Κοντά στην αυτοδυναμία η ΝΔ – στα χαμηλά ο ΣΥΡΙΖΑ. Ο σανός που ταΐζει ο ΣΥΡΙΖΑ δεν “χορταίνει” τους πολίτες

Κοντά στην αυτοδυναμία η ΝΔ – στα χαμηλά ο ΣΥΡΙΖΑ. Ο σανός που ταΐζει ο ΣΥΡΙΖΑ δεν “χορταίνει” τους πολίτες

ΔΕΝ ΒΓΑΙΝΟΥΝ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΑ “ΑΝΤΙΜΕΤΡΑ”.

Κακής ποιότητας σανό ταΐζει στους πολίτες η κυβέρνηση.

Η πλειονότητα των πολιτών και μεταξύ αυτών το μεγαλύτερο μέρος όσων ψήφισαν την κυβερνητική παράταξη στις τελευταίες εκλογές θεωρούν κακή τη συμφωνία, χαρακτηρίζουν ασήμαντα τα αντίμετρα και προεξοφλούν ότι δεν θα εφαρμοστούν, ενώ αναμένουν επιδείνωση της ελληνικής οικονομίας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μόλις ένας στους δέκα Έλληνες εκφράζεται θετικά για τη συμφωνία, όπως προκύπτει από έρευνα που διενήργησε για το “Πρώτο Θέμα” η εταιρεία Marc και στην οποία επιβεβαιώνεται τόσο το άνετο προβάδισμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην πρόθεση ψήφου (16,6 μονάδες) όσο και ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θεωρείται καταλληλότερος για πρωθυπουργός.

Ακόμη, σύμφωνα με τα ευρήματα της μέτρησης, το ποσοστό όσων έχουν πειστεί ότι τα αντίμετρα μπορεί να λειτουργήσουν εξισορροπητικά προς τα σκληρά μέτρα τα οποία ψηφίστηκαν πρόσφατα από το ελληνικό κοινοβούλιο περιορίζεται στο 15,5%. Και υπολείπεται ακόμη και του ήδη συρρικνωμένου ποσοστού όσων δηλώνουν πρόθεση να ξαναψηφίσουν τα κυβερνητικά κόμματα (15,7% τον ΣΥΡΙΖΑ και 2,4% τους ΑΝΕΛ).

Σε δυσθεώρητα ύψη παραμένει η αρνητική αξιολόγηση που κάνουν οι πολίτες στην έως τώρα πορεία της κυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Το ποσοστό εκείνων που κρίνουν αρνητικά τις κυβερνητικές επιδόσεις καταγράφεται σε πολύ υψηλά επίπεδα: 83,4% τον Δεκέμβριο του 2016, 82,2% τον φετινό Ιανουάριο, 83,2% τον Μάρτιο και 82,4% τον Μάιο. Σημειωτέον πως πάνω από δύο στους τρεις ψηφοφόρους της κυβερνητικής παράταξης βαθμολογούν αρνητικά την κυβέρνηση που ανέδειξαν με την ψήφο τους.

Παγιώνεται η διαφορά

Παγιωμένο εμφανίζεται το δημοσκοπικό πολιτικό σκηνικό και μαζί του το double score στην πρόθεση ψήφου που καταγράφει τους τελευταίους έξι μήνες η αξιωματική αντιπολίτευση, η οποία παραμένει σταθερά σε ρότα αυτοδυναμίας.

Αναλυτικότερα, με αναγωγή επί των εγκύρων, η ΝΔ φτάνει σε ποσοστό 32,3%, το οποίο με αναλογική κατανομή των αναποφάσιστων της εξασφαλίζει 164 έδρες. Αντιστοίχως ο ΣΥΡΙΖΑ με την αναγωγή ανεβαίνει στο 15,7%, που του δίνει 55 έδρες.

Σημαντική συμβολή στο “γαλάζιο” προβάδισμα έχει η υψηλή συσπείρωση των ψηφοφόρων της αξιωματικής αντιπολίτευσης που φτάνει στο 78,9%, τη στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ εγκαταλείπεται από δύο στους τρεις ψηφοφόρους του και η συσπείρωσή του παραμένει καθηλωμένη στο 33,3%.

Ως προς την καταλληλότητα για τη θέση του πρωθυπουργού, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προτιμάται από το 35,6%  του συνόλου των ερωτηθέντων και ανάμεσά τους από το 17,9% όσων ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ. Ο Αλέξης Τσίπρας περιορίζεται στο 19,5%, αφού τον προτιμά μόνο το 40,5% όσων έδωσαν ψήφο στο κόμμα του τις προηγούμενες εκλογές. Ωστόσο, το 44,9% του συνόλου και το 41,6% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ απαντούν “κανέναν ιδιαίτερα”.

Συνολικά τα ποσοστά όλων των κομμάτων στην πρόθεση ψήφου επί των εγκύρων, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, διαμορφώνονται ως εξής:

Ασήμαντα τα αντίμετρα

Σε ό,τι αφορά τα αντίμετρα, “ασήμαντα μπροστά στα σκληρά μέτρα που ψηφίστηκαν” τα θεωρεί το 62,5% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ, ποσοστό που ανεβαίνει στο 86,4% μεταξύ όσων ψήφισαν ΝΔ και φτάνει στο 75,8% για όσους είχαν επιλέξει άλλο κόμμα. Αντιθέτως, “σημαντικά και θα βοηθήσουν την οικονομία και τα ελληνικά νοικοκυριά” πιστεύει για τα αντίμετρα το 24,3% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ, το 4,8% των Νεοδημοκρατών και το 17% από όσους είχαν επιλέξει κάποιο άλλο από τα κόμματα. Οι πολίτες επιπλέον, σε ποσοστό 57,8%, εκτιμούν ότι τα αντίμετρα δεν θα εφαρμοστούν, εκτίμηση που συμμερίζονται και οι μισοί από τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ.

Σχετικά με τον Συγγραφέα

Xanthi Times

Ηλεκτρονική εφημερίδα Xanthitimes.gr ειδήσεις από την Ξάνθη, Α.Μ.Θ, την Ελλάδα και τον κόσμο. Έγκαιρη και έγκυρη Ενημέρωση - www.xanthitimes.gr.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΗΧΩ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ 17 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2024

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ 2023

Μάιος 2017
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Κατασκευή ιστοσελίδων & eshop

Υπηρεσίες Κατασκευής & Φιλοξενίας Ιστοσελίδων