ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ

ΞΑΝΘΗΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΘΕΩΡΙΟΥ

κ.κ. Π Α Ν Τ Ε Λ Ε Η Μ Ο Ν Ο Σ

 

Παρασκευή 23-06-2017     Μέγας Ἑσπερινός εἰς τόν πανηγυρίζοντα Ἱερό

ΩΡΑ: 19:00-20:30                        Ναό Τιμίου Προδρόμου Στρατοπέδου Βανιάνο.

 

Σάββατο 24-06-2017        Θεία Λειτουργία εἰς τόν πανηγυρίζοντα Ἱερό Ναό

ΩΡΑ: 07:00-10:30                      Τιμίου Προδρόμου Δρυμιᾶς.

 

Κυριακή 25-06-2017          Θεία Λειτουργία εἰς τόν Ἱερό Ναό Ἁγίων Πέτρου

ΩΡΑ: 07:00-10:30                        καί Παύλου Κομνηνῶν.

 

Τετάρτη 28-06-2017             Μέγας Ἑσπερινός εἰς τόν πανηγυρίζοντα Ἱερό                                                                                                    ΩΡΑ: 19:00-20:30                         Ναό Ἀποστόλων Πέτρου καί Παύλου Πετεινοῦ.

                                              

Πέμπτη 29-06-2017              Θεία Λειτουργία εἰς τόν πανηγυρίζοντα Ἱερό

ΩΡΑ: 07:00-10:30                        Ναό Ἀποστόλων Πέτρου καί Παύλου Λεύκης.

 

ΩΡΑ: 19:00-21:00                            Μέγας Ἑσπερινός εἰς τόν πανηγυρίζοντα Ἱερό

                                           Ἁγίων Δώδεκα Ἀποστόλων Ξάνθης.

 

Παρασκευή 30-06-2017       Θεία Λειτουργία εἰς τόν πανηγυρίζοντα Ἱερό

ΩΡΑ: 07:00-10:30                        Ναό Ἁγίων Δώδεκα Ἀποστόλων Ξάνθης.

ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

«ΑΠΑΛΛΑΓΗ ΑΠΟ ΤΟ ΑΓΧΟΣ»

 

Ανάγκες ποικίλες πιέζουν τον άνθρωπο κάθε εποχής. Και η μέριμνα για το αύριο αποτελεί συνήθως τρόπο ζωής, ιδιαίτερα στις μέρες μας.

Από αυτή την αγχώδη μέριμνα ζητεί να μας ελευθερώσει ο Χριστός, λέγοντας: «Μη μεριμνάτε», μην ανησυχείτε, μην αφήνετε να σας τυραννούν αγωνιώδεις σκέψεις, σπάστε τα δεσμά της ανησυχίας με την εμπιστοσύνη προς τον Θεό.

«Δεν αξίζει η ζωή περισσότερο από την τροφή, και το σώμα από το ένδυμα;» Ο Θεός που μας έδωσε το δώρο της ζωής, δε θα μεριμνήσει και τη συντήρησή του; Η πρόνοια του Θεού εκδηλώνεται μέσα στη φύση, ακόμη και στα πιο ασήμαντα, στα πουλιά που πετούν ελεύθερα στον ουρανό, στα κρινολούλουδα που ντυμένα με χαρούμενα χρώματα λικνίζονται στο αγέρι του κάμπου.

Ποιά ουσιαστική αλλαγή μπορεί να πετύχει ο άνθρωπος με την εναγώνια φροντίδα; «Ποιός μπορεί μεριμνώντας να προσθέσει ένα πήχη στο ανάστημά του;», λέγει ο Κύριος. Στην ουσία η υπερβολική μέριμνα φανερώνει έλλειψη εμπιστοσύνης στο Θεό.

Η εμπιστοσύνη στο Θεό δε σημαίνει αδιαφορία του ανθρώπου για τα βιοτικά. Το «μη μεριμνάτε» του Χριστού δε σημαίνει «μη εργάζεσθε». Ο Κύριος δε συνηγορεί σε μια παθητικότητα απέναντι στη ζωή. Δεν περιφρονεί τη σοβαρή και επίπονη εργασία.

Με άλλη αφορμή, την παραβολή των ταλάντων, καταδικάζει τη ραθυμία. Από εκείνο που θέλει να μας απαλλάξει ο Χριστός είναι η αγωνιώδης μέριμνα, που ταλαιπωρεί την ανθρώπινη ψυχή.

Ο Κύριος δεν αμφισβητεί ότι η τροφή και το ένδυμα είναι απαραίτητα. «Όλα αυτά θα σας χορηγηθούν», μας λέει. Τονίζει όμως μια θεμελιώδη προϋπόθεση: «Ζητείτε πρώτον την βασιλείαν του Θεού και την δικαιοσύνην αυτού και ταύτα πάντα προστεθήσεται υμίν.»

Συνιστά μια δυναμική και υπεύθυνη τοποθέτηση μέσα στη ζωή, τονίζοντας ότι πριν απ’ όλα είναι η «βασιλεία του Θεού και η δικαιοσύνη αυτού», η νέα πραγματικότητα που εγκαινίασε Εκείνος με τη ζωή και το έργο Του, η βασιλεία της Αγάπης, που αποτελεί το σκοπό της ανθρώπινης ιστορίας.

Σε παλαιότερες εποχές στην καθημερινή επικοινωνία των ανθρώπων άκουγε κανείς το ‘’έχει ο Θεός’’, αυτό μαρτυρεί την εμπιστοσύνη που έχει ο άνθρωπος στην πρόνοια του Θεού.

Εκ της ιερας μητροπολεως

Ευχές Σεκέρ Μπαιράμ

Μέ τήν εὐκαιρία τῆς ἑορτῆς τοῦ Σεκέρ Μπαϊραμιοῦ ἡ Ἱερά Μητρόπολις Ξάνθης καί Περιθεωρίου εὔχεται εἰς τούς ἑορτάζοντες Μουσουλμάνους συμπολίτες μας, χρόνια πολλά, ὑγεία καί κάθε καλό γιά τήν εἰρήνη καί τήν προκοπή τοῦ τόπου μας.