Πολεμικό κλίμα στο Αμβούργο για δεύτερη μέρα. Όπως μπορούμε να δούμε στα βίντεο και στα φωτορεπορτάζ οι συγκρούσεις των δυνάμεων της αστυνομίας με την πιο σκληρή ομάδα των διαδηλωτών, το «black block» είναι σε εξέλιξη.

Οι κουκουλοφόροι σπάνε ό,τι βρίσκουν, καίνε αυτοκίνητα, πετάνε πέτρες στους αστυνομικούς και αυτοί απαντούν κυρίως με «κανόνια» νερού και σπρέι πιπεριού. Άγριο κυνηγητό σαν τη γάτα με το ποντίκι στους δρόμους της έρημης πόλης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στις ομάδες των κουκουλοφόρων συμμετέχουν και Έλληνες των Εξαρχείων.

Παρόν και το Δίκτυο των Εξαρχείων

Χθες σημειώθηκαν επεισόδια και συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών στη μεγάλη πορεία αναρχικών στην ψαραγορά (Fischmarkt) του Αμβούργου, σε μια πορεία που η επέλεξε να φέρει το όνομα «Welcome to Hell». Βέβαια και εκεί υπήρχαν εξαιρέσεις, όπως ο  Γερμανός Γιόαχιμ Ρολχόιζερ, από το Δίκτυο για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα των Εξαρχείων, που ήρθε εδώ «για να εκφράσει την ένστασή του κατά αυτής της συνάντησης κορυφής» όπως είπε στην DW. Επειδή τέτοιες συναντήσεις «δεν έχουν καμία σχέση με τη βελτίωση της πραγματικής ζωής των ανθρώπων της εργατικής τάξης».

Ενισχύσεις ζητά η αστυνομία του Αμβούργου

Η αστυνομία του Αμβούργου ζήτησε σήμερα ενισχύσεις για να αντιμετωπίσει τις πολυάριθμες διαδηλώσεις κατά της συνόδου κορυφής της G20.
«Το αίτημα για ενισχύσεις βρίσκεται σε εξέλιξη» ώστε να «ανακουφισθούν οι δυνάμεις που εμπλέκονται ήδη», δήλωσε εκπρόσωπος της αστυνομίας.

Μονάδες των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας του Βερολίνου και του κρατιδίου Σλέσβιχ-Χολστάιν, που συνορεύει με το Αμβούργο στη βόρεια Γερμανία, ανακοίνωσαν ότι ετοιμάζουν την αποστολή πολλών εκατοντάδων αστυνομικών.

Οι δυνάμεις της τάξης έχουν ήδη κινητοποιήσει περισσότερα από 20.000 άτομα για να διασφαλίσουν την ασφάλεια στο Αμβούργο.

Η αστυνομία λόγω των ταραχών συνιστά στους κατοίκους να μην χρησιμοποιούν το αυτοκίνητό τους στο κέντρο της πόλης.

Το Αμβούργο αυτές τις μέρες μοιάζει με πόλη βγαλμένη από οργουελικό εφιάλτη, όπως γράφει χαρακτηριστικά η DW. Ασφάλεια σε ύψιστο βαθμό, επιτήρηση που αγγίζει τα όρια της επιστημονικής φαντασίας. Σε όλη την πόλη κυκλοφορούν νυχθημερόν αυτοκινητοπομπές της αστυνομίας αλλά και του στρατού, τα μέσα μεταφοράς λειτουργούν με πολλά προβλήματα και καθυστερήσεις, τα αυτοκίνητα -που υπό κανονικές συνθήκες προκαλούν μεγάλα μποτιλιαρίσματα στο κέντρο του Αμβούργου- απουσιάζουν, τα ταξί έχουν σταματήσει από χθες να εξυπηρετούν πολίτες. Ενίοτε μόνο βλέπει κανείς μοναχικούς ποδηλάτες.

Ωστόσο, ακόμη και κάποιοι από τους αστυνομικούς που βρίσκονται αυτές τις μέρες στο Αμβούργο εκφράζουν την έκπληξή τους για την έκταση της κινητοποίησης. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε αστυνομικός από το Σλέσβιχ Χολστάιν στην DW τέτοιου είδους και μεγέθους αστυνομικές επιχειρήσεις είναι κάτι πρωτόγνωρο για την ήρεμη κατά τα λοιπά μεταπολεμική Γερμανία και πολλοί αστυνομικοί μπορεί να μην ξαναζήσουν κάτι παρόμοιο στην επαγγελματική τους ζωή.

Ακόμη όμως και στο πεδίο του «δρόμου» υπάρχουν διαφοροποιήσεις. Χθες σημειώθηκαν επεισόδια και συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών στη μεγάλη πορεία αναρχικών στην ψαραγορά (Fischmarkt) του Αμβούργου, σε μια πορεία που η επέλεξε να φέρει το όνομα «Welcome to Hell». Βέβαια και εκεί υπήρχαν εξαιρέσεις, όπως ο  Γερμανός Γιόαχιμ Ρολχόιζερ, από το Δίκτυο για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα των Εξαρχείων, που ήρθε εδώ «για να εκφράσει την ένστασή του κατά αυτής της συνάντησης κορυφής» όπως είπε στην DW. Επειδή τέτοιες συναντήσεις «δεν έχουν καμία σχέση με τη βελτίωση της πραγματικής ζωής των ανθρώπων της εργατικής τάξης».

Πηγή:  iefimerida.gr