Η ορκωμοσία των Φοιτητών της Πολυτεχνικής και η Ξάνθη, πόλις ονείρων, είναι δύο κορυφαίες εκδηλώσεις της Ξάνθης που φέρνουν επισκέπτες στην πόλη μας με ότι αυτό συνεπάγεται για τους επαγγελματίες όμως, ο κακός συντονισμός, άγνωστο από ποιόν, αυτών των δύο εκδηλώσεων, που έγιναν το ίδιο Σαββατοκύριακο, δεν είχαν το αναμενόμενο αποτέλεσμα γιατί οι επισκέπτες και αυτό συνάγετε από συζητήσεις μεταξύ των  επαγγελματιών της πόλις οι οποίοι γκρίνιαξαν και όπως είναι φυσικό έψαχναν να βρουν τον φταίχτη, μεταξύ του δήμου και του Πανεπιστημίου για την ταυτόχρονη εξέλιξη των δύο εκδηλώσεων που έδιωξε νωρίτερα από την πόλη γιατί δεν υπήρχαν δωμάτια λόγω της φιλοξενίας των μαθητών. Θα μπορούσαν με σωστό χρονικό συντονισμό οι επαγγελματίες της πόλης μας να “καρπωθούν” τα οικονομικά οφέλη δύο Σαββατοκύριακων αντί για ένα.

Θα μπορούσε δηλαδή με κάποιον τρόπο να γίνει κάποιο άλλο Σαββατοκύριακο η ορκωμοσία ή έστω και “Ξάνθη, πόλις ονείρων” για να ήταν καλλίτερο και επαναλαμβανόμενο το οικονομικό αποτέλεσμα για την πόλη.

Θα συμφωνήσουμε βέβαια ως προς το ένα σκέλος ότι δηλαδή δεν υπήρχε συνδυασμός και μερίμνα από την πλευρά των χειριστών των δύο αυτών σοβαρών εκδηλώσεων και θα ξαναπούμε για πολλοστή φορά ότι γενικότερα στο δημόσιο η ασυνεννοησία «πάει σύννεφο».

Όμως είναι έτσι; Αντί οι επαγγελματίες της πόλης να κατηγορούν το πανεπιστήμιο και τον Δήμο Ξάνθης γιατί έγιναν αυτές οι όμορφες και με παρουσία μεγάλου αριθμού επισκεπτών, θα μπορούσαν οι ίδιοι, μέσω των εκπροσώπων τους να έρθουν σε συνεννόηση με τους δύο φορείς και να γινόταν η ορκωμοσία των φοιτητών το επόμενο ή το προηγούμενο Σαββατοκύριακο.  Το λέμε αυτό γιατί είναι ποιο εύκολο να συντονίσεις μία ορκωμοσία παρά τα δεκάδες σχολεία.

Άρα εκτιμούμε ότι το κυριότερο βάρος αυτής της ευθύνης πέφτει στις πλάτες των ίδιων των επαγγελματιών που δραστηριοποιούνται στην εξυπηρέτηση των επισκεπτών της πόλης. Τουλάχιστον, ας έκαναν μία προσπάθεια να συζητήσουν με το πανεπιστήμιο και τον δήμο.

Έτσι οι ίδιοι οι επαγγελματίες και η Ξάνθη, μέσα στον καιρό της κρίσης και τις οικονομικής απραξίας θα δούλευαν δύο Σαββατοκύριακα.

Μάλλον είναι καιρός κάποιοι να ξεφύγουν από την λογική της «αρπαχτής»

Αλέξανδρος Παυλικιάνος