Την εκτίμηση ότι ο Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται ενώπιον μιας πολιτικής ήττας, και ότι η επιμονή της Αθήνας για δέσμευση των δανειστών σε μέτρα ελάφρυνσης του χρέους είναι «ριψοκίνδυνο παιχνίδι», εκφράζει ανταποκριτής της γερμανικής εφημερίδας Handelsblatt, ο οποίος ήταν παρών στη χθεσινή ενημέρωση ξένων δημοσιογράφων από την Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Ο Gerd Höhler κάνει λόγο για έναν εμφανώς «κουρασμένο» και «κακόκεφο» Ευκλείδη Τσακαλώτο, ο οποίος «παλεύει εδώ και έναν χρόνο με τους δανειστές για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης του τρέχοντος ελληνικού προγράμματος».

Ο ανταποκριτής της Handelsblatt θεωρεί ότι Τσίπρας και Τσακαλώτος δεν θα καταφέρουν τελικά να πετύχουν τίποτα περισσότερο από τον συμβιβασμό που επετεύχθη στο τελευταίο Eurogroup. Εξέλιξη που θα αποτελέσει πολιτική ήττα, με δεδομένο ότι η κυβέρνηση Τσίπρα συναίνεσε στο τελευταίο πακέτο περικοπών και μεταρρυθμίσεων υπό την προοπτική της ελάφρυνσης χρέους.

«Δεν υπάρχει κανένας λόγος να μην κλείσει με επιτυχία η αξιολόγηση» σχολιάζει ο κ. Τσακαλώτος εμφανώς εκνευρισμένος, σχολιάζει Γερμανός ανταποκριτής.

Για το τι θα συμβεί μετά, ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ δε δίνει σαφή απάντηση. «Θα αρνηθεί η Αθήνα να εισπράξει την επόμενη δόση, ρισκάροντας την προγραμματισμένη αποπληρωμή;» διερωτάται ο Höhler.

Bild: H Ελλάδα θα παραιτηθεί από την επόμενη δόση, εάν δεν γίνει ελάφρυνση του χρέους

Η ελληνική κυβέρνηση είναι πράγματι διατεθειμένη να απαρνηθεί την επόμενη δόση στήριξης εάν οι ευρωπαίοι εταίροι δεν αποδεχτούν κάποια συνολική συμφωνία που θα περιλαμβάνει ρύθμιση του χρέους, όπως μεταδίδει η γερμανική εφημερίδα Bild, χωρίς να αναφέρει τις πηγές της.

Το σύντομο δημοσίευμα, που δεν έχει επιβεβαιωθεί, περιλαμβάνει δήλωση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου ότι η επόμενη δόση δεν αποτελεί πρόβλημα.

Παράλληλα, η εφημερίδα επισημαίνει ότι επί μήνες η ελληνική κυβέρνηση επιδίδεται σε άτυπη στάση πληρωμών, αποφεύγοντας να πληρώσει οφειλές της στο εσωτερικό.

Σε διάψευση του δημοσιεύματος της Bild προχώρησε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. «Η Bild διαστρέβλωσε αυτό που είπα χθες. Δεν είπα ποτέ ότι η Ελλάδα δεν θα αποπληρώσει το χρέος τον Ιούλιο. Δεν τίθεται τέτοιο θέμα», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών στο Reuters.

«Αυτό που είπα είναι ότι η δόση δεν αποτελεί θέμα, καθώς όλες οι πλευρές συμφώνησαν ότι τηρήσαμε τις δεσμεύσεις μας. Ωστόσο, η ελληνική κυβέρνηση θεωρεί ότι η δόση χωρίς σαφήνεια για το χρέος δεν είναι αρκετή για να αναστρέψει την πορεία της οικονομίας».

Από την πλευρά του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, επίσης διέψευσε το δημοσίευμα, με δήλωσή του στο Reuters. «Δεν είναι αλήθεια. Θα υπάρξει λύση στις 15 Ιουνίου», είπε χαρακτηριστικά ο Δ. Τζανακόπουλος, ενώ με δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ επισημαίνει: «Δεν μας απασχολούν δημοσιεύματα γερμανικών εφημερίδων, που υποκρύπτουν πολιτική σκοπιμότητα».

Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα θα πρέπει να καταβάλει περίπου 7 δισεκατομμύρια ευρώ στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και ιδιώτες πιστωτές των Ιούλιο.

Στο Eurogroup της περασμένης εβδομάδας ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας πρότεινε μετάθεση των ουσιαστικών αποφάσεων για το χρέος έως τα τέλη του 2018, δηλαδή μετά την ολοκλήρωση του Μνημονίου.

Όσον αφορά το ΔΝΤ, που απαιτεί συμφωνία για ελάφρυνση του χρέους προκειμένου να προσφέρει νέα δάνεια στην Ελλάδα, ο κ. Schaeuble πρότεινε ο οργανισμός να ενταχθεί στο πρόγραμμα μόνο επί της αρχής, συνδέοντας χρηματοδοτικά από το 2018, δηλαδή αφού ρυθμιστεί το χρέος.

Η ελληνική πλευρά απέρριψε την πρόταση Schaeuble, το Ταμείο όμως δεν έχει αποκλείσει αυτό το ενδεχόμενο, λέγοντας πως εξετάζει πλέον όλες τις δυνατές λύσεις για την περίπτωση της Ελλάδας.

Με πληροφορίες από skai.gr

Φωτογραφία SOOC