Το περίπλοκο νομικό πλαίσιο στην Ινδία, ενδέχεται να εξαναγκάσει 10χρονο θύμα βιασμού να ολοκληρώσει την κύηση και να γεννήσει το παιδί που προέκυψε από την κατ’ εξακολούθηση σεξουαλική κακοποίηση
Adtech Ad

Την Τετάρτη 10 Μαΐου έγινε γνωστό πως ένα 10χρονο κορίτσι από την Ινδία, υπήρξε θύμα σεξουαλικής κακοποίησης κατ’ εξακολούθηση από τον πατριό της. Σήμερα, το άτυχο παιδί που έχει υποστεί σοβαρό σοκ από τους αλλεπάλληλους βιασμούς – δυσκολεύεται ακόμη και να μιλήσει καθαρά – είναι έγκυος και το ινδικό κράτος φαίνεται να της αρνείται την έκτρωση. Το περιστατικό έρχεται στο φως λίγες ώρες μετά το αποτρόπαιο έγκλημα ομαδικού βιασμού σε βάρος 23χρονης στην Ινδία, η οποία στη συνέχεια δολοφονήθηκε από τους δράστες.

AdTech Ad

Η 10χρονη ζούσε στην πόλη Ροχτάκ της επαρχίας Χαργιάνα με τη μητέρα και τον πατριό της. Ο τελευταίος εκμεταλλευόταν την απουσία της συντρόφου του στη δουλειά, προκειμένου να βιάζει το μικρό κορίτσι, το οποίο όπως όλα δείχνουν εκβίαζε προκειμένου να μην μιλήσει. Όταν το κορίτσι έμεινε έγκυος, κίνησε τις υποψίες της μητέρας της που αντελήφθη τι συνέβαινε και κατήγγειλε το περιστατικό στην αστυνομία. Ο νεαρός άνδρας συνελήφθη και κρατείται από τις αστυνομικές αρχές.

Ωστόσο, η Ινδή είναι πλέον σχεδόν τεσσάρων μηνών και το νομικό σύστημα δεν επιτρέπει την έκτρωση, παρά μόνο στην περίπτωση που τίθεται σε κίνδυνο η ζωή της μητέρας. Για την ακρίβεια, φαίνεται πως ο νόμος για τις εκτρώσεις επιτρέπει την διακοπή της κύησης στις πρώτες εβδομάδες, όμως απαιτεί την γνωμοδότηση ιατρικής επιτροπής ή και ακόμη των δικαστικών αρχών, αν η εγκυμοσύνη ξεπερνά τις 20 εβδομάδες.

Όπως διαβάζουμε στο διεθνή Τύπο, οι αρχές στην Ινδία εισήγαγαν το νομοθετικό αυτό πλαίσιο καθώς παρατηρούνταν φαινόμενα εκτρώσεων με μοναδικό στόχο τον έλεγχο του φύλου. Οι μητέρες δηλαδή, καθώς η ινδική κοινωνία προτιμά τα αγόρια, προχωρούσαν σε διακοπή της κύησης εφόσον διαπίστωναν πως κυοφορούσαν κορίτσι. Σε κάθε περίπτωση, το πλαίσιο αυτό περιπλέκει ιδιαίτερα την κατάσταση για άλλες περιπτώσεις, όπως μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη προϊόν βιασμού, αλλά και εφόσον διαπιστωθεί τυχόν χρόνια ασθένεια στο βρέφος.

Τον περασμένο Φεβρουάριο, το ανώτατο δικαστήριο αρνήθηκε να επιτρέψει σε γυναίκα να προχωρήσει σε διακοπή της κύησης, παρά το γεγονός πως το έμβρυο διαγνώστηκε με Σύνδρομο Ντάουν. Αν και οι δικαστές παραδέχτηκαν πως το παιδί ίσως υποφέρει από νοητικές και σωματικές δυσκολίες, ισχυρίστηκαν πως τα χέρια τους ήταν δεμένα από το νόμο. Πριν από λίγες μόνο ημέρες, η ινδική δικαιοσύνη αρνήθηκε την έκτρωση σε 35χρονη φορέα του AIDS, η οποία είχε πέσει θύμα σεξουαλικής κακοποίησης. Σύμφωνα με το δικαστήριο και έπειτα από γνωμοδότηση αρμόδιου ιατρικού κέντρου, μια διακοπή σε αυτό το στάδιο της εγκυμοσύνης θα έθετε ενδεχομένως σε κίνδυνο τη ζωή της μητέρας.

“Η αστυνομία και οι αρχές έλαβαν γνώστη της καταγγελίας και τη μεταβίβασαν στο δικαστήριο που θα αποφανθεί αν το παιδί μπορεί να προχωρήσει στην έκτρωση” σημειώνει στο BBC ο δρ. Άσοκ Κοχάν, επικεφαλής του Ινστιτούτου Ιατρικών Επιστημών της περιοχής, που ανέλαβε να αποφανθεί σε πρώτο βαθμό για την υπόθεση. Οι γιατροί ανέφεραν πως η ζωή της 10χρονης δεν τίθεται σε κίνδυνο από την εγκυμοσύνη, γεγονός που αποτελεί και την πρωταρχική αίτια για την παραχώρηση άδειας στην έκτρωση.

“Βρήκαμε το κορίτσι σε άθλια κατάσταση” ανέφερε στην nytimes ο επιθεωρητής που ανέλαβε την υπόθεση. “Έχει υποστεί τέτοιο τραύμα που δεν μπορεί να μιλήσει σωστά” σημειώνουν οι αρχές που επιβεβαιώνουν πως η νεαρή Ινδή εξαναγκάστηκε σε σεξουαλική κακοποίηση κατ’ εξακολούθηση.

 

AP Photo/Channi Anand