Έναρξη Δραμοινογνωσίας 2017

Η 4η  «ΔραμΟΙΝΟγνωσία» άνοιξε τις πύλες της, 21 Μαΐου 2017, παρουσία του Μητροπολίτη κκ. Παύλου, του Περιφερειάρχη ΑΜΘ κ. Χρήστου Μέτιου, του Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε Δράμας κ. Ανάργυρου Πατακάκη, του Δημάρχου κ. Χριστόδουλου Μαμσάκου, των βουλευτών κ. Δημήτριου Κυριαζίδη και κ. Χρήστου Καραγιαννίδη καθώς και πολλών εκπροσώπων συλλόγων και φορέων του Νομού μας.

Πλήθος κόσμου παρευρέθηκε στην εκδήλωση και είχε τη δυνατότητα να γευτεί τις μοναδικές ποικιλίες των κρασιών του Νομού μας μέσα από μοναδικά cocktails που είχαν ως βάση τους το κρασί  και να γνωρίσει τις ξεχωριστές ετικέτες τους, με τη συνοδεία μουσικού σχήματος του Μουσικού Σχολείου Δράμας.

Ο Περιφερειάρχης ΑΜΘ κ. Μέτιος χαιρέτησε την εκδήλωση και τόνισε «Ο οίνος έχει στενή σχέση με τους ανθρώπους και τους συνοδεύει τόσο στις ευχάριστες όσο και στις δύσκολες στιγμές της ζωής του. Η «ΔραμΟΙΝΟγνωσία» αποτελεί θεσμό πλέον για την Δράμα αλλά και για τη Περιφέρεια ΑΜΘ, στόχος μας είναι να στηρίξουμε τον κλάδο των οινοποιών και του πρωτογενή τομέα. Με μεγάλη χαρά ενθαρρύνουμε και ενισχύουμε το εγχείρημα της Π.Ε. Δράμας και ευχόμαστε καλή επιτυχία στις εκδηλώσεις που πλαισιώνουν την ΔραμΟΙΝΟγνωσία 2017».

Μέσα σε κλίμα χαράς και αισιοδοξίας ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Πατακάκης προσκάλεσε τον κόσμο να γιορτάσει όλη την εβδομάδα της «ΔραμΟΙΝΟγνωσίας» πραγματοποιώντας ένα μοναδικό ταξίδι με γεύσεις, αρώματα, εικόνες και μουσική. Επίσης κάλεσε τους λάτρεις του κρασιού, και όχι μόνο, να λάβουν μέρος στις εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν στους δρόμους της πόλης. Τόνισε δε, ότι η «ΔραμΟΙΝΟγνωσία» αποτελεί μια πρόκληση εξοικείωσης με τη γη του Διονύσου για τον επισκέπτη, ώστε να μυηθεί στις αξίες της, να γευτεί και να γίνει κοινωνός της μοναδικότητάς της.

Ο Δήμαρχος Δράμας κ. Χριστόδουλος Μαμσάκος τόνισε.. «Για μια ακόμη χρονιά ξεκινάει ένας μεγάλος θεσμός στον τόπο μας η «ΔραμΟΙΝΟγνωσία». Μια μεγάλη γιορτή γεύσεων πλαισιωμένη από ποικίλες δράσεις. Καλούμε όλους τους συμπολίτες μας σε αυτή τη μεγάλη γιορτή που έχει ως επίκεντρό της το κρασί».

 

ΓΡΑΦΕΙΟ

ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΔΡΑΜΑΣ

 

 

Πρόγραμμα:

 

Τρίτη 23 Μαΐου 2017

 

19.00 Αρχαιολογικό Μουσείο Δράμας. Η πρώτη γευσιγνωσία της εβδομάδας ξεκινάει. Οι Wine Walkers σε συνεργασία με το Αρχαιολογικό Μουσείο Δράμας παρουσιάζουν τον αριστούχο οινολόγο και ιδρυτή του winewalker.gr Παπαγεωργίου Φραγκίσκο, ο οποίος θα μας μιλήσει για τη στενή σχέση του οίνου της Δράμας με την ιστορία και θα αναλύσει τους λόγους που το κρασί της Δράμας έχει ξεχωρίσει σε παγκόσμια κλίμακα. Μαθαίνουμε να αναγνωρίζουμε γεύσεις και αρώματα και να κατανοούμε σε βάθος, κάθε κρασί που δοκιμάζουμε. Επιβεβαιώνεται ακόμη μία φορά η Διονυσιακή λατρεία αλλά και η καλλιέργεια της αμπέλου. Για πρώτη φορά θα εκτεθεί ο ερυθρόμορφος κρατήρας που στις δύο όψεις του φέρει Διονυσιακή παράσταση. Ο ερυθρόμορφος κρατήρας είναι πρόσφατο εύρημα της Εφορίας Αρχαιοτήτων Δράμας. Βρέθηκε σχεδόν ανέγγιχτος μέσα στα κτερίσματα ενός ταφικού συνόλου στην περιοχή της Προσοτσάνης.

19.30  Η Ένωση Κυριών Δράμας, μας παρουσιάζει το βιβλίο “Οδοστρωτήρας” του συγγραφέα κ. Βαγγέλη Παπαδόπουλου. Στη συνέχεια, στα μονοπάτια του τραγουδιού, η χορωδία της Ένωσης Κυριών θα ζωντανέψει τους δρόμους της πόλης με τραγούδια από περασμένες δεκαετίες.

Αλλαγή τόπου διεξαγωγής της εκδήλωσης: Η εκδήλωση της Ένωσης Κυριών Δράμας θα πραγματοποιηθεί στον αίθριο χώρο των γραφείων της Ένωσης Κυριών στην Οδό Βενιζέλου 114

20.00 Για πρώτη φορά θα απολαύσουμε ένα μοναδικό «Street Voice». Πάνω από 50 παιδιά της σχολής Modern Music Academy του Μάρκου Φαϊτά, θα μας ταξιδέψουν μουσικά, περιδιαβαίνοντας τους εμπορικούς δρόμους της πόλης μας.

20.30 Οδός Ίωνος Δραγούμη: Η Θρακική Εστία Δράμας για μία ακόμη χρονιά θα μας μυήσει σε ένα γνήσιο θρακιώτικο γλέντι. Η διασκέδαση  και ο χορός στους δρόμους της πόλης ξεκινά.  Έφτασε η στιγμή για μία ακόμα «Θρακο-κατάνυξη».

Σε περίπτωση βροχής η εκδήλωση της Θρακικής Εστίας Δράμας θα πραγματοποιηθεί στο ισόγειο του Διοικητηρίου Δράμας.

21.00 Το café – bar “Chico” σε συνεργασία με τα εργαστήρια αλλαντικών “SARY”,  τον  “Παραγωγικό Γυναικείο Συνεταιρισμό Κοκκινογείων” και τα “Εγχώρια Προϊόντα Τρελλόπουλος”  διοργανώνουν μία βραδιά γευσιγνωσίας με σκοπό να βγάλουν στην  επιφάνεια μια εξαιρετική σε “Γεύσεις & Εμπειρίες” ταυτότητα. Αναδεικνύοντας τα χρώματα και τα αρώματα από τα περίτεχνα εδέσματα  που φέρνουν μαζί τους, οι πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία – Σμύρνη – Κωνσταντινούπολη – Θράκη – Πόντο.

21.30 To café – bar “Αγαθαγγέλου” διοργανώνει μουσική βραδιά με τους Just Kidding the band live Jazzy grooves.