΖΩΝΗΣ – ΟΡΙΣΤΙΚΗ ΡΙΞΗ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΔΗΜΟΥ ΑΒΔΗΡΩΝ