Στη χώρα μας θα παραμείνουν οι τρεις Τούρκοι αξιωματικοί που εμπλέκονται στην απόπειρα πραξικοπήματος το περασμένο καλοκαίρι παρά τις πιέσεις της τουρκικής πλευράς. Τι εισηγήθηκε η εισαγγελέας για το νέο αίτημα των τουρκικών αρχών
Adtech Ad

Απορρίφθηκε το νέο αίτημα έκδοσης των τριών εκ των οκτώ Τούρκων αξιωματικών. Το Συμβούλιο Εφετών έκανε δεκτή την πρόταση της εισαγγελικής λειτουργού να παραμείνουν στη χώρα οι άνδρας που κατηγορούνται για συμμετοχή στην απόπειρα πραξικοπήματος στη γείτονα χώρα το καλοκαίρι.

Για “προσχηματικό” αίτημα καθώς τα συμπληρωματικά στοιχεία που επικαλούνται οι τουρκικές αρχές, υπήρχαν και στην πρώτη αίτηση έκδοσης, έκανε λόγο η εισαγγελέας Ράνια Σταθέα στο Συμβούλιο Εφετών. Νωρίτερα, η εισαγγελέας ζήτησε την απόρριψή του και την παραμονή των τριών Τούρκων αξιωματικών που εμπλέκονται στην απόπειρα πραξικοπήματος το περασμένο καλοκαίρι,  στη χώρα.

AdTech Ad

Η εισαγγελέας Εφετών υποστήριξε πως  “υπάρχει μια επανάληψη των πραγματικών περιστατικών που αφορούσαν προηγούμενες πράξεις που έχουν κριθεί και ταυτόχρονα οι τουρκικές αρχές έχουν αποστείλει ένα έγγραφο που παρέχουν εγγυήσεις σχετικά με τις συνθήκες κράτησης των εκζητουμένων και τονίζουν πως η Τουρκία συμμορφώνεται με τα ανθρώπινα δικαίωμα κλπ, προσθέτοντας ότι θα τους επιτρέψουν να επικοινωνήσουν με διεθνείς οργανισμούς”.

Κατά την αγόρευσή της, χαρακτήρισε ως “πασιφανές και αβίαστο συμπέρασμα” το γεγονός  ότι πρόκειται περί στοιχείων που είχαν τεθεί υπόψη συμβουλίων που έκριναν το πρώτο αίτημα έκδοσης, ενώ δεν έλειψε να τονίσει πως η γείτονα χώρα αδιαφορεί για την απόφαση που ήδη έχει εκδώσει ο Άρειος Πάγος για μη έκδοση των οκτώ αξιωματικών.

Τέλος, αναφέρθηκε στην Ελλάδα κάνοντας λόγο για κράτος δικαίου που σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και για αυτό δεν πρέπει να συναινέσει στον κίνδυνο να υποβληθούν σε βασανιστήρια και θανατική ποινή οι Τούρκοι εκζητούμενοι.

Αξίζει να σημειωθεί οτι την  ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να συζητηθούν τα αντίστοιχα αιτήματα έκδοσης για τους υπόλοιπους πέντε Τούρκους αξιωματικούς. Συγκεκριμένα στις 3 Μαΐου θα συζητηθεί ενώπιον του Συμβουλίου Εφετών το αίτημα για τους τρεις εξ αυτών, ενώ οι δύο τελευταίοι θα βρεθούν στο δικαστικό συμβούλιο στις 5 του ίδιου μήνα.