Νέα πύρινα μέτωπα στην Κέρκυρα και στα Μέγαρα. Καμένα σπίτια σε Κάτω Κότρωνα, Παρασύρο, Σκουτάρι και Δροσοπηγή άφησε πίσω της η φωτιά που βρίσκεται σε ύφεση στη Μάνη ενώ υπό μερικό έλεγχο έχει τεθεί η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε το μεσημέρι σε δασική έκταση στην περιοχή Κομπωτή Ξηρομέρου, στην Αιτωλοακαρνανία.

Στο σημείο επιχειρούν 20 πυροσβέστες με 10 οχήματα και ένα πεζοπόρο τμήμα, ενώ ρίψεις νερού από αέρος πραγματοποιούν δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν απειλήθηκαν κατοικημένες περιοχές, εκτός από κάποιες αγροικίες και ποιμνιοστάσια, αλλά μετά την επέμβαση των πυροσβεστικών δυνάμενων, αποσοβήθηκε ο κίνδυνος.

Πάντως, στην περιοχή εξακολουθούν να επιχειρούν 20 πυροσβέστες με 10 οχήματα και ένα πεζοπόρο τμήμα, προκειμένου να θέσουν υπό πλήρη έλεγχο τη φωτιά και ταυτόχρονα να προλάβουν τυχόν αναζωπυρώσεις.

Πυρκαγιά στην περιοχή Πανόραμα Μεγάρων

Σε εξέλιξη βρίσκεται δασική πυρκαγιά, που εκδηλώθηκε πριν από λίγη ώρα, στην περιοχή Πανόραμα Μεγάρων, κοντά σε κατοικημένη περιοχή.

Στο σημείο επιχειρούν αυτή την ώρα 33 πυροσβέστες με 11 οχήματα, μια ομάδα πεζοπόρο τμήμα, 3 ελικόπτερα και 2 αεροσκάφη.

Κέρκυρα: Μεγάλη φωτιά στη νότια Κέρκυρα

Σε εξέλιξη βρίσκεται μεγάλη φωτιά που ξέσπασε πριν από λίγη ώρα σε δασική έκταση στη νότια Κέρκυρα κοντά στον Χαλικούνα.

Μεγάλη πυροσβεστική δύναμη έχει σπεύσει στην περιοχή ενώ οι δυνατοί άνεμοι που πνέουν αυτή τη στιγμή στην Κέρκυρα δυσχεραίνουν το έργο της κατάσβεσης.

Σε ύφεση οι πυρκαγιές σε ανατολική Μάνη

Καμένα σπίτια σε Κάτω Κότρωνα, Παρασύρο, Σκουτάρι και Δροσοπηγή έχει αφήσει πίσω της η φωτιά που είναι σε ύφεση στην ανατολική Μάνη, την ώρα που οι τοπικές αρχές επιρρίπτουν ευθύνες στην πυροσβεστική.

«Σε ύφεση είναι τα δύο πύρινα μέτωπα σε Κότρωνα και Σκουτάρι Λακωνίας», ανέφερε ο υποστράτηγος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, Βασίλης Ματθαιόπουλος, ο οποίος συντονίζει το έργο της κατάσβεσης, και προσέθεσε: «Προσπαθούμε να θέσουμε υπό πλήρη έλεγχο την φωτιά, που βρίσκεται σε δύσβατο σημείο, με τη βοήθεια υδροφόρων της τοπικής αυτοδιοίκησης, αλλά και εθελοντικών ομάδων, ενώ παράλληλα θέλουμε να προλάβουμε τυχόν αναζωπυρώσεις, λόγω των ανέμων που πνέουν στην περιοχή».

Δεν έχει υπάρξει επίσημη εντολή εκκένωσης οικισμών, ωστόσο αρκετοί κάτοικοι έχουν εγκαταλείψει οικειοθελώς τις εστίες τους, μιας και οι φλόγες «αγγίζουν» τις αυλές των σπιτιών τους.

Όπως ανέφερε στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ο υποστράτηγος της Πυροσβεστικής Βασίλης Ματθαιόπουλος, ο οποίος συντονίζει τις πυροσβεστικές δυνάμεις, στην ανατολική Μάνη πνέουν ισχυροί άνεμοι που φθάνουν ακόμη και τα 8 μποφόρ. Ήδη μία πρώτη αναζωπύρωση αντιμετωπίζεται σε μία μικρή χαράδρα ανάμεσα στις περιοχές Χρυσοπηγή και Σκουτάρι, και όπως τονίζει ο Βασίλης Ματαθαιόπουλος, το σημείο είναι πολύ δύσβατο και χρειάζεται αρκετή δουλειά, ώστε να υπάρξει πλήρης κατάσβεση. Παράλληλα σημειώνει ότι «όλες οι πυροσβεστικές δυνάμεις επιχειρούν και σε γενικές γραμμές μπορούμε να πούμε ότι πάμε καλά».

Στο μεταξύ, όπως δήλωσε στο ΑΠΕ- ΜΠΕ η αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας Αδαμαντία Τζανετέα, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις πρέπει να έχουν υποστεί ζημιές περίπου 10 σπίτια κυρίως στις περιοχές Κότρωνα και Σκουτάρι. Επίσης, η Αδαμαντία Τζανετέα ανέφερε ότι «επισκεπτόμαστε με κλιμάκιο τις περιοχές που επλήγησαν από τις φωτιές και μιλάμε με τους κατοίκους, ώστε να έχουμε τα πρώτα στοιχεία για το μέγεθος των ζημιών».

Καταγγελίες για καθυστερήσεις στην κατάσβεση των πυρκαγιών στη Μάνη

Όπως είπε στον ΣΚΑΪ ο δήμαρχος Πέτρος Ανδρεάκος την απόλυτη ευθύνη για την φωτιά την έχει η πυροσβεστική, καθώς όπως υποστήριξε δεν υπήρξε συντονισμός.

Από την πλευρά της, η αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας Αδαμαντία Τζανετέα έκανε λόγο για καθυστερήσεις, όταν οι τοπικές αρχές ζήτησαν την Κυριακή να σπεύσουν τα εναέρια μέσα. «Πρέπει να έρθουν και άλλα εναέρια μέσα, γιατί οι άνεμοι είναι ισχυροί» προειδοποίησε, κάνοντας λόγο για δύσκολη κατάσταση.

Σύμφωνα με την κ. Τζανετέα τα ξενοδοχεία στον Κάτω Κότρωνα, περιοχή μοναδικού φυσικού κάλλους, εκκενώθηκαν εγκαίρως. «Η κατάσταση είναι κάπως καλύτερη σήμερα στην περιοχή του Κότρωνα και στο Σκουτάρι, όπου μέχρι σήμερα τα ξημερώματα ήταν σε πλήρη εξέλιξη δύο πύρινα μέτωπα», λέει η κ. Τζανετέα.

Επίσης, η αντιπεριφερειάρχης λέει ότι υπάρχει μεγάλη καταστροφή στις ελαιοκαλλιέργειες και όπως προσθέτει, λόγω των πυρκαγιών, έφυγαν από τις περιοχές που απειλούνταν πολλοί παραθεριστές και επισκέπτες. Η φωτιά προήλθε από αναζωπύρωση της πυρκαγιάς που ξέσπασε το Σάββατο στον Πύρριχο Λακωνίας, την οποία οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής είχαν θέσει υπό μερικό έλεγχο την Κυριακή το μεσημέρι.

Υπό μερικό έλεγχο τα υπόλοιπα πύρινα μέτωπα

Παράλληλα, υπό μερικό έλεγχο τέθηκε πλέον η πυρκαγιά που ξέσπασε, στις 3:30 τα ξημερώματα, στην περιοχή Άνω Σούλι Μαραθώνα. Στο σημείο επιχειρούν 20 πυροσβέστες με 10 οχήματα.

Υπό μερικό έλεγχο τέθηκαν οι πυρκαγιές στην περιοχή Ροβολιάριο Μακρακώμης στη Φθιώτιδα και στην Κεφαλονιά.

Συγκεκριμένα στην Κεφαλλονιά, περιορίστηκε το μέτωπο της φωτιάς που εκδηλώθηκε χθες το απόγευμα σε δασική έκταση στην περιοχή της Αγίας Ειρήνης.

Στο σημείο παραμένει ισχυρή πυροσβεστική δύναμη, ενώ όπως ανέφερε ο διοικητής της ΠΥ Ιονίων Νήσων, Ευθύμης Γεωργακόπουλος, «στις φλόγες παραδόθηκαν περίπου 450 στρέμματα δασικής κυρίως θαμνώδους έκτασης».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, skai.gr