Ο Σύλλογος Δημοτικών Υπαλλήλων Νομού Ξάνθης ενίσταται, διαφωνεί και αντιδρά στην κάθετη υποβάθμιση των Δημοτικών Παιδικών Σταθμών. Το σύνολο του κόσμου πρέπει να αντιδράσει για σημαντικές  αποφάσεις που παίρνονται εν αγνοία του και στοχεύουν στην υποβάθμιση τόσο της φροντίδας όσο και της εκπαίδευσης των βρεφών και νηπίων μας. Της μελλοντικής γενιάς της χώρας μας!

Ο Σύλλογος οφείλει να πληροφορήσει τα εξής:

΅             Από το 2012 έχουν ξεκινήσει διαβουλεύσεις σχετικά με την ενοποιημένη Προσχολική Εκπαίδευση και Φροντίδα.

Ο διαχωρισμός φροντίδας και εκπαίδευσης των βρεφών–νηπίων οδήγησε στην σημερινή αντιμετώπιση της Π.Ε.Φ., να υπάρχει δηλαδή διαχωρισμός από σχεδιαστικής βάσης σχετικά με τα Προσχολικά Προγράμματα. Η Κοινωνική Πολιτική λοιπόν των περισσότερων  χωρών βασίστηκε στο γεγονός ότι τα βρέφη-νήπια χρειάζονται φροντίδα (τη φροντίδα της εργαζόμενης ή εγκαταλείπουσας μητέρας που πρέπει να αναπληρώσουν) , ενώ τα παιδιά άνω των 3 ετών χρειάζονται εκπαίδευση. Κάτι το οποίο φαίνεται να οδήγησε σε διμερή μειονεκτήματα, όπως στον αποσυντονισμό των παιδιών με τις οικογένειες, καθώς επίσης στην έντονη διαφοροποίηση στρατηγικού πλαισίου καθώς η χρηματοδότηση διαφέρει ανάμεσα στα υπουργεία και αυτό οδηγεί σε πλήρη διαχωρισμό και ασυνέχεια ενός προγράμματος φροντίδας και εκπαίδευσης για τα παιδιά αλλά και ασυνέπεια αναφορικά με τα δικαιώματα και την παρακολούθηση εξελίξεων και νέων συνθηκών από το προσωπικό.

Ο στόχος, όμως, της Ευρωπαικής Επιτροπής είναι μέχρι το 2020 τουλάχιστον το 95% των παιδιών να φιλοξενείται σε δομές Προσχολικής Εκπαίδευσης και ταυτόχρονα να εξετάζεται και να παρακολουθείται η ποιότητα παροχής υπηρεσιών φροντίδας και εκπαίδευσης μέσω συντονισμού θεματικών εργασιών σχετικά με την πολιτική για τα σχολεία.

Σήμερα λοιπόν, καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε την πρόκληση αυτή, να ενοποιήσουμε σε ένα σύστημα την φροντίδα και την εκπαίδευση, να ξεπεράσουμε τις συνδικαλιστικές σκοπιμότητες και να δουλέψουμε με βάση τις ήδη υπάρχουσες εκπαιδευτικές μας γνώσεις και την εμπειρία στην Προσχολική Εκπαίδευση με γνώμονα να θέσουμε τα θεμέλια της μελλοντικής επιτυχίας ενός ατόμου, της ευζωίας, της απασχολησιμότητας, της κοινωνικής ένταξης (ειδικά για τα παιδιά που προέρχονται από λιγότερο ευνοημένο περιβαλλον).

Σε αντίθεση με όλα τα παραπάνω ο Υπουργός Παιδείας αποφασίζει με σχετική εξαγγελία του την υποχρεωτική ένταξη στα Νηπιαγωγεία τα νήπια από τα 4 έτη, «κόβοντας» στη μέση του Δημοτικούς Παιδικούς Σταθμούς.

Ο Σύλλογος ισχυρίζεται και προασπίζει την ακαδημαϊκή και την επαγγελματική κατάρτιση των συναδέλφων Νηπιαγωγών, Βρεφονηπιοκόμων και Βοηθών Βρεφονηπιοκόμων, τόσο σε επίπεδο φροντίδας των νηπίων όσο και σε επίπεδο εκπαίδευσης.

Ο Σύλλογος Δημοτικών Υπαλλήλων Νομού Ξάνθης συμμετέχει στην Πανελλαδική 5ωρη στάση εργασίας που προκήρυξε η ΠΟΕ, την Πέμπτη 11 Μαΐου 2017 , από τις 07:00π.μ. έως τις 12:00μ.μ.

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ.

 

Ο Πρόεδρος                                                                                                       Η Γραμματέας

 

 

Γαλανόπουλος Δημήτριος                                                           Τζανόγλου Καλλιόπη