Από το «ηθικό πλεονέκτημα» στο Μνημόνιο δύο ψηφοφορίες δρόμος

Του Αλέξανδρου Διαμάντη

Η ψηφοφορία στη Βουλή δεν επιφύλαξε εκπλήξεις. Και οι 153 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξάρτητων Ελλήνων ψήφισαν «ναι σε όλα», βάζοντας την υπογραφή τους στο δεύτερο τους Μνημόνιο, που καταδικάζει τους συνταξιούχους και όχι μόνο σε νέες αιματηρές περικοπές. Το παράδοξο, πάντως, δεν είναι ότι οι «153» υπερψήφισαν, αλλά το γεγονός ότι αισθανόντουσαν υπερήφανοι. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης το είπε πολύ εύστοχα στη Βουλή: «Κι εμείς ψηφίσαμε μνημόνια, δεν το κάναμε με τόσο ενθουσιασμό». Στους διαδρόμους του Κοινοβουλίου και στο καφενείο, οι βουλευτές της πλειοψηφίας δεν έδειχναν καμία δυσφορία, μολονότι στον άγνωστο στρατιώτη αρκετός κόσμος είχε συγκεντρωθεί για να διαμαρτυρηθεί.

Εντός της Ολομέλειας ο Αλέξης Τσίπρας όχι μόνο ομολόγησε (μετά από τις απαραίτητες προκλήσεις του Κ. Μητσοτάκη) ότι άλλαξε το αφήγημα του μετά τις εκλογές του 2015 επειδή δεν είχε… υπολογίσει τους ευρωπαϊκούς συσχετισμούς, αλλά υπερασπίστηκε πλήρως το Μνημόνιο. Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας αφενός επιχείρησε να δώσει το πολιτικό του στίγμα, όταν υπογράμμισε πως «συμφωνίες που μοιράζουν τα ιμάτια μιας χρεοκοπημένης Ελλάδας, είναι άκυρες για εμάς» και αφετέρου να αναδείξει τα ψέματα του πρωθυπουργού. Τόνισε, συγκεκριμένα επ’ αυτού: Σήμερα θα κλείσει ο κύκλος της μεγαλύτερης πολιτικής απάτης που γνώρισε ποτέ η χώρα. Μιας πολιτική απάτη, όμοια της οποίας δεν έχουμε ξαναδεί στη σύγχρονη Νεοελληνική Ιστορία. Γιατί, πλέον, μέχρι και οι πρωταγωνιστές της πρώτης περιόδου, που εσείς επιλέξατε και που μαζί φέρατε τη χώρα στο χείλος του γκρεμού, ομολογούν δημόσια αυτά που όλοι ξέρουν».

Αντιθέτως, ο Αλέξης Τσίπρας, με δεδομένο ότι δυσκολεύεται να κοινωνήσει το αφήγημά του, επιτέθηκε στον Κυρ. Μητσοτάκη με ειρωνείες σχετικά με την νοημοσύνη του επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Παράλληλα, επιχείρησε να αναδείξει ότι η «επόμενη μέρα» θα είναι διαφορετική και πως σύντομα βγαίνουμε από την επιτροπεία. Το ίδιο, άλλωστε, έκανε και μια μέρα νωρίτερα μιλώντας με κοινοβουλευτικούς συντάκτες. Στη Βουλή, ειδικότερα, τόνισε απευθυνόμενος κυρίως προς τους βουλευτές του: «Έχουμε καθήκον, πατριωτικό, δημοκρατικό, αριστερό είναι να οδηγήσουμε τη χώρα με ασφάλεια έξω από τα μνημόνια, να την στήσουμε στα πόδια της με τις δικές της δυνάμεις Συνεχίζουμε να παλεύουμε και θα φτάσουμε μέχρι τέλους. Ο λαός παρά τις δυσκολίες ξέρει ένα πράγμα:  ξέρει ποιοι είμαστε και τι σκοπό έχουμε. Σίγουρα, δεν είμαστε αλάνθαστοι αλλά ξέρει ότι δεν είμαστε ούτε πορφυρογέννητοι, ούτε παιδιά της διαπλοκής».

Στην φράση αυτή αποτυπώνεται πλήρως το νέο αφήγημα που θα προσπαθήσει να στήσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Εξάλλου ο Ευκλείδης Τσακαλώτος το πήγε ένα βήμα παραπέρα, εκτιμώντας ότι θα αρθούν οι κεφαλαιακοί περιορισμοί στο τέλος του 2017.  « Η χώρα μετά από αυτό αλλάζει σελίδα χωρίς θριάμβους και μετά το QE θα γίνουν δοκιμαστικές προσπάθειες να βγούμε στις αγορές», τόνισε και προσέθεσε πως «είμαι απόλυτα σίγουρος ότι αυτό μπορεί να γίνει», υπογράμμισε ο Υπουργός Οικονομικών.

Αυτή η… υπεραισιοδοξία δεν εμπόδισε (και λογικά) τον Κυριάκο Μητσοτάκη από το να επαναλάβει το αίτημα για εκλογές ή τουλάχιστον να υπενθυμίσει ότι αυτό βρίσκεται ακόμα στο τραπέζι. «Οι εφιάλτες τελειώνουν και η εποχή της ασχήμιας πλησιάζει στο τέλος της», τόνισε ενώ υπογράμμισε:  «Όταν ανοίξουν οι κάλπες θα ανοίξει και η πόρτα εξόδου σας από την κοινωνία». Στην δευτερολογία του, δε, ο Πρόεδρος της ΝΔ και κάλεσε τον πρωθυπουργό να οδηγήσει την χώρα σε εκλογές «κι αφήστε τους πολίτες να κρίνουν ποιοι είναι σε στρατηγικό αδιέξοδο»! Σταθερά ο Αλέξης Τσίπρας επανέλαβε ότι εκλογές θα γίνουν το 2019 και αυτές θα είναι… Ευρωεκλογές.