Δανειστές και Ελλάδα θα προσπαθήσουν να επιλύσουν το αδιέξοδο στο Eurogroup που θα πραγματοποιηθεί στις 15 Ιουνίου, σημειώνει η BofA Merrill Lynch σε νέα της έκθεση.

Οι προσδοκίες όμως δεν είναι και πολύ μεγάλες. Το Eurogroup του Μαΐου, αν και η Ελλάδα ήταν συνεπής με το δικό της μέρος της συμφωνίας, δεν έδωσε τη λύση που ήλπιζαν όλοι. Η ελάφρυνση του χρέους και η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, για ακόμη μία φορά αναβλήθηκαν.

Η καλύτερη προσφορά ήταν μία καλοκαιρινή λύση… όπως-όπως, στις ίδιες γραμμές με αυτήν που υπήρχε στο τραπέζι εδώ και αρκετό καιρό: την ημι-συμφωνία του ΔΝΤ. Και όντως, το Ταμείο θα παραμείνει στο ελληνικό πρόγραμμα, αλλά δεν θα εκταμιεύσει χρήματα, μέχρι να υπάρξει μια συμφωνία για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Με άλλα λόγια, το ΔΝΤ θα είναι “καταρχήν” μέρος του προγράμματος, αλλά δεν θα είναι πραγματικά “μέσα” έως ότου οι Ευρωπαίοι δανειστές προχωρήσουν ουσιαστικά με την περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους.

Αυτό θα ικανοποιήσει την “προϋπόθεση” για την παρουσία του στην Ελλάδα, διευκολύνοντας έτσι την εκταμίευση της δόσης αυτό το καλοκαίρι και πριν τις λήξεις του Ιουλίου.

Η ελληνική πλευρά, ανησυχώντας ότι αυτό ίσως αναβάλει την ελάφρυνση για το μέλλον, απέρριψε την προσφορά αυτή.  Η διαρροή των πρακτικών της συνεδρίασης του Eurogroup, έδειξε ελάχιστα περιθώρια να βελτιωθεί αυτή η προσφορά.

Και τίποτα δεν έχει αλλάξει από τότε.  Η Λαγκάρντ μάλιστα τόνισε την πιθανότητα μία τέτοιας συμφωνίας, την στιγμή που η ελληνική πλευρά εξακολουθεί να πιέζει για πιο συγκεκριμένες ενέργειες για την ελάφρυνση του χρέους.

Η BofA εκτιμά ότι ο μόνος δρόμος για να ξεπεραστεί το σημερινό αδιέξοδο είναι η Ελλάδα να λάβει τα χρήματα τώρα, προκειμένου να καλύψει τις λήξεις του Ιουλίου, και να περιμένει μετά τις γερμανικές εκλογές να γίνουν οι οποιεσδήποτε άλλες διαπραγματεύσεις. Και αυτό παραμένει το βασικό σενάριο της αμερικάνικη τράπεζας.

Ωστόσο, όπως σημειώνει, η πιθανότητα είναι ότι ακόμη και αυτό μπορεί συμφωνηθεί την τελευταία στιγμή, και ίσως και να είναι πολύ νωρίς για να κλείσει η συμφωνία στη συνεδρίαση του Eurogroup αυτή την εβδομάδα. Άλλωστε, όπως τονίζει, υπάρχουν ήδη συνομιλίες για ένα νέο Eurogroup στις 22 Ιουνίου. Βέβαια, όπως προειδοποιεί, όταν κανείς κινείται οριακά, μπορεί να συμβούν ατυχήματα. Σε ότι αφορά την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο QE της ΕΚΤ, αυτή πλέον  φαίνεται όλο και πιο απίθανη.

Ελευθερία Κούρταλη

– See more at: http://marketnews.gr/article/606545/bofa-apithani-h-entaksh-sto-qe-oriakh-h-diapragmateysh-den-apokleietai-atyxhma#sthash.3BNjovnO.1s1mFKhY.dpuf