Ιούνιος στη ΦΕΞ

 

 

Ιούνιος    –  Κόσυνθος (το «ποτάμι» των Ξανθιωτών)

Σημαντική στην τοπογραφία αλλά και την φυσιογνωμία της πόλης η παρουσία του χείμαρρου Κόσυνθου (το «ποτάμι» των Ξανθιωτών) που χωρίζει τον παλιό πυρήνα της πόλης στα δυο, όπως κατεβαίνει από την ορεινή ενδοχώρα για να κινηθεί νότια-νοτιοανατολικά. Τα ορμητικά νερά του που συχνά –ακόμη και σήμερα- προξενούν ζημιές κατά τους χειμερινούς μήνες, συνδέθηκαν στη μυθολογία με τον Ηρακλή και τα άλογα του Διομήδη. Στον ποταμό, τον «Κοσσινίτη» των αρχαίων, πότιζε ο Διομήδης τα ανθρωποφάγα άλογά του τα οποία είχαν γίνει ο φόβος και ο τρόμος για τους ναυτικούς που προσορμίζονταν στις θρακικές ακτές. Πολλοί, θέλοντας να ερμηνεύσουν το μύθο, ταυτίζουν τα άλογα με το φοβερό βόρειο άνεμο της περιοχής, το γνωστό Θρασκία που  στην πραγματικότητα απαγόρευε τον ελλιμενισμό πλοίων στις ακάλυπτες θρακικές ακτές κατά τους χειμερινούς μήνες. Ακόμη και σήμερα, όποιος επισκεφτεί την Ξάνθη σε βαρυχειμωνιά δε θα μπορεί να ξεχάσει τον άνεμο αυτό που μοιάζει να κατεβαίνει ορμητικός από τις πλαγιές των τελευταίων βουνών προς τον κάμπο ή να ξεχύνεται από τα στενά του Κόσυνθου και την παλιά πόλη σαρώνοντας ό,τι βρεθεί στο δρόμο του.

Στις όχθες του Κόσυνθου, όπως βγαίνει από τα στενά, είναι χτισμένη αμφιθεατρικά η παλιά πόλη, η πόλη ουσιαστικά του 18ου και 19ου, η πρωτεύουσα των ανατολικών καπνών.

Δημήτριος Καλπάκης, Αρχαιολόγος

 

 το φεστιβάλ του μήνα

9ο Φεστιβάλ Ανατολικής Μουσικής I

Ιούνιος – Αύγουστος 2017   9η περίοδος / «η Ξάνθη αφουγκράζεται ήχους της ανατολής»

Συναυλίες, εργαστήρια, αφηγήσεις και αφιερώματα..  / Εξαιρετικές μουσικές σε πανέμορφους χώρους…

Το Φεστιβάλ Ανατολικής Μουσικής , κάθε καλοκαίρι, ανασύρει από τη μνήμη μας ιδιαίτερες μουσικές παραδόσεις της ευρύτερης περιοχής. Βασικοί σταθμοί σ’ αυτήν  την πορεία είναι οι φίλοι δεξιοτέχνες μουσικοί που συμμετείχαν τα τελευταία 8 χρόνια στις συναυλίες και στα εργαστήρια του φεστιβάλ, όπως οι: Ara Dinkjian, Derya Turkan, Dilek Turkan, Nedyalko Nedyaklov, Ross Daly, Απόστολος Αθιανός, Βαγγέλης Δασκαλούδης, Βαγγέλης Καρίπης, Γιώργος Ψάλτης, Δημήτρης Παναγούλιας, Ευγένιος Βούλγαρης, Κατερίνα Παπαδοπούλου, Κυριάκος Ταπάκης, Λουκάς Μεταξάς, Μάρκος Σκούλιος,  Νίκος Αγγούσης, Νίκος Ανδρίκος, Παναγιώτης Νεοχωρίτης, Σέργιος Βούλγαρης, Σωκράτης Σινόπουλος, Χρήστος Μπάρμπας, Χρήστος Μπαρτζόπουλος, Χρίστος Τσιαμούλης. Στο Φεστιβάλ συμμετέχουν καθηγητές πανεπιστημίων και σχολείων, φοιτητές, μαθητές μουσικών σχολείων, ωδείων, καθώς και εμπειροτέχνες μουσικοί.      Ενημερωθείτε από το αναλυτικό πρόγραμμα του Φεστιβάλ www.fex.org.gr

 

 

Οι δράσεις της εβδομάδας

Ο κινηματογράφος των δημιουργών

Η Κινηματογραφική Λέσχη της ΦΕΞ συνεχίζει τον κύκλο προβολών «Ο Κινηματογράφος των Δημιουργών».  Εκείνων των σκηνοθετών που σφράγισαν την τέχνη του κινηματογράφου. Τα έργα τους είναι σύνθετα δημιουργήματα που μέσα από την κατανόηση της γλώσσας τους μπορούμε όχι απλώς να δούμε μια ταινία, μα να νιώσουμε μια κινηματογραφική εμπειρία. Να γοητευτούμε και να συγκινηθούμε κρυφά.

Είσοδος ελεύθερη

Τις Τρίτες  6 – 13- 20 & 27  Ιουνίου 2017 

[21.00] Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης

Αφιέρωμα  στον Αλεχάντρο Γιοντορόφσκι

Ο Alejandro Jodorowsky γεννήθηκε στην Τοκοπίλλα της Χιλής το 1929, από Εβραίους γονείς Ρωσικής καταγωγής. Άρχισε την κινηματογραφική του σταδιοδρομία στο Μεξικό, με χαρακτηριστικές δημιουργίες όπως η ταινία “Ο Τυφλοπόντικας” (El Topo, 1970) και “Το Ιερό Βουνό” (La montaña sagrada, 1973). Απορρίπτοντας συμβατικές μορφές αφήγησης και κινηματογραφικών κλισέ, ο Γιοντορόφσκι καλεί τον θεατή να αφεθεί ελεύθερος από τα δεσμά της λογικής και των πρέπει. Να περιφρονήσει τις καλλιτεχνικές του συμβάσεις και να ταξιδέψει μαζί με τον δημιουργό στο μοναδικό του εικονοκλαστικό σύμπαν.

Οι ταινίες του, ένα αμάλγαμα παραισθησιογόνου σουρεαλισμού, με θρησκευτικές, σχεδόν μυστικιστικές αναφορές,  καθηλώνουν τον θεατή χάρη στην τελειότητα τους.

Ακόμη … κάθε Τρίτη στις 17.00 από την συχνότητα του Ράδιο Ξάνθη στους 93,5  θ’ «ακούμε»  τις ταινίες του αφιερώματος.

 

 

2-3 πράγματα που ξέρω για…  τις  πόλεις

Οι προσκεκλημένοι μας παρουσιάζουν 2-3 πράγματα που θα βοηθήσουν στην κατανόηση «των πόλεων».

Είσοδος ελεύθερη

Σάββατο 24 Ιουνίου 2017  / [20.00] Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης

«Διαβατήριες λαϊκές τελετουργίες και έθιμα του καλοκαιριού: από του Κλήδονα μέχρι τη λαϊκή λατρεία του κύκλου του Δεκαπενταύγουστου». Με την Γαρυφαλλιά Γ. Θεοδωρίδου Υποψ. Διδάκτωρ Λαογραφίας ΔΠΘ

 

 

Κάτι Παίζει και τις Πέμπτες  στο Μουσείο

 Τις Πέμπτες 1 – 8 – 15 – 22 & 29  Ιουνίου 2017  /  [21.00] Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης

Η κινηματογραφική Λέσχη της ΕΛΜΕ Ξάνθης  & της ΦΕΞ  οργανώνουν ένα κύκλο ταινιών και συζητήσεων με θέματα που αφορούν τους εφήβους & όχι μόνο. Με την υποστήριξη του Συμβουλευτικού Σταθμού Νέων Β΄θμιας Εκπαίδευσης.

Είσοδος ελεύθερη

Περισσότερες  πληροφορίες  στο  http://elmexanthis.blogspot.gr/  και στα τηλ 25410 25421- 6932451755

 

 

Χάρτινες και μουσικές πόλεις

Η Λέσχη Ανάγνωσης και η ομάδα δημιουργικής γραφής της ΦΕΞ σε συνεργασία με το βιβλιοπωλείο Πυργελή οργανώνουν εκδηλώσεις για το βιβλίο κι όχι μόνο… Παρουσιάσεις βιβλίων, συζητήσεις με συγγραφείς, προβολές και αφιερώματα.

Είσοδος ελεύθερη

  1. Βιβλιοπαρουσίαση: Στον αστερισμό του εθνικισμού του Σταύρου Τζίμα   

Σαββατο 10  Ιουνίου 2017

[20.00]  Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης

Το βιβλίο αυτό είναι η προσωπική μαρτυρία του συγγραφέα για τα δραματικά γεγονότα στη μετακομουνιστική Αλβανία. Είναι ένα εκτενές ρεπορτάζ του αυτόπτη δημοσιογράφου, ένα διαχρονικό οδοιπορικό στο οποίο καταθέτει όσα έζησε επί τόπου, όσα πληροφορήθηκε στα παρασκήνια και όλα αυτά που του αφηγήθηκαν οι πρωταγωνιστές της κρίσης.  Το βιβλίο παρουσιάζει ο Δημοσιογράφος της ΕΡΑ Κομοτηνής Σαμή Καραμπουγιούκογλου.

 

  1. Συναυλία «Στη Γη του Ορφέα». Εν όψει Θερινού Ηλιοστασίου

Εργαστήριο Αρχαίας Ελληνικής Λύρας

Κυριακή 18 Ιουνίου 2017

[20.00] Αρχαιολογικός χώρος Αβδήρων

Η συναυλία ολοκληρώνει τον δεύτερο κύκλο μαθημάτων του Εργαστηρίου Αρχαίας Ελληνικής Λύρας και θα πραγματοποιηθεί στον σημαντικότερο αρχαιολογικό χώρο της περιοχής μας, στα αρχαία Άβδηρα. Οι μαθητές του εργαστηρίου θα παίξουν αρχικά μικρής διάρκειας μουσικά αποσπάσματα και στη συνέχεια θα ακολουθήσουν οι δάσκαλοι παίζοντας μελοποιήσεις Ορφικών Ύμνων και άλλες αρχαίες μελωδίες, συνοδεία αρχαίας λύρας, πνευστών και άλλων ακουστικών οργάνων. Τα όργανα παρέχει η Οργανοποιία Αναστάσιος, η οποία επί σειρά ετών έχει αφοσιωθεί στην όσο το δυνατόν πιστότερη ανακατασκευή των αρχαίων μουσικών οργάνων.  Η εκδήλωση θα ξεκινήσει με εισήγηση από τον κ. Θανάση Μουσόπουλο με τίτλο «Ρανίδες Ορφικής Αρμονίας στου Ήλιου τη Στάση» ενώ παράλληλα θα υπάρχει μικρή έκθεση αρχαίων ελληνικών οργάνων και επιτραπέζιων παιχνιδιών της αρχαιότητας. Ελάτε να παρακολουθήσετε μια πραγματικά ξεχωριστή εκδήλωση σε έναν πολύ ιδιαίτερο χώρο σε μια από τις μεγαλύτερες μέρες του χρόνου.

Τους μουσικούς αποτελούν οι: Κουμαρτζής Δάνης, Κουμαρτζής Θοδωρής, Σαράτσης Γιώργος

Συνδιοργάνωση: chrysallida.gr – Εφορεία Αρχαιοτήτων Ξάνθης – Πολυχώρος seikilo.com – Οργανοποιία Αναστάσιος Luthieros.com

Συναυλία μαθητών και δασκάλων στην Ξάνθη https://www.youtube.com/watch?v=Sqkn5DZ06sI

 

  • Συναυλία «Ανατολή, Ανατολή μου»

Με την Ορχήστρας  και την Χορωδία του Φεστιβάλ Ανατολικής Μουσικής

παρασκευή 23 ΙουNίου 2017 

[21.00] στην αυλή με τα Χαμάμ στο Λαογραφικό & Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης

Μουσικές γνωστές και άγνωστες, τραγούδια και οργανικοί σκοποί του ελλαδικού χώρου αλλά και της ευρύτερης ανατολικής Μεσογείου συνενωμένα κάτω από όμοιες τροπικές και ρυθμικές δομές οι οποίες λειτουργούν ως συνδετικός κρίκος και αποδεικνύουν με το πιο περίτρανο τρόπο το κατ’ άλλους προφανές, τις κοινές καταβολές του συνόλου των μουσικών ιδιωμάτων της Ανατολικής Μεσογείου.

 

 

Να μην ξεχάσω να παρακολουθήσω ΑΥΤΟΝ ΤΟ ΜΉΝΑ

Εκδηλώσεις εργαστηρίων. www.facebook.com/FEXANTHI

Αναλυτικό πρόγραμμα της ΦΕΞ  www.fex.org.gr

Παρασκευή 9 Ιουνίου 2017  [21.00]  «Αρχόντισσα»/ Αποχαιρετιστήριος  χορός , Χορευτικού εργαστηρίου της ΦΕΞ

Τεταρτη 21 στην αυλή με τα χαμάμ / (Εκδηλώσεις – συναυλίες στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής ημέρας μουσικής).

 

Το πρόγραμμα της ΦΕΞ υλοποιείται με την ευγενική υποστήριξη των:  ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ  •  ΣΕΚΕ ΑΕ  • ΣΜΥΡΔΕΞ ΑΕ    • ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΤΜΕΖΑ  • Ταβέρνα «ΤΟ ΔΡΟΜΑΚΙ»  •  ΟΙΝΟΙ ΣΓΟΥΡΙΔΗ ΕΠΕ • ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ ΟΡΦΕΑΣ  •  ΚΤΗΜΑ ΒΟΥΡΒΟΥΚΕΛΗ  •  BOUTIQUE HOTEL 1905 •  MEZEBAR– Bar & Gril  •  ΣΚΑΡΠΕΛΟ – συντήρηση έργων τέχνης   •  ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ «ΠΥΡΓΕΛΗ» •   BIOLIVE σαπωνοποιείο Ξάνθης  •  ΑΒΑΞ – Βιοαέριο Ξάνθης •  

 

Φιλοπρόοδη Ένωση Ξάνθης / πολιτιστικό δίκτυο Ξάνθης   

ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΞΑΝΘΗΣ    Αντίκα 7, 67132 Ξάνθη  Τηλ.: 25410 25421 – 6937120986

fexanthis@gmail.com fexorg@otenet.gr   www.fex.org.gr  https://www.facebook.com/FEXANTHI