Τι πρέπει να γνωρίζετε πριν μαγειρέψετε τα όσπρια

Τι πρέπει να γνωρίζετε πριν μαγειρέψετε τα όσπρια

 

Τα όσπρια κατέχουν σημαντικό ρόλο στη διατροφή του ανθρώπου χάρη στην σημαντική βιολογική τους αξία αλλά και στο χαμηλό κόστος παραγωγής τους.

Φασόλια, ρεβίθια, φακές, μπιζέλια, -ζεστά σε σούπα,κρύα σε σαλάτα-, περιέχουν σημαντικές ποσότητες πρωτεϊνών και υδατανθράκων, συστατικά τα οποία είναι απαραίτητα για τον ανθρώπινο οργανισμό. Επίσης, από την κατανάλωσή τους παίρνουμε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, σίδηρο και κάλιο και σε μικρότερα ποσοστά ασβέστιο.

Παράλληλα, περιέχουν μεγάλο ποσοστό κυτταρίνης που τα κάνουν να είναι δύσπεπτα και ακατάλληλη τροφή για όσους υποφέρουν από διάφορες στομαχικές ανωμαλίες.

 Πόσοι όμως γνωρίζουν πώς ακριβώς πρέπει να μαγειρεύονται τα όσπρια;

Για τη σωστή προετοιμασία των οσπρίων στο μαγείρεμα προσέχουμε, σύμφωνα με το www.anwsi.gr τα ακόλουθα:

1. Τα όσπρια καθαρίζονται από ξένα σώματα που υπάρχουν σε αυτά, όπως πέτρες ή σπόρους.

2. Είναι απαραίτητο να φουσκώνουν σε νερό πριν από το μαγείρεμα, για περίπου 12 ώρες. Με το φούσκωμα μαλακώνει η φλούδα τους και γίνονται πιο εύπεπτα.

3. Ένα όσπριο που δε χρειάζεται απαραίτητα φούσκωμα είναι οι φακές.

4. Δεν πρέπει να χρησιμοποιούμε σόδα για το μαλάκωμα των οσπρίων, γιατί η σόδα καταστρέφει τα θρεπτικά τους συστατικά και κυρίως τις βιταμίνες που αυτά περιέχουν.

5. Κατά τη διάρκεια του βρασμού η προσθήκη αρωματικών φυτών, όπως σέλινο, κρεμμύδι, δάφνη, μάραθο, σκόρδο, θυμάρι , είναι ορθή διαδικασία, γιατί τα αρωματικά φυτά ενεργοποιούν τα γαστρικά υγρά του στομάχου και τα όσπρια αφομοιώνονται πιο εύκολα.

Μάθε κι αυτό, ΟΣΠΡΙΑ, ΟΣΠΡΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗ: Τι πρέπει να γνωρίζετε πριν μαγειρέψετε τα όσπρια© www.mothersblog.gr Τι πρέπει να γνωρίζετε πριν μαγειρέψετε τα όσπρια 6. Η προσθήκη του αλατιού να γίνεται στο τέλος του βρασμού, για να αποφεύγεται η σκληράδα της φλούδας.

7. Τα όσπρια πρέπει να βράζονται καλά πριν φαγωθούν και να αλλάζεται το νερό, γιατί έτσι γίνονται πιο εύπεπτα.

8. Πολλά είδη οσπρίων μπορούν να μαγειρευτούν ολόκληρα ή σπασμένα. Ακόμα μπορούν να μαγειρευτούν με τη φλούδα τους ή και χωρίς ανάλογα με τη συνταγή. Τέτοια όσπρια είναι τα ρεβίθια, τα κουκιά, οι φακές κ.α.

9. Να μην ανακατεύουμε διαφορετικές παρτίδες οσπρίων γιατί ο χρόνος μαγειρέματος μπορεί να είναι διαφορετικός.

Σχετικά με τον Συγγραφέα

Xanthi Times

Ηλεκτρονική εφημερίδα Xanthitimes.gr ειδήσεις από την Ξάνθη, Α.Μ.Θ, την Ελλάδα και τον κόσμο. Έγκαιρη και έγκυρη Ενημέρωση - www.xanthitimes.gr.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ 2023

Απρίλιος 2017
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Κατασκευή ιστοσελίδων & eshop

Υπηρεσίες Κατασκευής & Φιλοξενίας Ιστοσελίδων